Η κλιματική κρίση χτυπά σκληρά την αγροτική παραγωγή στη Μεσσηνία, με τους ελαιοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση. Αν και η χρονιά ξεκίνησε με καλές προοπτικές, η παρατεταμένη ανομβρία, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει την παραγωγή ελαιολάδου του νομού σε πτώση. Οι ζημιές στη φετινή σοδειά, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Στάθη Αναστασόπουλο, φτάνουν τα 53 εκατομμύρια ευρώ.
Με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις της ΕΜΥ, η έλλειψη βροχών αναμένεται να συνεχιστεί και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των παραγωγών. Ολόκληρες εκτάσεις ελαιοδέντρων στερούνται πλέον της απαραίτητης υγρασίας, με την παραγωγή να μειώνεται σημαντικά, ενώ η ποιότητα του ελαιόλαδου ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά.
Το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, αντιλαμβανόμενο τη σοβαρότητα της κατάστασης, αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τους πληγέντες παραγωγούς. Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοτικό συμβούλιο Μεσσήνης, το οποίο εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης μετά από συνάντηση με τον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο της περιοχής που προηγήθηκε σε κλίμα διαμαρτυρίας.
Η στήριξη της τοπικής οικονομίας και της ελαιοπαραγωγής, που αποτελεί βασικό πυλώνα της περιοχής, είναι επιτακτική. Οι ελαιοπαραγωγοί καλούν την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που απειλούν όχι μόνο την παραγωγή ελαιολάδου αλλά και την ίδια την επιβίωσή τους.
Το ψήφισμα των αγροτών
Αναλυτικά το ψήφισμα ης Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Μεσσηνίας που εγκρίθηκε:
«Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μεσσήνης από την παρατεταμένη ανομβρία και τους καύσωνες του καλοκαιριού. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λόγος ακόμη και για ζημιά που φτάνει στο 100% της παραγωγής. Με την ζημιά να γίνεται μεγαλύτερη όσο συνεχίζεται η ανομβρία και η ζέστη.
Είναι πρόκληση η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να επικαλούνται τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν καλύπτει την ζημιά και να καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες στους παραγωγούς για κονδύλια από την ΕΕ μέσω ΚΟΑ. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην ΕΕ και τα ΚΟΑ, και την περσινή χρονιά φτιάχτηκαν και κατατέθηκαν φάκελοι για την ακαρπία που δεν έχουμε ούτε ενημέρωση για το τι γίνεται.
Είναι πάγιο αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος πανελλαδικά η αλλαγή του αναχρονιστικού και αντιδραστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Αίτημα στο οποίο και αυτή η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, κλείνουν τα αυτιά, οδηγώντας με πολιτικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, τον ΕΛΓΑ στην απαξίωση και την ιδιωτικοποίηση.
Αν δεν αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών με ευθύνη της κυβέρνησης, η ύπαιθρος θα καταρρεύσει οικονομικά και η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να εγκαταλειφθεί μαζικά. Η ελαιοσυγκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει. Πότε θα γίνει η εξατομίκευση της ζημιάς ανά παραγωγό και περιοχή; Χθες έπρεπε να έχουν βγει γεωπόνοι έξω και να καταγράφουν την ζημιά. Έχουμε την δύναμη μέσα από τον αγώνα μας να επιβάλουμε στην κυβέρνηση να μας σεβαστεί και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, ώστε να παραμείνουμε στον τόπο μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε.
Απαιτούμε: Άμεση καταγραφή της ζημιάς ανά παραγωγό και περιοχή. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς στους πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων, των ασφαλιστικών εισφορών και την καταβολή άλλων λογαριασμών (ρεύμα, νερό κ.α.), ώσπου να δοθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων».