Η Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού και το Λύκειον των Ελληνίδων – Παράρτημα Άργους, στο πνεύμα της Εθνικής Επετείου της 25 Μαρτίου, διοργανώνουν επετειακή εκδήλωση με τίτλο: «Με αρετή και τόλμη για την Ελευθερία Οι γυναίκες στην Επανάσταση του 1821»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Συλλόγου Αργείων «Ο Δαναός», Αγγελή Μπόμπου 8 στο Άργος, την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025 και ώρα 6.30 μ.μ.
Καθώς «η ιστορία είναι γραμμένη από άντρες για άντρες», ο ουσιαστικός ρόλος των γυναικών στον αγώνα της παλιγγενεσίας παραμένει ένα μεγάλο μυστικό. Εντυπωσιακά κρυμμένη παραμένει η πολεμική τους δράση, οι προσφορές και οι υπηρεσίες τους. Οι ιστορικοί και οι αγωνιστές στα απομνημονεύματά τους δίνουν έκταση στις θυσίες, τις αιχμαλωσίες, τη βία, αλλά αναφέρουν ελάχιστα για την ουσιαστική συμβολή των γυναικών στον αγώνα της ανεξαρτησίας, κάποιες φορές την αποσιωπούν τελείως.
Όπως σημειώνει η καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου, που προλογίζει το βιβλίο της κυρίας Ευγενίας Κατούφα, Η συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση, «οι γυναίκες επιστράτευσαν την αντοχή, την αξιοπρέπεια, την περηφάνεια, την καρτερία, την εφευρετικότητα, το πείσμα και τη γενναιότητά τους σε κάθε περίσταση και στιγμή, αλλά τα έργα τους παρέμειναν σιωπηλά, δύσκολα ανιχνεύσιμα και εξ αυτού συχνά μη καταγεγραμμένα…».
Θα μιλήσουν:
- Ευγενία Κατούφα, Δημοσιογράφος – Κοινωνική Επιστήμων: «Η συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση».
- Ηλίας Γιαννικόπουλος, Δικηγόρος – Διδ. Πανεπ. Εδιμβούργου – Πρόεδρος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών: «Η αρχόντισσα του Άργους Αγγελική Νικ. Περρούκα».
- Γιάννης Μετζικώφ, Ζωγράφος – Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: «Οι ελληνικές φορεσιές σύμβολα του Αγώνα».
Λίγα λόγια την ομιλήτρια και τους ομιλητές
Η Ευγενία Κατούφα είναι επιστήμων Κοινωνικής Πολιτικής και συνταξιούχος δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Ευρωστίνη Κορινθίας, αλλά αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Κορίνθου. Σπούδασε Δημοσιογραφία (Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας), Κοινωνική Εργασία (ΤΕΙ Αθήνας) και Κοινωνική Πολιτική (Πάντειο).
Εργάστηκε 35 χρόνια στην Διεύθυνση Ειδήσεων της ΕΡΑ, μέχρι τον Ιούνιο του 2013 και συνέχισε στην αυτοδιαχειριζόμενη Ertopen μέχρι την επανίδρυση της ΕΡΤ. Έχει κάνει δεκάδες ομιλίες (σε πανεπιστήμια, συνέδρια, εκδηλώσεις) και παρουσιάσεις βιβλίων για θέματα φεμινισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Υπήρξε εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Χαλανδρίου για θέματα Ηλικιωμένων, Εθελοντισμού και Ισότητας κατά τα έτη 2014 – 2019 και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Χαλανδρίου 2019 – 2023. Έχει επιμεληθεί τις εκδόσεις: «Άνθη της σοφίας και της εμπειρίας», «Ποιήματα – Μαθήματα», «Μαθαίνω να προστατεύω τον εαυτό μου».
Έχει τιμηθεί με τα Βραβεία του Ιδρύματος Μπότση για το ανθρωπιστικό ρεπορτάζ, και του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας για το Ρεπορτάζ Ισότητας.
Ο Ηλίας Γιαννικόπουλος γεννήθηκε στα Λαγκάδια το 1947. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε ο πτυχίο του το 1970. Τον Οκτώβριο του 1974 με κρατική υποτροφία μετέβη για ανώτερες σπουδές στο εξωτερικό. Το 1975 απέκτησε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Δίπλωμα Εγκληματολογίας, και το 1980 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας (Ph.D.) στη Νομική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου. Δικηγόρησε στην Αθήνα.
Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια με εισηγήσεις και έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ομιλίες σε όλη την Ελλάδα με ιστορικό και φιλολογικό περιεχόμενο. Έχει επίσης δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές μελέτες και δεκάδες βιβλιοκριτικές σε περιοδικά και εφημερίδες. Ασχολείται με αρχειακή έρευνα.
Μεταξύ άλλων, έχει δημοσιεύσει τις φιλολογικές μελέτες: «Η αρκαδική μυθολογία στην αγγλική ποίηση», «Ο Άγγλος ποιητής Σουίμπωρν και το έργο του «Η Αταλάντη στην Καλυδώνα», «Η «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη», «Νικηφόρος Βρεττάκος», «Ο Νίκος Γκάτσος και η “Αμοργός” του».
Είναι μέλος του ΔΣ της «Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας (Εθνικού Ιστορικού Μουσείου)», της «Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, της «Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών επί του νεωτέρου Ελληνισμού», Ομότιμο μέλος της «Εταιρείας των Φίλων του Λαού» κτλ. Το 2024 εξελέγη Πρόεδρος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών.
Ο Γιάννης Μετζικώφ (Παπαδάκης), γεννήθηκε στο Καστέλι Κισσάμου Χανίων. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (1980). Καθηγητές του υπήρξαν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μόραλης (ζωγραφική) και ο Βασίλης Βασιλειάδης (σκηνογραφία). Έχοντας ήδη στο ενεργητικό του ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε ομαδικές σε Ελλάδα και εξωτερικό, τη δεκαετία του ΄80 στράφηκε στο θέατρο. Πρώτη επαγγελματική του δουλειά ως σκηνογράφος ήταν στο Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη (Κρίμα που είναι πόρνη, 1986/87). Έκτοτε, συνεργάστηκε ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος με μεγάλους θεατρικούς και άλλους οργανισμούς (Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, ΟΜΜΑ, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Θέατρο Τέχνης κ.ά), με καταξιωμένους σκηνοθέτες (Κακογιάννης, Βολανάκης, Βουτσινάς, Κούνδουρος, Ευαγγελάτος, Μιχαηλίδης, Τσιάνος, Χουβαρδάς, Μαρμαρινός, Κακλέας, Χρονόπουλος, Μαστοράκης κ.ά.) και χορογράφους (Ζουζού Νικολούδη, Δημήρης Παπαϊωάννου κ.ά).
Έχει παρουσιάσει πολλές ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής σε Ελλάδα και εξωτερικό: Βρυξέλλες (1989), Δημοτικό Μουσείο Βαλένσιας (Βαλένσια, 1990), Μουσείο Γουλανδρή (Αθήνα, 1994), Μουσείο Αλεξάντερ Πούσκιν (Μόσχα, 1995), Ρωσικό Κρατικό Μουσείο (Αγία Πετρούπολη,1996), Μπιενάλε Σάο Πάολο (Βραζιλία, 1994). Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.
Η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας διοργάνωσε εκθέσεις των κουστουμιών του για το θέατρο (1985) και για το σύνολο του εικαστικού του έργου στο θέατρο (2010). Η δεύτερη έκθεση παρουσιάστηκε στα Χανιά και έκλεισε την πορεία της στη Βασιλική Όπερα Κόβεντ Γκάρντεν, στο Λονδίνο (Οκτώβριος 2011). Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε κατά το διάστημα 1996-2011 στις παραγωγές των έργων Σαλώμη (Ηρώδειο), Τα ξωτικά νερά, Φεντόρα, Μαραθών-Σαλαμίς, Το μικρόβιο του έρωτα (Ακροπόλ) και Ναμπούκκο ( Ηρώδειο).
Έχει εκδώσει δύο βιβλία σχετικά με την δουλειά του: ένα λεύκωμα με φωτογραφίες κοστουμιών του από την θεατρική του πορεία και τα Ενδύματα και διηγήματα (2021, εκδόσεις Καπόν) που τιμήθηκε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 2023
Διδάσκει επί σειρά ετών στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή Αθηνών Γιώργος Θεοδοσιάδης, στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος και στα σεμινάρια Ανοιχτή Τέχνη.