Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπούρτζι Λέρος Αγία Μαρίνα

Το άγνωστο Μπούρτζι το οποίο δεν είναι καστρονησίδα αλλά βρίσκεται σε νησί (Pics)

Πού βρίσκεται το οχυρό, ποιοι πιθανολογείται ότι το έφτιαξαν και γιατί δεν κάνει κλικ στους τουρίστες της νησιωτικής κωμόπολης.

Ποιός δεν έχει δει και δεν έχει φωτογραφίσει το διάσημο Μπούρτζι στο Ναύπλιο, το σήμα κατατεθέν της Αργολικής πρωτεύουσας. Όμως εκτός από αυτό υπάρχουν άλλα 6 «Μπούρτζι» ανά την Ελλάδα, κάποια από αυτά άσημα, κάποια από αυτά περισσότερο γνωστά.

Ένα από αυτά συναντήσαμε και απαθανατίσαμε στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας στη Λέρο. Τη σημασία του νησιού στη ναυσιπλοΐα επισημαίνει ο Πλούταρχος όταν αναφέρεται στην αιχμαλωσία του Ιούλιου Καίσαρα στο νησί Φαρμάκος. Άλλωστε η Λέρος αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου.

Στη νότια είσοδο του κόλπου της Αγίας Μαρίνας δεσπόζει το Μπούρτζι (ή Μπρούτζι όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι), το οποίο σε αντίθεση με του Ναυπλίου αποτελεί επιθαλάσσιο οχυρό, αρκετά υπερυψωμένο, το οποίο βρέχεται από τη θάλασσα και δεν είναι χτισμένο πάνω σε νησί.

Μπούρτζι Λέρος Αγία Μαρίνα

 

Μπούρτζι Λέρος Αγία Μαρίνα

 

Μπούρτζι Λέρος Αγία Μαρίνα

 

Πρόκειται πιθανότατα για Ρωμαϊκό φρούριο, καθώς υπάρχουν κάποια ψηφιδωτά με ωραίες χρωματικές συνθέσεις και σχέδια, όπως επίσης τοξοειδείς κατασκευές και λείψανα υδραγωγείου, όλα χαρακτηριστικά δείγματα της ρωμαϊκής τεχνοτροπίας. Πιθανότατα το κάστρο χρησιμοποιήθηκε και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους.

Το Μπούρτζι της Λέρου είναι δύσκολα προσβάσιμο και δεν έχει αξιοποιηθεί, ούτε και προβληθεί σε βαθμό τέτοιο ώστε να αποτελεί τουριστική ατραξιόν. Ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία του και ακόμα πιο ελάχιστοι το επισκέπτονται, αφού η Αγία Μαρίνα είναι μία κωμόπολη περισσότερο γνωστή ως το κέντρο της νυχτερινής ζωής της Λέρου με αρκετά «ελληνάδικα» και πολλά άλλα μπαράκια που ειναι ανοιχτά μέχρι τα χαράματα.

Μπούρτζι Λέρος Αγία Μαρίνα

 

Μπούρτζι Λέρος Αγία Μαρίνα

 

Μπούρτζι Λέρος Αγία Μαρίνα

 

Η λέξη «Μπούρτζι» προέρχεται από την αραβική γλώσσα και σημαίνει το φρούριο που είναι ενσωματωμένο σε νησί...

Τα υπόλοιπα 6 Μπούρτζι ανά την Ελλάδα βρίσκονται σε Μεθώνη, Τροιζηνία, Κάρυστο, Χίο, Σκιάθο και Αυλίδα. Επίσης υπήρχαν τα Μπούρτζι της Αίγινας και της Χαλκίδας τα οποία χάθηκαν στη νεότερη Ελλάδα.

Home design

Riviera Banner

 

Σχόλια

Ευάγγελος Αλεξανδρής (χωρίς επαλήθευση) Τρίτη 06/10/2020 - 11:50

Η λέξη Μπούρτζι, Burgo, Πύργος, είναι πολύ κοινή σε όλο τον Ινδοευρωπαϊκό πολιτισμό, Ευρώπης και Ασίας κυρίως.
Η ετυμολογία της, η οποία μοιράζεται την ινδοευρωπαϊκή ρίζα * bhɹgh- ("ψηλή" ή "ανυψωμένη") με την κελτική briga- ("πόλη" ή "φρούριο") ή την θρακική bria— ("πόλη"), προέρχεται από τα γερμανικά bŭrgs, μέσω του αρχαίου λατινικού burgus. Σύμφωνα με τον γλωσσολόγο Menéndez Pidal, πρέπει να υπήρχε έδιασταύρωση γραμματικής και σημασίας μεταξύ των γερμανικών burg, θηλυκό, «πόλη, κάστρο» και το ελληνικό πύργος [pyrgo], αρσενικό, «πύργος, ακρόπολη».
Ο ίδιος γλωσσωλόγος ερευνητής της Ινδοευρωπαϊκής εντοπίζει τη χρήση του όρου σε έναν λατινικό συγγραφέα του τέταρτου αιώνα, Vegecio: castellum parvum quem burgum vocant και δεν σχετίζεται με την αραβική όου έφτασε ως αντιδανεισμός μετά τις σταυροφορίες.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.