Μαθητές ανέλαβαν το επίπονο έργο του καθαρισμού των βεβηλωμένων από γκράφιτι μνημείων στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου, σε μια πιλοτική δράση που, όπως τονίζει ο Κώστας Καραπαύλος, είχε ως πρωταρχικό σκοπό να δείξει στα παιδιά “από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να σβήσεις τα γκράφιτι και τα συνθήματα από τα μνημεία“.
Σύμφωνα με τον κ. Καραπαύλο, η δράση αυτή δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα, αλλά εστιάζει στην “προσπάθεια ευαισθητοποίησης των νέων“. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην προετοιμασία της πρωτοβουλίας, η οποία ξεκίνησε από τον Οκτώβριο, τονίζοντας ότι “δεν γίνεται κάτι τέτοιο από την μια μέρα στην άλλη“.
“Τους μιλήσαμε και τους εξηγήσαμε ότι το γκράφιτι είναι μια σπουδαία τέχνη, αλλά όχι για αρχαία μνημεία και με καταστροφή ιδιοκτησιών“, σημειώνει ο κ. Καραπαύλος, υπογραμμίζοντας την ιστορικότητα της πόλης και την ανάγκη εξεύρεσης κατάλληλων χώρων για την ελεύθερη έκφραση των νέων καλλιτεχνών. Σημαντικό στοιχείο της δράσης ήταν η συμμετοχή μαθητών λυκείου στην αφαίρεση γκράφιτι υπό την επίβλεψη ειδικών.
Ο κ. Καραπαύλος κατέληξε στην ανάγκη για “αλλαγή νοοτροπίας και τη γνώση της ιστορίας” προκειμένου να σωθεί η πόλη από την συνεχή υποβάθμιση.
Αναλυτικά, ο Κώστας Καράπαυλος ανέφερε τα εξής:
“Η δράση ήταν πιλοτική. Δεν λύνει το πρόβλημα, όμως είχε το σημαντικό στοιχείο της προσπάθειας ευαισθητοποίησης των νέων
Το πιο σημαντικό λοιπόν της δράσης του Τοπικού Συμβουλίου Ναυπλίου είναι ότι εκλήθησαν τα σχολεία, να δουν τα παιδιά μας από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να σβήσεις τα γκράφιτι και τα συνθήματα από τα μνημεία.
Η δράση προετοιμάστηκε από πέρσι τον Οκτώβριο , αν θυμάμαι καλά. Δεν γίνεται κάτι τέτοιο από την μια μέρα στην άλλη, όπως κάποιοι φαντασιωνονται. Ελήφθη απόφαση από το Τοπικό Συμβούλιο. Εστάλη αίτημα στην Εφορεία αρχαιοτήτων. Έγινε αυτοψία του χώρου από τους αρμόδιους υπαλλήλους. Η κ. Έφορος, ο υποδιευθυντής της Εφορείας ανταποκρίθηκαν. Το αίτημα εγκρίθηκε. Τα υλικά, (διαλύτες κλπ) έπρεπε να είναι συγκεκριμένα. Το συνεργείο εξειδικευμένο. Στα μνημεία δεν γίνονται αυτά έτσι χωρίς προετοιμασία, όπως κακώς θεώρησαν κάποιοι. Έπρεπε να υπάρχει και υπήρχε εποπτεία των εργασιών από την Εφορεία αρχαιοτήτων Αργολίδας και στις δύο μέρες της δράσης. Να γίνει συνεννόηση με τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να γίνει συνεννόηση μετά και με τα σχολεία
Τους μιλήσαμε και τους εξηγήσαμε ότι το γκράφιτι είναι μια σπουδαία τέχνη, αλλά όχι για αρχαία μνημεία και με καταστροφή ιδιοκτησιών. Τους είπαμε για την ιστορικότητα της πόλης μας. Για το πόσο μοχθησαν τότε κάποιοι άνθρωποι να κατασκευάσουν τα μνημεία με τα μέσα της εποχής Μιλήσαμε ότι πρέπει να βρούμε κατάλληλους χώρους για να μπορούν τα παιδιά να εξασκούν την τέχνη τους.
Σημαντικό ότι οι μαθητές του λυκείου κλήθηκαν να δοκιμάσουν και αυτοί την αφαίρεση γκράφιτι υπό την εποπτεία βεβαίως.
Για να σωθεί η πόλη απαιτείται η αλλαγή νοοτροπίας και η γνώση της ιστορίας . Αλλιώς δεν κάνουμε κάτι και σε λίγο καιρό θα έχουμε τα ίδια και στα Πέντε Αδέλφια.Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Όμως το τοπικό συμβούλιο και η πρόεδρος προσπάθησαν. Το Ανάπλι εμπρός βοήθησε και με σκέψεις και με ιδέες. Από χρόνια τα παλεύουμε αυτά και τώρα έστω και σε μικρή κλίμακα τα κάνουμε. Κάποιοι δεν ήθελαν να καταλάβουν.
Ας μην καταπιαστώ με το οικονομικό της δράσης. Αν επιθυμεί κάποιος να μάθει ας ρωτήσει
Έτσι για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα διότι πολλά ελεχθησαν“.