Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανοίγει ο ασκός του αιόλου για τις καμουφλαρισμένες κεραίες δίπλα σε σχολεία

Ανοίγει ο ασκός του αιόλου για τις καμουφλαρισμένες κεραίες δίπλα σε σχολεία

Ο Γκιόλας στέλνει το θέμα στη βουλή με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υππουργούς. Ευκαιρία να ξεκινήσει μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο 3ο Δημοτικό Άργους που οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο του σχολείου.

Eρώτηση προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας με θέμα την  «ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας που έχει εγκατασταθεί πλησίον του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους».

Την κίνηση αυτή την είχε προαναγγείλει από χθες, όπου με σχετική δήλωσή του είχε απαιτήσει να απομακρυνθεί άμεσα η κεραία κινητής τηλεφωνίας από το σημείο στο οποίο βρίσκεται.

Για το ίδιο θέμα ερώτηση έχει καταθέσει ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς, καθώς επίσης και ο βουλευτής Αργολίδας του κυβερνώντος κόμματος Γιάννης Ανδριανός.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο ασκός του αιόλου ώστε να ξεκινήσει μια ευρύτερη πολιτική συζήτηση για το θέμα της αδειοδότησης των κεραιών, καθώς καθόλου δεν αποκλείεται να υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί, και σε άλλα σχολεία της χώρας.

Ανοίγει ο ασκός του αιόλου για τις καμουφλαρισμένες κεραίες δίπλα σε σχολεία

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο Γ. Γκιόλας:

«Η Διεύθυνση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους, έχει προσφάτως, κατά το τρέχονχρονικό   διάστημα,   γνωστοποιήσει,   με   εμφατικό   τρόπο,   στις   πολιτειακές   αρχές,κεντρικές και τοπικές, την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας πολύ κοντά στοκτίριο και στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου.

Οι   επιπτώσεις   στην   ανθρώπινη   και   στη   δημόσια υγεία   από   την   ακτινοβολία   τωνκεραιών   κινητής   τηλεφωνίας   είναι   σαφείς   και   παραδεδεγμένες   από   πλευράς   της επιστημονικής   κοινότητας.   Εξίσου   παραδεδεγμένη   και   σαφής   είναι,   όμως,   και   ηβούληση   των   εταιρειών   τηλεπικοινωνίας   να  πετύχουν  τη  μεγαλύτερη  δυνατήπληθυσμιακή κάλυψη και να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για μεταφοράδεδομένων (ήχου, εικόνας, βίντεο, ίντερνετ) από τους χρήστες κινητών τηλεφώνων,το οποίο αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των κεραιών.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν συνιστά σπάνιο φαινόμενο πολλές από αυτές να λειτουργούνπαράνομα, κι αυτό αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από συχνές καταγγελίες πολιτών,όπως αποτυπώνονται στην  πλούσια σχετική  νομολογία  των εθνικών δικαστηρίων, σχετικά   διαβήματα   προς   το   Συνήγορο   του   Πολίτη,   καθώς   και   από   αποφάσειςαπομάκρυνσης που έχουν, ουκ ολίγες φορές, ληφθεί από τη Διοίκηση.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και πιο ειδικά, σύμφωνα  με την παρ.  3  τουάρθρου  35  του  ν.4635/2019,  σε  περίπτωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σεαπόσταση   μέχρι   300   μέτρων   από   την   περίμετρο   κτιριακών   εγκαταστάσεωνβρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια έκθεσηςτου κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών, που καθορίζονται σταάρθρα   2-4  της  κ.υ.α.  53571/3839/6.9.2000  ή  στην  εκάστοτε   ισχύουσα   αντίστοιχηκοινή   απόφαση   των   Υπουργών   Ανάπτυξης,   Περιβάλλοντος,   Χωροταξίας   καιΔημόσιων   Εργων,   Υγείας   και   Κοινωνικής   Αλληλεγγύης   και   Μεταφορών   καιΕπικοινωνιών.

Καθίσταται, εκ των ανωτέρω, πρόδηλο ότι ο συντακτικός νομοθέτης έχει προβεί σταοφειλόμενα  για   την  προστασία  και   τη   διασφάλιση  της   ανθρώπινης  και   δημόσιαςυγείας, καθώς και ότι αξιολογεί ως χρήζοντες ιδιαίτερης προστασίας εγκαταστάσειςαπό την ακτινοβολία των κεραιών, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, ταγηροκομεία και τα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα δε, εισάγει στην εθνική έννομη τάξη τηναπαγόρευση της υπέρβασης των ορίων έκθεσης του κοινού σε τιμές ανώτερες του60%.

Για τους λόγους αυτούς, είναι επιβεβλημένο να διαπιστωθεί ότι η εν λόγω κεραία,που έχει εγκατασταθεί πλησίον του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους είναι παράνομη.Πρόσθετα δε, είναι κρίσιμο να διακριβωθεί κατά πόσον έχει γίνει μελέτη επιπτώσεωνηλεκτρομαγνητικών πεδίων, εφόσον αυτή γειτνιάζει με το, προστατευόμενο ειδικάαπό το νόμο, δημοτικό σχολείο.

Η Διεύθυνση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους, με ιδιαίτερη ευαισθησία, στοργήκαι με αυξημένο αίσθημα ευθύνης προς τα νέα παιδιά που φοιτούν σε αυτό, έχει ,ήδη,έρθει σε επαφή με το Συνήγορο του Πολίτη, έχει, ήδη, απευθύνει ερωτήματα προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και έχει ,ήδη, καλέσει σεσυνάντηση τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του Δημοτικού σχολείου για νατους   ενημερώσει   και   για   να   σταθούν   αρωγοί   στο   κρίσιμο   αυτό   ζήτημα   για   τηνασφάλεια και υγεία των παιδιών τους και για την εκπαίδευσή τους σε ένα υγιές καικαθαρό περιβάλλον.

Ήδη   η   σχετική   πρωτοβουλία   απέδωσε   άμεσα   καρπούς   και  συγκροτήθηκε   ευρείαΕπιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης της εν λόγω κεραίας.

Στο ίδιο πνεύμα και με όμοιο, ως  προς το δυναμισμό  και την αποφασιστικότητα,τρόπο, οφείλει και η Πολιτεία, εννοώντας τα αρμόδια κρατικά όργανα, να αναλάβουντις ευθύνες τους για την προστασία της νεαρής ηλικίας των μαθητών.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται ο κ. και η κ. Υπουργός:

• Έχει ελεγχθεί εάν η εγκατάσταση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που είναιεγκατεστημένη εγγύς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους, πληροί τους απαραίτητους όρους νομιμότητας; Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την άμεσηαπομάκρυνσή της;

• Έχει εκπονηθεί μελέτη επιπτώσεων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων για τησυγκεκριμένη εγκατάσταση; Kαι εάν ναι, ποιο είναι το πόρισμά της;

• Σε τι χρόνους πρόκειται η Διεύθυνση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους και οιγονείς των μαθητών να λάβουν μια υπεύθυνη απάντηση που θα γνωστοποιεί τηναλήθεια και θα δεσμεύεται για τη λήψη μέτρων σχετικά με αυτή;»

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.