banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

SafeYOUth για την καταπολέμηση της βίας μεταξύ ανηλίκων

Με την αύξηση των συλλήψεων ανηλίκων κατά 46% το 2024, η εφαρμογή SafeYOUth μπαίνει σε λειτουργία για την άμεση καταγγελία περιστατικών κακοποίησης.
bullying

Η ανησυχητική αύξηση της βίας μεταξύ ανηλίκων στη χώρα μας, με τις συλλήψεις να καταγράφουν άνοδο της τάξης του 46% μόνο το 2024, αναδεικνύει την ανάγκη για άμεση παρέμβαση. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ενεργοποιεί την εφαρμογή SafeYOUth, δίνοντας τη δυνατότητα σε ανήλικους να καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ή εκφοβισμού σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, μόνο τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 27 καταγγελίες στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, εκ των οποίων 12 έγιναν από γονείς και 15 από μαθητές. Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θέλουμε τα σχολεία μας να είναι ασφαλή για όλους τους μαθητές και θα εφαρμόσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της σχολικής κοινότητας».

Η κυκλοφορία της εφαρμογής SafeYOUth στοχεύει στην άμεση καταγραφή και διαχείριση περιστατικών βίας και εκφοβισμού, ειδικά σε σχολικά περιβάλλοντα. Οι ανήλικοι θα μπορούν να καταγγείλουν ανώνυμα περιστατικά και να λάβουν καθοδήγηση για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.

Επιτακτική ανάγκη για δράση

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το φαινόμενο της βίας στους νέους δεν παρουσιάζει σημάδια μείωσης. Πρόσφατα περιστατικά, όπως η βάναυση επίθεση που δέχθηκε 14χρονη από συμμαθήτριές της στη Γλυφάδα, δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η μαθήτρια, σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, δεν έχει επιστρέψει ακόμα στο σχολείο.

Χθες, νέα περιστατικά σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και την Αλεξανδρούπολη, με πιο σοκαριστικό αυτό της καταγγελίας βιασμού 5χρονου αγοριού κατά τη διάρκεια του διαλείμματος σε νηπιαγωγείο στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, στο 1ο ΕΠΑΛ Λαυρίου, μαθητές τραυματίστηκαν από μαχαίρια κατά τη διάρκεια σύρραξης, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 13 ατόμων.

Από τους συλληφθέντες, οι 12 αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα, ενώ ένας ενήλικας παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για συνέργεια σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis