Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Home design μακέτα

Airbnb

Airbnb: Ποιοι απειλούνται με καμπάνα 5.000 ευρώ

Ποιές είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Λίγες ημέρες έχουν ακόμη στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ακινήτων για να δηλώσουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με «τσουχτερό» πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τις δηλώσεις μισθώσεων τύπου Airbnb.

Μετά την ημερομηνία η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να απλώσει δίχτυ το οποίο επεκτείνεται σε τρία μέτωπα:

  • Στοχευμένοι έλεγχοι από εφοριακούς, οι οποίοι «χτενίζουν» το διαδίκτυο και τις πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού, γίνονται ήδη και θα εντατικοποιηθούν περαιτέρω.
  • Με την εκπνοή της προθεσμίας δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να ζητήσει από τις πλατφόρμες να «κατεβάσουν» από τις σελίδες τους τα ακίνητα εκείνα τα οποία δεν έχουν πάρει αριθμό μητρώου. Αν κατέβει από τη σελίδα το ακίνητο, τα έσοδα κάνουν φτερά. Τα πρόστιμα όμως καραδοκούν.
  • Στα σκαριά βρίσκεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού μέσω του οποίου θα «σαρώνονται» διαρκώς τα ακίνητα που έχουν ανέβει σε πλατφόρμες, θα διασταυρώνονται και θα βγαίνουν στον αφρό οι παραβάτες. Αντίστοιχο σύστημα έχει χρησιμοποιήσει η Πορτογαλία και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε επαφή με τη Φορολογική Διοίκηση της χώρας για παροχή τεχνογνωσίας.

Εγχειρίδιο με τις βασικές φορολογικές υποχρεώσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, με ή χωρίς τη χρήση ψηφιακών πλατφορμών, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Όπως αναφέρει, βραχυχρόνια μίσθωση στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού θεωρείται η μίσθωση ακινήτου μέσω ψηφιακών πλατφορμών, με διάρκεια μικρότερη του έτους και όταν δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Ψηφιακές πλατφόρμες νοούνται όσες παρέχουν εξειδικευμένα εργαλεία για τη σύναψη της μίσθωσης ηλεκτρονικά και δεν περιορίζονται στην προβολή του ακινήτου.

Οι βασικές φορολογικές υποχρεώσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτου μέσω ψηφιακών πλατφορμών, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, είναι οι εξής:

  • να καταχωρήσετε το ακίνητο στην ειδική εφαρμογή Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ και, συγκεκριμένα, στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής». Με την εγγραφή του κάθε ακινήτου χορηγείται Αριθμός Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ).
  • να αναγράφετε σε εμφανές σημείο τον ΑΜΑ σε κάθε ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής
  • να υποβάλετε «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» για καθεμία βραχυχρόνια μίσθωση. Η προθεσμία της κάθε δήλωσης είναι μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο και υποβάλλεται μέσω της ανωτέρω εφαρμογής.
  • να οριστικοποιείτε τα στοιχεία που έχετε καταχωρήσει στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» έως τις 28 Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, προκειμένου να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα ανά δικαιούχο εισοδήματος.

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.