home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Ο Φράγκικος Πύργος των Ροβιών που έγινε αρχοντικό του 19ου αιώνα

Πώς ο Πύργος των Ροβιών στην Εύβοια επιβίωσε αιώνες πολέμων, κατακτητών και φυσικών καταστροφών, διαμορφώνοντας τη σημερινή του ταυτότητα.
Πύργος Ροβιών

Βρισκόμαστε στις Ροβιές, ένα γραφικό χωριό της Ευβοίας, που φιλοξενεί ένα από τα ιστορικά μνημεία της περιοχής: τον πύργο των Ροβιών. Η κατασκευή του ανάγεται στις αρχές της Φραγκοκρατίας, όταν οι Φράγκοι είχαν τον έλεγχο της περιοχής. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ο πύργος χτίστηκε μεταξύ 1255-1258 από τον Γουλιέλμο Β΄ Βιλεαρδουίνο, ηγεμόνα του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, στο πλαίσιο της διαμάχης του με τους Φράγκους βαρόνους της Εύβοιας για την κατοχή των Ωρεών.

Ο αρχικός σκοπός του πύργου ήταν να λειτουργήσει ως παρατηρητήριο για την προστασία από τους πειρατές, ένα κρίσιμο μέτρο ασφαλείας για την εποχή. Στους αιώνες που ακολούθησαν, ο πύργος πέρασε από τα χέρια των Ενετών και αργότερα των Οθωμανών, όταν η Εύβοια καταλήφθηκε από τους τελευταίους το 1470. Οι Ροβιές έγιναν τότε έδρα δήμου, και ο πύργος μετατράπηκε σε κατοικία του Τούρκου τσιφλικά.

Μετά την Ελληνική Επανάσταση, το 1832, οι Ροβιές πουλήθηκαν στον Έλληνα τσιφλικά Απόστολο Δούμα. Ο Δούμας επισκεύασε τον πύργο και προχώρησε σε σημαντικές προσθήκες, ώστε να τον μετατρέψει σε αρχοντικό, δίνοντας του τη μορφή που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα. Έναν αιώνα αργότερα, το 1930, ο Αντώνης Παπαδόπουλος, ο τότε ιδιοκτήτης, πρόσθεσε τσιμεντένιες κατασκευές για την αποκατάσταση ζημιών που προκάλεσε ένας σεισμός.

Σήμερα, ο πύργος παραμένει ένα διατηρημένο μνημείο, που παρά τις επεμβάσεις διαφόρων εποχών, κρατά ζωντανή την ιστορία του τόπου. Το αρχικό φραγκικό σχέδιο έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό, όμως η αξία του ως μαρτυρία της τοπικής ιστορίας παραμένει αναλλοίωτη.

Βίντεο: G. Traveller

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis