home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΤΟΝΙΑ ΠΟΥΛΑΚΟΥΑρχείο

Αναζητώντας το μονοπάτι της κρυμμένης Δύναμης, της αληθινής Αξίας μας…

Ένδον σκάπτε, ένδον η πηγή του αγαθού και αεί αναβλύειν δυναμένη, εάν αεί σκάπτεις.
(Σκάβε μέσα σου· μέσα σου είναι η πηγή του καλού και θα αναβλύζει πάντα αν πάντα την αναζητείς) – Μάρκος Αυρήλιος

Ψάχνουμε στο σωστό μέρος να αναζητήσουμε την πραγματική αξία του εαυτού μας ή την αναζητούμε σε εσφαλμένα μονοπάτια, σε αδιέξοδες καταστάσεις, σε ανούσιες σχέσεις και σε λάθος ανθρώπους ;

Από τι ή ποιόν εξαρτάται η προσωπική μας αξία;Από τα πτυχία μας; Από τις γνώσεις μας; Από το βιογραφικό μας; Την εξωτερική μας εμφάνιση; Από το επάγγελμα μας; Από την αναγνωσιμότητα και την εξουσία που μπορεί να έχουμε? Από τη συμπεριφορά μας;Από τα ταλέντα και τα χαρίσματα μας;Από τι;

Μήπως από την αγάπη, το ενδιαφέρον, την υποστήριξη και την αποδοχή των γονιών μας κατά την παιδική μας ηλικία ή την απουσία τους;

Άραγε, η αξία μας σχετίζεται με την ευφυΐα, την ευαισθησία και την διαφορετικότητα μας;

Εξαρτάται από τον βαθμό καλοσύνης και προσφοράς προς τους άλλους;

Το μόνο  βέβαιο είναι ότι η αξία μας δεν διαμορφώνεται από τη γνώμη και την άποψη των άλλων, ούτε από τις ετικέτες, την κριτική και τις ταμπέλες που μας κολλούν. 

Η αξία μας δημιουργείται από την πίστη που έχουμε απέναντι στον εαυτό μας. 

Καλλιεργείται συνειδητά όταν αναπτύσσουμε την ικανότητα να μεταχειριζόμαστε τον εαυτό μας με αξιοπρέπεια και σεβασμό, να τον φροντίζουμε και να τον προσέχουμε. 

Όταν τον προστατεύουμε από αρνητικούς και μίζερους ανθρώπους, όταν μοιραζόμαστε μαζί του όμορφες στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης. 

Όταν νοιαζόμαστε για τις ανάγκες και τις βαθύτερες επιθυμίες του, όταν του διαθέτουμε χρόνο για την προσωπική μας εξέλιξη και αυτοβελτίωση σε όλα τα επίπεδα. 

Όταν του δίνουμε την επιλογή να χαίρεται τις  μικρές και μεγάλες απολαύσεις της ζωής, να δημιουργεί και να οραματίζεται το μέλλον του, να ερωτεύεται και να ρισκάρει. 

Η αξία μας χτίζεται από τις εμπειρίες και τα βιώματα που έχουμε αποκτήσει στο παρελθόν, όμως οι επιλογές μας είναι αυτές που την καθορίζουν. 

Όλοι έχουμε δημιουργήσει μέσα μας ένα προσωπικό αίσθημα αξίας, θετικό ή αρνητικό, αντιπροσωπευτικό ή μη, βασιζόμενοι στην αλληλεπίδραση μας με άλλα άτομα του περιβάλλοντος μας. 

Μέσω της αλληλεπίδρασης  και της επικοινωνίας, της συμπεριφοράς μας, των σκέψεων, των συναισθημάτων και των πράξεων  που έχουμε με τα άτομα του περιβάλλοντος μας εξωτερικεύουμε και προβάλλουμε πάνω τους την εικόνα που έχουμε για τους εαυτούς μας, είτε είναι θετική είτε αρνητική. 

Η αληθινή αξία μας εξαρτάται από τα αισθήματα αυτοαναγνώρισης, αυτοαποδοχής, αυταγάπης, αυτοσεβασμού και εξελικτικότητας που έχουμε αναπτύσσει σε σχέση με τα βιώματα μας. 

Για να καταφέρουμε να αισθανθούμε πραγματική αγάπη για τον εαυτό μας και να απαλλαγούμε από τη γνώμη των άλλων , θα πρέπει να απομακρύνουμε οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα ανωτερότητας, κατωτερότητας ή τελειότητας, φόβου, ανασφάλειας και ενοχής από μέσα μας και να εστιάσουμε στην συνειδητή αυτοανακάλυψη του «εγώ» μας.

Ο ορισμός της προσωπικής μας αξίας δεν εξαρτάται από το πώς μας βλέπουν οι άλλοι ή από την εικόνα που έχουν σχηματίσει για εμάς.

Είναι προσωπική μας ευθύνη και υποχρέωση να αξιολογήσουμε τον εαυτό μας και να τον εξελίξουμε προς το καλύτερο. 

Γι αυτό χρειάζεται να καταλάβουμε τι πραγματικά αξίζουμε και να είμαστε πρόθυμοι να τα διεκδικήσουμε, αρκεί να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να τον αγαπήσουμε άνευ όρων. 

Άλλωστε, η αξία κάθε ανθρώπινης ψυχής είναι ανεκτίμητη στον βαθμό που πιστεύουμε στον εαυτό μας.
 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button