home design 800x400

home design 1170Χ320

Η Ερμιόνη άλλοτε και τώρα – Νέα χρονιά ταξιδιών στον πολιτισμό

Γράφει ο Γιώργος Κόνδης
ermioni tote kai simera (1)

Η εποχή της βασιλόπιτας έφτασε και οι σύλλογοι θα καταλάβουν την πρώτη θέση στην εθνική και τοπική δημοσιότητα με την κοπή της δικής τους βασιλόπιτας, ώστε να υποδεχτούν και να ευχηθούν τα καλύτερα για το νέο χρόνο 2025. Τι θα μπορούσε να ζητήσει το περιοδικό μιας κοινότητας από τον Άι Βασίλη για το νέο χρόνο; Μακροημέρευση, έμπνευση, ενδιαφέρον και διάχυση, υγεία, αγάπη και χαρά για τους συντελεστές του, τους αναγνώστες του και όλο τον κόσμο. Το περιοδικό “Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα” της Εταιρείας Μελετών Ερμιονίδας (Ε.Μ.Ε.) πλέει με ανοιχτά όλα του τα πανιά στο 16ο έτος ταξιδιών στα πέλαγα της λαογραφίας, της βιογραφίας, της ιστορίας και της επιστήμης γενικότερα. Αυτός είναι ένας μόνο από τους λόγους που επιτρέπουν στην Ε.Μ.Ε. και το περιοδικό της να είναι περήφανοι για το πλούσιο έργο που έχουν παράξει όλα αυτά τα χρόνια και τη συνεχή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Αργολίδας.

ermioni tote kai simera (1)

Ο δεύτερος λόγος, αφορά στην παρουσία του περιοδικού «εκτός των τειχών» της Ερμιονίδας  γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην ύπαρξή του. Έχω επισημάνει και  πάλι πως μετά το «άδοξο» τέλος της «Αργειακής Γης» (Άργος) και των «Ναυπλιακών Ανάλεκτων» (Ναύπλιο), αλλά και της λυπηρής ασυνέχειας ως προς την έκδοση της «Ελεύθερης Σκέψης» (περιοδικό της Κ.Δ.Βιβλιοθήκης «Ο Παλαμήδης»), το περιοδικό της Ε.Μ.Ε. παραμένει ο μοναδικός έντυπος χώρος έκφρασης για την επιστημονική, λαογραφική, βιογραφική, κ.λ.π. θεματογραφία. Η Ερμιονίδα έχει το προνόμιο να παρουσιάζει σήμερα ένα έντυπο περιοδικό και ένα διαδικτυακό (για το ER-Magazine θα επανέλθουμε) που χαρακτηρίζουν τον δυναμισμό των ανθρώπων της και επιτρέπουν την έρευνα και καταγραφή σημαντικών θεμάτων πολιτισμού και καθημερινότητας.

Ένας άλλος λόγος αφορά στις δυνατότητες διεθνών συνεργασιών που επιτρέπουν μια παραγωγική και ενδιαφέρουσα συνάντηση με άλλες πολιτισμικές πραγματικότητες μέσα από ανταποκρίσεις και ερευνητικές προσπάθειες αναζήτησης κοινών χαρακτηριστικών των κοινωνιών του Ανθρώπου. Η σχέση του περιοδικού με τις υπερπόντιες κοινότητες των Ελλήνων (Αμερική, Αυστραλία, …), εμπλουτίστηκε πρόσφατα με την κοινή έκθεση αρχειακού υλικού για την «Θάλασσα που μας ενώνει». Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα ιστορικά αρχεία της γαλλικής πόλης Αμπεβίλ, παρουσιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου και θα ταξιδέψει την άνοιξη στη γαλλική πόλη για να παρουσιαστεί στο γαλλικό κοινό.

ermioni tote kai simera (2)

Τέλος, θέλω να υπενθυμίσω πως σημαντικές είναι οι εκδόσεις ερευνών που έχουν ήδη παρουσιαστεί και χαρακτηρίζουν τον ερευνητικό πλούτο ενδιαφερόντων που αναπτύσσεται σε έναν έτσι κι αλλιώς πλούσιο σε ιστορία τόπο. Το περιοδικό «στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα» αποτελεί ένα πολύτιμο βήμα όχι μόνο διασωστικής ιστορικής παρουσίασης, αλλά και εκείνης των τοπικών εκδόσεων οι οποίες – πρέπει να το επαναλάβω – συμμετέχουν στη γενικότερη ενημέρωση και γνώση για την ελληνική κοινωνία και την πορεία της μέσα στο χρόνο.

Στην εκδήλωση είχε τη δική της σημασία η λογοδοσία των μελών του Δ.Σ. για όλες τις δράσεις και τα (πενιχρά) οικονομικά, γεγονός που υπογραμμίζει την αξία του έργου τους το οποίο, όπως πάντα στις άξιες αυτές περιπτώσεις, στηρίζεται στην αγάπη και την κοινωνική προσφορά των ανθρώπων που ασχολούνται.

ermioni tote kai simera (3)

Ο 16ος χρόνος ταξιδιών για την Ε.Μ.Ε. και το περιοδικό «στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα» έγινε με τον παραδοσιακό αγιασμό των ερμιονίτικων αγιασμών και την παρουσία του π. Δημητρίου. Στις εκπλήξεις της βραδιάς για το νέο αυτό ταξίδι θα προσθέσω και την παρουσία του Σταμάτη Δαμαλίτη με πάμπολες διηγήσεις ταξιδιών και δημοσιογραφική παρουσία. Μια συνάντηση που τόνισε ακόμη περισσότερο την όμορφη βραδιά. Καλοτάξιδο το 2025 στην Ε.Μ.Ε., το περιοδικό της και σε όλο τον κόσμο.

(Γ. Κόνδης)

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

newsletter banner anagnostis