banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Σε πύρινο κλοιό η Ηλεία: Σκληρή μάχη σε Γεράκι, Πανόπουλο και Μανωλάδα

Εννέα φωτιές από το πρωί στην περιοχή- Κάηκαν σπίτια – Δραματικές ώρες για τους κατοίκους.
Πυρκαγιά δάσος

Η Ηλεία βρίσκεται από το μεσημέρι της Παρασκευής (4/10) σε κατάσταση συναγερμού, με τρεις μεγάλες εστίες πυρκαγιάς να πλήττουν τις περιοχές Γεράκι, Πανόπουλο και Μανωλάδα. Ισχυροί άνεμοι που φτάνουν τα 6 μποφόρ έχουν δυσκολέψει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, με τις φλόγες να επεκτείνονται ραγδαία και να απειλούν δασικές εκτάσεις αλλά και οικισμούς. Συνολικά μέχρι τις 5 το απόγευμα εκδηλώθηκαν 9 φωτιές στην περιοχή.

Η κατάσταση κρίνεται κρίσιμη στην περιοχή του Γερακιού, όπου έχουν ήδη καεί σπίτια. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νικόλαος Κοροβέσης, δήλωσε πως η πυρκαγιά δεν μπορεί να τεθεί εύκολα υπό έλεγχο λόγω του δυνατού αέρα, με όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα της περιφέρειας να επιχειρούν στο σημείο. «Γνωρίζουμε ότι έχουν καεί δύο σπίτια, και αυτή τη στιγμή πετούν 10 εναέρια μέσα για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ενημέρωσε πως υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στη φωτιά: ένα προς Χάβαρι, ένα προς Κρυονέρι και ένα προς Γεράκι. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη, καθώς ο άνεμος ενισχύει τις φλόγες. «Έχουν καεί δύο σπίτια στην περιοχή Μπουμπούνα, αλλά προς το παρόν δεν απειλούνται άλλα. Όλα όμως εξαρτώνται από τον αέρα», σημείωσε.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Η πυροσβεστική υπηρεσία επιχειρεί με 188 πυροσβέστες, 62 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων, 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες του ΟΤΑ, καθώς οι συνθήκες δυσκολεύουν.

Εκκενώσεις και εκκλήσεις από το 112

Νωρίτερα, μέσω του συστήματος «112» εστάλη μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών Τσιχλέικα, Κρυονέρι και Βρετέικα, ζητώντας τους να εκκενώσουν άμεσα και να κινηθούν προς την Αμαλιάδα.

Στις 16:00, νέο μήνυμα από το «112» κάλεσε τους κατοίκους του χωριού Χάβαρι να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Άλλα δύο πύρινα μέτωπα σε Πανόπουλο και Μανωλάδα

Την ίδια ώρα, μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής (4/10) σε δασική έκταση στην περιοχή Πανόπουλου στον δήμο Λασιώνος στην Ηλεία.

Στο σημείο έσπευσαν 32 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ, από αέρος επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Παράλληλα, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε χαμηλή βλάστηση και στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis