home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Ανήσυχοι οι παραγωγοί ελαιολάδου σε Μεσσηνία και Άστρος Κυνουρίας

Καταστροφικές οι συνέπειες της παρατεταμένης ανομβρίας – Αίτημα για άμεση κρατική παρέμβαση και αποζημιώσεις.
elia

Η παρατεταμένη ανομβρία και οι καύσωνες που σημειώθηκαν το καλοκαίρι του 2024 έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην παραγωγή ελαιολάδου στις περιοχές της Μεσσηνίας και του Άστρους Κυνουρίας, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας, η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 40% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας, λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και ασθενειών όπως ο δάκος και το γλοιοσπόριο.

Η αποκαρδιωτική αυτή πρόβλεψη συμπίπτει με μια σειρά ετών όπου η παραγωγή πλήττεται συστηματικά από παρόμοιους παράγοντες. Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται πως η αντιμετώπιση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ παραμένει ανεπαρκής, καθώς οι ισχύοντες κανονισμοί αποκλείουν τη δυνατότητα αποζημίωσης για ζημιές που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Η κατάσταση στην Πελοπόννησο είναι επίσης δύσκολη, με ορισμένες περιοχές, όπως το Άστρος Κυνουρίας, να εμφανίζουν εκτεταμένα φαινόμενα ακαρπίας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου προχώρησε σε έκκληση για άμεση κρατική παρέμβαση, ζητώντας την πλήρη καταγραφή των ζημιών από εξειδικευμένους γεωπόνους, ώστε να προχωρήσει η αποζημίωση κατά 100% για τους πληγέντες.

Οι παραγωγοί ζητούν επίσης τη λήψη μακροπρόθεσμων μέτρων για τη δημιουργία σύγχρονων αρδευτικών έργων, προκειμένου να θωρακιστεί η καλλιέργεια από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis