Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αργολίδα, σε συνδυασμό με τις αντεγκλήσεις και αμφισβητήσεις στη Ν.Δ, αλλά και τη σχετική επιρροή του πρώην πρωθυπουργού στην περιοχή, έδωσαν και δικαίως την αφορμή σε πολλές δημοσιογραφικές προσεγγίσεις και αναζητήσεις, για τον σκοπό της πρωθυπουργικής επίσκεψης.
Η Αργολίδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα περιοχής με σπουδαία πλεονεκτήματα και προοπτικές σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά παράλληλα με πολλά, σοβαρά και χρόνια προβλήματα, που αποτελούν το μεγάλο εμπόδιο στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της.
Συγκεκριμένα, στην Αργολίδα υπάρχουν μνημεία παγκόσμιας σημασίας, όπως οι Μυκήνες, η Τίρυνθα και η Επίδαυρος, το Ναύπλιο έχει βραβευθεί ως η 6η ομορφότερη πόλη στον κόσμο αυτού του μεγέθους, το ΄Αργος είναι η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, τα κάστρα του Ναυπλίου και του ΄Αργους είναι από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα, το φεστιβάλ της Επιδαύρου είναι από τις πλέον εμβληματικές εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει άφθονο αλλά αναξιοποίητο νερό και πολλά άλλα. Γενικά, η Αργολίδα αποτελεί ατμομηχανή της τουριστικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου και της Ελλάδος.
Υπάρχουν, όμως, στην περιοχή σοβαρά και μεγάλα προβλήματα, που οφείλονται στο περίφημο πολιτικό κόστος, στην έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού και δημιουργικής αξιοποίησης των οικονομικών πόρων και δυστυχώς στην αμείωτη κυριαρχία ενός τοπικισμού (΄Αργος- Ναύπλιο), που παρεμποδίζει κάθε προοπτική της αναγκαίας συνεργασίας.
΄Ετσι, η ΒΑ Αργολίδα ( Επίδαυρος, Ερμιονίδα) αναφέρεται περισσότερο στην Αθήνα, παρά στο Ναύπλιο, με βασική αιτία το κακό οδικό δίκτυο. Η Αργολίδα διαθέτει άφθονο υδατικό δυναμικό, αλλά για δεκαετίες καθυστερούν τα έργα στον Ανάβαλο, με αποτέλεσμα περιοχές της να απειλούνται με ερημοποίηση. Η διάσπαση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου σε ΄Αργος και Ναύπλιο (η αποθέωση του πολιτικαντισμού, με την υποταγή του στον τοπικισμό) οδηγεί σε υγιεινομικές αδυναμίες και μάλιστα σε Νομό, όπου ο πληθυσμός τετραπλασιάζεται το θέρος
λόγω τουρισμού. Ο μηχανισμός επεξεργασίας των λυμάτων στο Αργολικό πεδίο είναι προβληματικός και μάλιστα στο Ναύπλιο δεν υπάρχει πλήρης κάλυψη από αγωγούς. Επιπλέον, η Αργολίδα είναι ο μοναδικός Νομός της περιφέρειας που δεν συνδέεται με τον αυτοκινητόδρομο, ούτε δυστυχώς λειτουργεί ο σιδηρόδρομος. Όλα τα παραπάνω, και όχι μόνο, έχουν κατατεθεί γραπτά και έγκαιρα στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Ας έρθουμε όμως στην επίσκεψη. Δεν έγινε καμία αναφορά για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, παρά τη θετική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη δέσμευση των αναγκαίων ευρωπαϊκών πόρων, ούτε για τη μεταφορά νερού από τον Ανάβαλο στην Κυνουρία (Ανατ. Αρκαδία), όπως μελετητικά προβλέπεται. Ούτε βέβαια για τη δημιουργία νέου Νομαρχιακού Νοσοκομείου (υπάρχει προμελέτη) κατά τη γραπτή πρόταση στο υπουργείο υποδομών ή την ανάπλαση της πολύτιμης παραθαλάσσιας περιοχής από το Ναύπλιο μέχρι τη Νέα Κίο (μελέτη σε εξέλιξη). Σημειώνω ότι η σύνδεση με τον αυτοκινητοδρομο και η MARINE Ναυπλίου αποτελούν περιφερειακά έργα και εγκαινιάσθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, παρουσία υπουργικών στελεχών, την άνοιξη του 2023, χωρίς καμία αναφορά σε προβλήματα.
Συμπερασματικά, είθισται οι πρωθυπουργικές επισκέψεις σε μη προεκλογικές περιόδους να γίνονται στις έδρες των περιφερειών, με διάλογο, ανοικτή διαδικασία και με αναφορά σε προβλήματα, προγραμματισμό και διάθεση πόρων. Κατά τη γνώμη μου, η επίσκεψη στην Αργολίδα συνδέεται κυρίως με τα εσωτερικά ζητήματα της κυβέρνησης, σηματοδοτεί προσπάθεια αυξημένης παρουσίας της στην Πελοπόννησο, όπου, όμως, όλες οι καίριες θέσεις στην αυτοδιοίκηση, τα νοσοκομεία και τους οργανισμούς αφέθηκαν να ελέγχονται από τον πρώην πρωθυπουργό, στα πλαίσια της προσπάθειας πολιτικής συμπόρευσης και εξευμενισμού του !!! Αποτυχημένη προσπάθεια και με πολιτικό κόστος, όπως αποδείχθηκε.
Κλείνοντας, η προγραμματισμένη σύσκεψη στην Τρίπολη, όπου θα προσδιορισθούν στρατηγική, συντονισμός, διάθεση και συνέργεια πόρων, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των μεγάλων έργων, αποτελεί πιεστική ανάγκη για την ανάταξη της Πελοποννήσου.