home design 800x400

home design 1170Χ320

Μικροδιαχείριση ή Εμπιστοσύνη;

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Μικροδιαχείριση ή Εμπιστοσύνη;
Business

Η διαχείριση μιας ομάδας απαιτεί ισορροπία ανάμεσα στη σωστή καθοδήγηση και την εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους. Η διαφορά μεταξύ μικροδιαχείρισης (micromanagement) και εμπιστοσύνης μπορεί να είναι η λεπτή γραμμή που χωρίζει μια δυσλειτουργική ομάδα από μια δυναμική και παραγωγική.

Φωτεινή Δασακλή

Γράφει η Φωτεινή Δασακλή*

Πολλές φορές, οι προθέσεις ενός εργοδότη είναι θετικές – πχ να εξασφαλίσει την ποιότητα της εργασίας. Ωστόσο, ορισμένες (και παγιωμένες) μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, ειδικά η μικροδιαχείριση, μπορούν να επιφέρουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Τι είναι όμως η Μικροδιαχείριση;

Η μικροδιαχείριση (ήτοι υπερβολικός έλεγχος), είναι η υπερβολική ενασχόληση με κάθε λεπτομέρεια της εργασίας των εργαζομένων και εκδηλώνεται με φράσεις όπως:

  • “Γιατί ξεκίνησες χωρίς την έγκρισή μου;”
  • “Γιατί δε μου κοινοποίησες αυτό το email;”
  • “Θέλω καθημερινές ενημερώσεις για την πρόοδό σου.”

οι οποίες μεταφέρουν ένα μήνυμα έλλειψης εμπιστοσύνης και υπονοούν ότι ο εργαζόμενος δεν μπορεί να ανταποκριθεί από μόνος του στις ανάγκες της εργασίας του. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της αυτοπεποίθησης, η απογοήτευση και συχνά η επαγγελματική εξουθένωση (burn out).

Από την άλλη πλευρά, η εμπιστοσύνη δίνει χώρο στους εργαζόμενους να αναπτυχθούν, να είναι δημιουργικοί και να νιώθουν ότι συμβάλλουν ουσιαστικά. Φράσεις όπως:

  • “Σου έχω εμπιστοσύνη να πάρεις πρωτοβουλίες, δεν χρειάζεται να με περιμένεις.”
  • “Δούλεψε εκεί που νιώθεις πιο παραγωγικός.”
  • “Πες μου αν χρειάζεσαι κάποια βοήθεια, είμαι εδώ για σένα.”

Προάγουν ένα κλίμα συνεργασίας και ενδυνάμωσης. Όταν οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι τους εμπιστεύονται, είναι πιο πιθανό να αποδώσουν καλύτερα και να δεσμευτούν περισσότερο στην εργασία τους.

Οι εργοδότες συχνά πέφτουν στην παγίδα της μικροδιαχείρισης λόγω άγχους για τα αποτελέσματα ή την ποιότητα της εργασίας. Όμως, οι συνέπειες είναι μακροπρόθεσμα καταστροφικές καθώς οι εργαζόμενοι υπό αυτές τις συνθήκες γίνονται λιγότερο παραγωγικοί μιας και αισθάνονται πιεσμένοι. Επιπλέον, η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια και διαρροή ταλέντου (talent drain).

Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον

Για να αποφύγετε τη μικροδιαχείριση και να καλλιεργήσετε την εμπιστοσύνη, σκεφτείτε τις εξής πρακτικές:

  • Διαμορφώστε σαφείς στόχους, χωρίς να επικεντρώνεστε σε κάθε λεπτομέρεια, αλλά δίνοντας έμφαση στα αποτελέσματα.
  • Επικοινωνήστε ανοιχτά με τους εργαζόμενους για την πρόοδό τους και προσφέρετε υποστήριξη όταν τη χρειάζονται.
  • Εμπιστευθείτε τους υπαλλήλους σας να πάρουν πρωτοβουλίες.
  • Επενδύστε στην εκπαίδευση των εργαζομένων (ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση). Ένας καλά καταρτισμένος εργαζόμενος νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και είναι πιο αποτελεσματικός.

Η μετάβαση δεν θα είναι απλή, αλλά τα αποτελέσματα – μεγαλύτερη παραγωγικότητα, ικανοποίηση και δέσμευση – αξίζουν κάθε προσπάθεια.

Καθώς η επιτυχία μιας ομάδας βασίζεται στην ισορροπία ανάμεσα στην καθοδήγηση και την εμπιστοσύνη, τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι πρέπει να κατανοήσουν τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιούν κατά την επικοινωνία τους, καθώς αυτές επηρεάζουν βαθιά τη δυναμική της.

Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω συγκεντρωτικές και δυσλειτουργικές πρακτικές και να επενδύσουμε σε έναν νέο τρόπο εργασίας, όπου θα προάγονται η δημιουργικότητα και η ευημερία και των δύο μερών.

Θυμηθείτε, η εμπιστοσύνη είναι το καλύτερο εργαλείο.

*Η Φωτεινή Δασακλή είναι MSc Εκπαίδευση, Ανθρώπινο Δυναμικό, Πολιτικές Απασχόλησης

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

newsletter banner anagnostis