home design 800Χ400

home design 1170x320

Το εγκαταλελειμμένο κτήριο στα Δερβενάκια που θυμίζει πλοίο

Το «κουφάρι» της ασβεστοποιίας Σκαρπίδη εκτός από το μεγάλο μέγεθός εντυπωσιάζει και με το οβάλ σχήμα
Ασβεστοποιία Σκαρπίδη Δερβενάκια

Κοντά στα ιστορικά Δερβενάκια, όπου πραγματοποιήθηκε η θρυλική μάχη του 1822 με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στέκει ένα ερειπωμένο κτήριο. Βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης, αλλά τραβάει το βλέμμα των περαστικών που κινούνται στην εθνική οδό Κορίνθου – Άργους.

Πρόκειται για μια επιχείρηση ασβεστοποιίας που λειτούργησε μεταπολεμικά στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με αρχές του 1960 που εκτός από το μεγάλο του μέγεθός εντυπωσιάζει και το οβάλ σχήμα του και θυμίζει πλοίο η τεράστια μπανιέρα.

Η ασβεστοποιία ανήκε στον επιχειρηματία Σκαρπίδη, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στο Άργος στον κλάδο των αναψυκτικών ιδρύοντας επιχείρηση με την επονομασία “Παλίρροια“, και σταμάτησε να λειτουργεί την δεκαετία του 1980.

Από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ο ασβέστης για επίχρισμα και κατασκευή δαπέδων, ως βασικό συστατικό για την κατασκευή γυαλιού και υαλωδών υλικών καθώς επίσης και ως συνδετικό υλικό διαφόρων κατασκευών από τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Το «κουφάρι» της ασβεστοποιίας Σκαρπίδη δεν είναι μοναδικό καθώς παρόμοια εντοπίζονται στα Τέμπη, τα Μέγαρα και στην Πετρούπολη Αττικής που μοιράζονται την ίδια αρχιτεκτονική, και αποτελούν καμίνια συνεχούς καύσης τύπου Hoffman.

Ο Γερμανός μηχανικός Φρίντικ Χόφμαν είναι ο εφευρέτης της ομώνυμης καμίνου που μαζί με τον Αυστριακό μηχανικό Άλμπερτ Λίχτ το 1858 εμπνεύστηκε και καταχώρησε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την συγκεκριμένη κάμινο που μέχρι σήμερα θεωρείται μία από της σημαντικότερες εφευρέσεις για την βιομηχανική ανάπτυξη του κλάδου και αποτελεί το πιο κοινό τύπου καμίνου για την παραγωγή ασβέστη, τούβλων και άλλων κεραμικών προϊόντων.

Βίντεο: DroneDays gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea
newsletter banner anagnostis