home design800Χ400

home design 1170Χ320

Θέλουμε σιδηροδρομική σύνδεση για το Ναύπλιο ή μήπως κοροϊδευόμαστε;

banner efxes anagn

Γράφει ο Τόλης Κοΐνης
Ναύπλιο σταθμός τρένων λιμάνι

Από καιρού σε καιρό επανέρχεται στην επικαιρότητα η σιδηροδρομική σύνδεση του Ναυπλίου – Άργους με Αθήνα.

Ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, με ένα «συμπόσιο» στο Βουλευτικό (καμιά εικοσαριά το παρακολούθησαν και αυτοδοξολογήθηκαν!!!!), που οργάνωσε μια Ελβετική Εταιρία με την ενίσχυση της Ελβετικής πρεσβείας (οι εκτός Ε.Ε. χώρες ενισχύουν έμπρακτα τις οικονομίες τους!!!). Η Ελβετική εταιρία προωθεί (για τα δικά της συμφέροντα, όπως είναι φυσιολογικό και διόλου μεμπτό) τη δρομολόγηση ενός τουριστικού τρένου στην υπάρχουσα μετρική γραμμή του παλιού σιδηροδρομικού δικτύου.

Άσχημη μια τέτοια προοπτική δεν είναι.

Το όφελος θα είναι μικρό.

Θα εξυπηρετήσει ένα μικρό κοινό, το οποίο θα καταφθάνει αεροπορικώς (πιθανά στο πρόσφατα ιδιωτικοποιηθέν αεροδρόμιο της Καλαμάτας) και θα επισκέπτεται μερικά μέρη της Πελοποννήσου, που καλύπτονται από το παλιό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Δεν δίνει λύση στο συγκοινωνιακό πρόβλημα του Ναυπλίου.

Το Ναύπλιο με επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου επιδιώκει:

  • Α) Εύκολη σύνδεση με το πλησιέστερο διεθνές αεροδρόμιο, δλδ. το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ώστε να διευκολύνονται  τόσο οι δικοί μας που ταξιδεύουν, όσο και οι εκτός ομαδικών γκρουπ τουρίστες.
  • Β) Να διευκολύνει ένα (μικρό) μέρος εργαζομένων που μπορεί να διαμένουν Ναύπλιο ή Άργος και να δουλεύουν ή να διεκπεραιώνουν υποθέσεις τους στην πρωτεύουσα. Και
  • Γ) Να αποσυμφορήσει την τερατώδη κατάσταση που επικρατεί με τα ΙΧ τα «τριήμερα». Εάν ο Αθηναίος πεισθεί ότι μπορεί να έρθει με ένα ανθρώπινο τρένο στο Ναύπλιο και χωρίς το άγχος της στάθμευσης να κατευθυνθεί στο τουριστικό κατάλυμα που έχει κλείσει, θα το προτιμήσει και η πόλη θα γλυτώσει από την γνωστή εικόνα των χιλιάδων παρκαρισμένων αυτοκινήτων.

Αυτό προϋποθέτει:

  • Α) Μελέτη όλων των προβλημάτων που προέκυψαν κατά την επαναλειτουργία του την περίοδο 2009-2011.
  • Β) Αποφασιστική θέληση από τον ΟΣΕ να τα λύσει αυτά τα ζητήματα.
  • Γ) Να εξασφαλισθεί η ενίσχυση (που υπάρχει) από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τέτοιες μικρές σιδηροδρομικές γραμμές.
  • Δ) Βελτίωση του γενικού δυσμενούς κλίματος απέναντι στα τρένα, που έχει δημιουργηθεί μετά τα Τέμπη.

Θα πρόσθετα και τη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, αλλά αυτή είναι δεδομένη. Δεν είναι οι Δήμοι ή η Περιφέρεια οι υπεύθυνοι για τη διακοπή των δρομολογίων. Δεν διηύθυναν αυτοί τα τρένα. Δουλειά του ΟΣΕ ήταν.

Τα κυριότερα προβλήματα (κατά την ταπεινή μου γνώμη) ήταν:

  • Α) Η διαδρομή Ναυπλίου-Άργους που γινόταν σε μισή ώρα!!!!
  • Β) Οι στροφές στα Δερβενάκια.
  • Γ) Το ότι το τρένο έπρεπε να πάει οπωσδήποτε στην Τρίπολη κάτι που αύξανε υπερβολικά το κόστος λειτουργίας του και έφερνε μηδενικά έσοδα.

Είχε γίνει προσπάθεια λειτουργίας του επί ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, ο τότε υπουργός συγκοινωνιών (του Καμένου) κ. Μαυραγάνης μας απογοήτευσε εντελώς. Ούτε λίγο, ούτε πολύ αποποιήθηκε των ευθυνών του λέγοντας ότι εάν οι τοπικές κοινωνίες βρουν εταιρία, να δρομολογήσει τρένο στην υπάρχουσα μετρική γραμμή, αυτός δεν θα είχε αντίρρηση.

Τώρα, που τη βασική δουλειά θα την σηκώσουν οι Ελβετοί (ακόμα και ενδεχόμενη  επιχειρηματική αποτυχία) όλοι δηλώνουν συμπαραστάτες για τη δρομολόγηση τουριστικού τρένου.

Κουβέντα όμως δεν ακούγεται για την επαναλειτουργία της γραμμής Ναυπλίου-Άργους-Αθηνών.

Τόλης Κοινης

(Τόλης Κοΐνης)

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

newsletter banner anagnostis