home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Ποιος είναι ο Tony McCaffrey που θα μιλήσει στο Ναύπλιο στις 23/10

Ποια η σημασία της έρευνας και της ανάπτυξης στο θέατρο ατόμων με μαθησιακές αναπηρίες;
dr. tony mccaffrey (1)

Ποια η σημασία της έρευνας και της ανάπτυξης στο θέατρο ατόμων με μαθησιακές αναπηρίες; Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., στο Ναύπλιο ο Tony McCaffrey θα δώσει διάλεξη σε εκδήλωση του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η ομιλία θα δοθεί στα αγγλικά με συνόψεις στα ελληνικά και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ., στο Φουγάρο (Βιβλιοθήκη «Ανθός»), Λεωφόρος Ασκληπιού 98.

dr. tony mccaffrey (1)

Ο Tony McCaffrey είναι Senior Lecturer in Creative Industries στην Εθνική Ακαδημία Ωδικής και Δραματικής Τέχνης στο Christchurch, στη Νέα Ζηλανδία. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας για πολλά χρόνια. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του θιάσου Different Light Theatre, ο οποίος ιδρύθηκε το 2004 και αποτελείται από καλλιτέχνες με μαθησιακές αναπηρίες. Ο θίασος έχει παρουσιάσει παραστάσεις στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία. Ο McCaffrey είναι συντονιστής της Ομάδας Εργασίας «Επιτέλεση και Αναπηρία» στο International Federation for Theatre Research. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Incapacity and Theatricality: Politics and Aesthetics in Theatre Involving Actors with Intellectual Disabilities (2019) και Giving and Taking Voice in Learning Disabled Theatre (2023), τα οποία έχουν εκδοθεί από τον οίκο Routledge. Ο McCaffrey μαζί με τον θίασο Different Light έχουν αναλάβει να αναπτύξουν μια διεθνή συνεργασία σχετικά με το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο και τη μαθησιακή αναπηρία με θιάσους από την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία, την Ελβετία και στην Πολωνία.

dr. tony mccaffrey (2)

Ποια η σημασία της έρευνας και της ανάπτυξης στο θέατρο ατόμων με μαθησιακές αναπηρίες;

Το θέατρο ατόμων με μαθησιακές αναπηρίες, ήδη από τις ρίζες του, έχει αναδυθεί ως πρακτική της κοινότητας, αλλά και ως θεραπευτική πρακτική, στον Παγκόσμιο Βορρά, ήδη τη δεκαετία του 1980 και αποτελεί μια θεατρική μορφή που συμβάλλει ζωτικά τόσο στην πολιτική όσο και την αισθητική της σύγχρονης παράστασης/επιτέλεσης.

Τα κεντρικά ερωτήματα αυτής της μορφής θεάτρου εστιάζουν στο πώς να διαπραγματευτεί κανείς τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ των συμμετεχόντων χωρίς αναπηρία και των συμμετεχόντων με αναπηρία και πώς να τοποθετήσει ή να πλαισιώσει αυτό το θέατρο για το κοινό. Τα ερωτήματα αυτά αντηχούν και σε άλλες περιπτώσεις θεάτρου με κοινωνικές εφαρμογές, που επιδιώκει να ενδυναμώσει ή να δώσει φωνή σε περιθωριοποιημένες ομάδες του πληθυσμού. 

Ο Tony McCaffrey, μέσα από την εικοσαετή του εμπειρία, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι η ενασχόληση με θέματα «φωνής» και «εξουσίας», δύο εννοιών δυνητικά ηγεμονικών, απαιτεί πολύ προσεκτική εξέταση, βαθιά ακρόαση και συντονισμό με τους ανθρώπους που θεωρούνται περιθωριοποιημένοι. Στη διάλεξη αυτή, ο ομιλητής αντλεί από την εμπειρία του με τον θίασο Different Light Theatre και αναφέρεται επιπλέον στο έργο κορυφαίων θεατρικών ομάδων που απαρτίζονται από άτομα μαθησιακές αναπηρίες, στην Ευρώπη και την Αυστραλία.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis