Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

40 χρόνια για το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα

ΔημοσιεύτηκεΔευ. 4 Νοε. 2013
από admin

 
Τα 40 χρόνια λειτουργίας του θα κλείσει σε λίγους μήνες το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και γιορτάζει με εκθέσεις και πολλαπλές δραστηριότητες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
 
Το 2014 αποτελεί έτος ορόσημο για το κοινωφελές Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου», αφού συμπληρώνονται 40 χρόνια απο την ίδρυση του το 1974.
 
Σκοπός του ιδρύματος είναι η έρευνα, η διάσωση, η μελέτη και η προβολή του νεότερου ελληνικού πολιτισμού. Στην κατοχή του έχει περισσότερα απο 30.000 μουσειακά αντικείμενα. Το Ίδρυμα εκδίδει βιβλία, κάρτες, ημερολόγια, αφίσες, καθώς και τα επιστημονικά περιοδικά «Εθνογραφικά» και «Ενδυματολογικά». Το ΠΛΙ έχει έδρα το Ναύπλιο και στεγάζεται στο κτίριο της οδού Βασ. Αλεξάνδρου 1.
 
Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 40 χρόνια λειτουργίας του, το ΠΛΙ θα εφαρμόσει το τελευταίο τρίμηνο του 2013, 4 νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις σχολικές βαθμίδες με άξονα τα αντικείμενα μελέτης του Μουσείου και το Χρονολόγιο του ΠΛΙ από το 1974 μέχρι σήμερα.
 
Παράλληλα οργανώνει στο Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο την έκθεση "Αχνάρια μεγαλοπρέπειας: μια νέα ματιά στην παράδοση της ελληνικής γυναικείας φορεσιάς".
 
Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, στοχεύουν στη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση, με αγάπη και σεβασμό στη λαϊκή παράδοση και το περιβάλλον.

Αναλυτικά τα 4 εκπαιδευτικά προγράμματα:
 
 
Ύφασμα- Κοπή- Ένδυμα
Από την πρώτη ένδυση (δέρμα ζώου) περνάμε στις βασικές πρώτες ύλες (μαλλί, βαμβάκι), στην επεξεργασία τους για τη δημιουργία της κλωστής (γνέσιμο), στην ύφανση για τη δημιουργία του υφάσματος και τέλος στην εφαρμογή αυτού του υφάσματος (οικιακή χρήση, ένδυμα) 

Διάρκεια: 90΄
Χώρος εφαρμογής: Μουσείο “Β. Παπαντωνίου”
Οικονομική συμμετοχή: 3 ευρώ κατ’ άτομο
Σχολική βαθμίδα: Δημοτικό     
 Μουσείο- Δρόμοι- Μνήμη
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην κατανόηση της ατομικής και συλλογικής μνήμης.Τα προσωπικά τους αντικείμενα, τα εκθέματα του Μουσείου “Β. Παπαντωνίου” και η πορεία του ΠΛΙ μέσα στον χρόνο θα είναι τα εργαλεία για να μεταβούμε βιωματικά από την ατομική στην συλλογική μνήμη που είναι το “μουσείο”. 

Διάρκεια: 90΄
Χώρος εφαρμογής: Μουσείο “Β. Παπαντωνίου”
Ημέρες: Τρίτη και Τετάρτη
Οικονομική συμμετοχή: 3 ευρώ κατ’ άτομο
Σχολική βαθμίδα: Δημοτικό, Γυμνάσιο  και Λύκειο
Η πόλη μας!
Πρόγραμμα γνωριμίας με την τοπική ιστορία μέσα από έναν περίπατο στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ναυπλίου και με κατάληξη στο Μουσείο “Β. Παπαντωνίου”. 
Ο εκπαιδευτικός αυτός περίπατος στοχεύει στη γνωριμία με την πόλη-ανοιχτό μουσείο, μέσα από την παρατήρηση, προκειμένου να οδηγηθούν οι μικροί και νεαροί επισκέπτες στη σύγκριση και στην ταύτιση ιστορικών, αρχιτεκτονικών και περιβαλλοντικών δεδομένων.
Η επίσκεψη τέλος στο Μουσείο “Β. Παπαντωνίου” αναδεικνύει την κοινωνική ζωή της πόλης κατά τον 19ο αιώνα.  

Διάρκεια: 90΄
Χώρος εφαρμογής: Ιστορικό κέντρο πόλης Ναυπλίου και Μουσείο “Β. Παπαντωνίου”
Οικονομική συμμετοχή: 3 ευρώ κατ’ άτομο
Σχολική βαθμίδα: Δημοτικό (Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεις), Γυμνάσιο, Λύκειο
 
Μουσείο Παιδικής Ηλικίας "Σταθμός"
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με το Μουσείο Παιδικής Ηλικίας.Στόχος το παιχνίδι του άλλοτε σε σχέση με το παιχνίδι του σήμερα. Η μεθοδολογία που ακολουθείται βασίζεται στην ανάπτυξη ενός παιχνιδιού ρόλων με σκοπό τη γνωριμία με το “έκθεμα” μέσα από την παρατήρηση και τη σύγκριση και με εμψυχωτικό εργαλείο το θεατρικό παιχνίδι. 

Διάρκεια: 60’
Χώρος εφαρμογής: Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Σταθμός»
Οικονομική συμμετοχή: 3 ευρώ κατ' άτομο
Σχολική βαθμίδα: Νηπιαγωγείο και Δημοτικό
 
 
 
 
 

Ετικέτες

ΠΛΙ 1974 Ειδήσεις και τοπικά νέα από το Ναύπλιο Λαογραφικό μουσείο Ιωάννα Παπαντωνίου

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.