home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Φοιτητές σε κίνδυνο λόγω έλλειψης πεζοδρομίων και συγκοινωνίας

tmima parastatikon spoudon panepistimio peloponnisou aria nafplio (1)

Σε μια έντονη κίνηση διαμαρτυρίας προχώρησαν τα μέλη του διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, με ανοιχτή επιστολή που αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές κατά τις μετακινήσεις τους.

Η επιστολή, η οποία φέρει τις υπογραφές δεκάδων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, περιγράφει την αδράνεια των αρχών να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η έλλειψη αστικής συγκοινωνίας και η απουσία πεζοδρομίων σε επικίνδυνες διαδρομές, δημιουργώντας φόβους για ατυχήματα και τραυματισμούς.

Να σημειωθεί πως η πρόταση του ΚΤΕΛ για αστική συγκοινωνία στο Ναύπλιο και τα προάστια του, που πρόσφατα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου, δεν περιλαμβάνει διαδρομές προς το Πανεπιστήμιο που στεγάζεται στην Άρια.

Χρόνιο πρόβλημα με τις μετακινήσεις

Οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά από το κέντρο του Ναυπλίου στα πανεπιστημιακά κτίρια στην Άρια, είτε πεζοί είτε με ποδήλατα, διασχίζοντας δρόμους ταχείας κυκλοφορίας χωρίς πεζοδρόμια. Όπως τονίζεται στην επιστολή, αυτό το πρόβλημα παραμένει άλυτο εδώ και τρία χρόνια, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Πρύτανη και της διοίκησης προς τις τοπικές αρχές.

Η επιστολή υπογραμμίζει την έλλειψη ανταπόκρισης από την προηγούμενη δημοτική αρχή και εκφράζει απογοήτευση για τις ανεπαρκείς ενέργειες της νέας διοίκησης, η οποία δεν έχει ακόμα καταφέρει να εξασφαλίσει ασφαλή και αποτελεσματική συγκοινωνία προς το Πανεπιστήμιο, παρόλο που το ακαδημαϊκό έτος έχει ήδη ξεκινήσει.

Έκκληση για δράση

Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν από τον Δήμο Ναυπλιέων να επανεξετάσει την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία δεν προβλέπει διέλευση λεωφορείων από την κρίσιμη διαδρομή της οδού Αγίας Μονής, που οδηγεί στα πανεπιστημιακά κτίρια.

Επιπλέον, ζητούν άμεση ενημέρωση για την πολυαναμενόμενη κατασκευή πεζοδρομίου, ένα έργο που είχε τεθεί ως προτεραιότητα, αλλά παραμένει στάσιμο.

Το στεγαστικό πρόβλημα «πνίγει» τους φοιτητές

Το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης αποτελεί άλλο ένα κρίσιμο ζήτημα που θίγεται στην επιστολή. Η άνοδος των ενοικίων, λόγω της αυξανόμενης μετατροπής των κατοικιών σε τουριστικά καταλύματα, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εύρεση προσιτής κατοικίας.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα πιέζει για την επιτάχυνση της παραχώρησης κτιρίου του πρώην στρατοπέδου στο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε φοιτητικές εστίες.

Ένα Πανεπιστήμιο με διεθνή αναγνώριση

Παρά τα προβλήματα, η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποτελεί ένα διακεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα, με σημαντικές πιστοποιήσεις και διεθνή αναγνώριση.

Το έργο της περιλαμβάνει τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και τη συμμετοχή σε προγράμματα Erasmus, ενώ έχει σημαντική παρουσία στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα της περιοχής.

Διεκδικώντας λύσεις

Η ανοιχτή επιστολή καταλήγει με μια σαφή προειδοποίηση για την ασφάλεια των φοιτητών, καλώντας τις αρχές να μην «παίζουν» με τις ζωές των νέων που επιλέγουν να σπουδάσουν στο Ναύπλιο.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα ζητά την άμεση λύση των ζητημάτων συγκοινωνίας και στέγασης, ώστε το Πανεπιστήμιο να συνεχίσει να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και να συμβάλλει στην τοπική κοινωνία.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis