home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Πελοπόννησος: Πότε βγαίνουν στη σύνταξη οι κάτοικοι; Οι τάσεις που ξεχωρίζουν

Πώς οι κάτοικοι της Πελοποννήσου επηρεάζονται από την αγορά εργασίας και τα συνταξιοδοτικά δεδομένα σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας
Σύνταξη συνταξιούχοι

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις συντάξεις και τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας (2023), η Πελοπόννησος παρουσιάζει ιδιαίτερες τάσεις στην απασχόληση και τη λήψη συντάξεων, οι οποίες διαφοροποιούνται από τις άλλες περιφέρειες της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ενώ το συνολικό ποσοστό των ατόμων ηλικίας 50-74 ετών που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος στην Ελλάδα ανέρχεται σε 31,2%, η Πελοπόννησος εμφανίζει ποσοστά που τείνουν προς τα εθνικά επίπεδα αλλά με κάποιες διακυμάνσεις που σχετίζονται με τις ειδικές συνθήκες της περιοχής. Το 58% των ατόμων που είναι εκτός εργατικού δυναμικού λαμβάνουν σύνταξη γήρατος, ενώ μόλις το 1,8% των απασχολούμενων συνεχίζει να εργάζεται μετά τη συνταξιοδότηση.

screenshot (160)
screenshot (159)

Αναλύοντας τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης, παρατηρείται πως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αυτή κυμαίνεται σε αντίστοιχα επίπεδα με άλλες αγροτικές και ημιαστικές περιοχές, όπως η Δυτική Ελλάδα και η Κρήτη. Με τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην περιοχή να αγγίζει τα 61 έτη, κατατάσσεται στις περιφέρειες με υψηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης, σε αντίθεση με την Αττική όπου η συνταξιοδότηση γίνεται κατά μέσο όρο νωρίτερα.

screenshot (158)
screenshot (164)

Αξιοσημείωτες είναι και οι διαφορές στις εκπαιδευτικές ομάδες, όπου άτομα με ανώτερη εκπαίδευση στην Πελοπόννησο τείνουν να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα σε σύγκριση με εκείνα με κατώτερη εκπαίδευση, κάτι που ισχύει και στις υπόλοιπες περιφέρειες.

screenshot (161)
screenshot (162)

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης πως η επιστροφή στην εργασία μετά τη συνταξιοδότηση παραμένει σπάνια τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με μόλις 0,6% να επιστρέφει στην αγορά εργασίας. Η κύρια αιτία που αναφέρεται για την παραμονή ή την επιστροφή στην εργασία αφορά οικονομικούς λόγους, κάτι που επηρεάζει σημαντικά και τους συνταξιούχους της Πελοποννήσου.

screenshot
screenshot (163)

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis