home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Ν. Κίος: Ομάδες Ρομά ενάντια στις κόντρες. Θα τους παίρνουν τα αυτοκίνητα. Αναλαμβάνουν δράση κατά της παραβατικότητας

Τί λέει ο Ρομά Βασίλης Ζαφειρόπουλος για το τραγικό τροχαίο δυστύχημα που έχασε τη ζωή της η νέα γυναίκα
troxaio nea kios dilosi syllogou tsigganon

Το τραγικό τροχαίο δυστύχημα που συγκλόνισε τη Νέα Κίο και οδήγησε στον θάνατο μιας νέας γυναίκας έχει αναζωπυρώσει εντάσεις στην τοπική κοινωνία, θέτοντας στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης την παραβατικότητα των Ρομά στην περιοχή. Ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ρομά Άργους – Νέας Κίου, με συνέντευξή του στον Άκη Γκάτζιο, για το anagnostis.org , ανακοίνωσε αποφασιστικά μέτρα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, συστήνοντας ειδικές ομάδες δράσης που θα συνεργάζονται με την αστυνομία για την πάταξη των επικίνδυνων συμπεριφορών, όπως οι παράνομες κόντρες με αυτοκίνητα.

Η είδηση του θανάτου της νέας γυναίκας, θύμα του φρικτού τροχαίου δυστυχήματος δεν μπορεί να ξεπεραστεί στη Νέα Κίο, έχοντας προκαλέσει σοκ, θλίψη και οργή στην τοπική κοινωνία.

Το δυστύχημα συνέβη όταν το όχημα της γυναίκας χτυπήθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα από αυτοκίνητο που οδηγούσε άτομο Ρομά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της ακαριαία.

Η συνέντευξη του εκπροσώπου των Ρομά της Ν. Κίου

Για να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Βασίλη Ζαφειρόπουλου και να δείτε λεπτομερώς τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου, δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ρομά Άργους – Νέας Κίου, μίλησε στην κάμερα και εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το τραγικό συμβάν, ενώ παράλληλα πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις για την καταπολέμηση της παραβατικότητας.

Η συνέντευξη προκαλεί ευρύ ενδιαφέρον, με τον Ζαφειρόπουλο να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Συλλυπητήρια και ανάληψη ευθύνης για το συμβάν

Ο Ζαφειρόπουλος, δηλώνοντας εμφανώς συγκλονισμένος από το τραγικό δυστύχημα, ξεκίνησε τη δήλωσή του εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια της νεαρής γυναίκας:

– «Έχω συγκλονιστεί. Να ζητήσω εκ μέρους όλων μία μεγάλη συγγνώμη», είπε, κάνοντας σαφές ότι η κοινότητα των Ρομά επιθυμεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά.

Ομάδες δράσης για την πάταξη της παραβατικότητας

Η πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο Ζαφειρόπουλος είναι η δημιουργία ομάδων δράσης από τους ίδιους τους Ρομά, οι οποίες θα παρεμβαίνουν άμεσα σε περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς.

– «Θα δημιουργήσουμε μία ομάδα και εμείς οι ίδιοι θα συλλαμβάνουμε τους παραβάτες. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να σταματήσουν οι κόντρες με τα αυτοκίνητα», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του συλλόγου να συνεργαστεί στενά με τις τοπικές αρχές και την αστυνομία για την εξάλειψη της παραβατικότητας.

Ο σύλλογος δεσμεύεται να αφαιρεί άμεσα τα αυτοκίνητα από τους παραβάτες και να τα παραδίδει στις αρχές, αναλαμβάνοντας έτσι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.

– «Έβαλες κόντρα, χάνεις το αυτοκίνητό σου. Συλλαμβάνεσαι και πηγαίνεις φυλακή», δήλωσε ο Ζαφειρόπουλος, δείχνοντας την πρόθεση του συλλόγου να αναλάβει ενεργό ρόλο στην πάταξη των επικίνδυνων συμπεριφορών.

Κόντρες: Ένα συχνό αλλά καταστροφικό φαινόμενο

Οι κόντρες με τα αυτοκίνητα, ένα συχνό φαινόμενο στην περιοχή, αποτέλεσαν το βασικό θέμα της παρέμβασης του Ζαφειρόπουλου. Αναγνώρισε ότι οι επικίνδυνες αυτές δραστηριότητες έχουν στοιχίσει ανθρώπινες ζωές και ότι η ανοχή απέναντί τους έχει τελειώσει.

– «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν μπορούμε να θρηνήσουμε και άλλες ζωές», ανέφερε, καλώντας όλους τους Ρομά να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμβάλουν στην εκρίζωση αυτής της συμπεριφοράς.

Ο Ζαφειρόπουλος υπογράμμισε ότι ο σύλλογος θα απαιτήσει από κάθε οικογένεια να είναι υπεύθυνη για τα παιδιά της και ότι θα προχωρήσει σε υποχρεωτικές δηλώσεις δέσμευσης από τους γονείς. Αυτή η νέα στρατηγική θεωρεί ότι θα λειτουργήσει ως μέσο πίεσης για την αποτροπή της εμπλοκής των νέων σε επικίνδυνες και παράνομες δραστηριότητες.

Έκκληση για συνεργασία με τις αρχές

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ζαφειρόπουλος τόνισε την ανάγκη για μια στενή συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου Ρομά και των τοπικών αρχών, με στόχο να αναπτυχθούν κοινές δράσεις κατά της παραβατικότητας.

– «Πρέπει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι με τις αρχές για να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί», δήλωσε, εκφράζοντας την πρόθεση να επισκεφθεί και τον εισαγγελέα για να συζητήσει τρόπους με τους οποίους ο σύλλογος μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της τάξης στην περιοχή.

Κάλεσμα για ειρηνική συνύπαρξη και ένταξη

Ο Ζαφειρόπουλος κατέστησε σαφές ότι η κοινότητα των Ρομά δεν επιθυμεί να συνεχιστεί η ανομία και η παραβατικότητα στην περιοχή.

– «Εδώ ανομία δεν χωράει. Είτε θέλουν, είτε όχι, πρέπει να ενσωματωθούμε όλοι και να γίνουμε μια οικογένεια. Είτε να γίνουν άνθρωποι ή να σηκωθούν να φύγουν από τον νομό μας», τόνισε, καλώντας όλους να δείξουν αλληλεγγύη και να συνεργαστούν για την οικοδόμηση μιας ασφαλούς και ειρηνικής συνύπαρξης.

Η αντίληψη της κοινωνίας και οι κατηγορίες για ρατσισμό

Αναφερόμενος στις κατηγορίες που ακούγονται για ρατσισμό κατά των Ρομά στην περιοχή, ο Ζαφειρόπουλος υποστήριξε πως ποτέ δεν έχει νιώσει τέτοια αντιμετώπιση από τους κατοίκους της Νέας Κίου.

– «Δεν υπάρχει ούτε ρατσισμός, ούτε μας βλέπουν κάπως διαφορετικά. Ίσα ίσα μπορώ να πω ότι είναι πολιτισμένοι και πρέπει να τους τιμούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσπαθώντας να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

Η πρόθεση του Συλλόγου Ρομά Άργους – Νέας Κίου να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να βάλει ένα τέλος στις κόντρες και στην παραβατικότητα, δείχνει ότι η αλλαγή είναι εφικτή μόνο μέσα από τη συλλογική δράση και τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Ο Ζαφειρόπουλος επεσήμανε ότι οι εντάσεις μεταξύ Ρομά και κατοίκων της Νέας Κίου δεν είναι νέο φαινόμενο.

– «Από τον Μάιο του 2000 είχαν ξεκινήσει κάποιες διαμάχες. Από τότε ζητούσαμε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, αλλά κανένας δήμαρχος δεν συνεργάστηκε μαζί μας», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη μακροχρόνια αδιαφορία των τοπικών αρχών για το ζήτημα.

Το τραγικό δυστύχημα στη Νέα Κίο έφερε στο φως τα σοβαρά προβλήματα παραβατικότητας που υπάρχουν μεταξύ Ρομά και των υπολοίπων κατοίκων της Νέας Κίου. Ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος, μέσω της συνέντευξής του, έδειξε την πρόθεση του Συλλόγου να αναλάβει δράση και να συμβάλει ενεργά στην επίλυση των προβλημάτων αυτών. Η τοπική κοινωνία και οι αρχές καλούνται από την πλευρά του να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι τέτοια περιστατικά δεν θα επαναληφθούν και ότι η ειρηνική συνύπαρξη θα είναι ο κανόνας.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis