banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Δύσκολη χρονιά για το αχλάδι στη Δήμαινα

Οι παραγωγοί αχλαδιού αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, καθώς οι τιμές κατρακυλούν και η εγκατάλειψη της καλλιέργειας αυξάνεται, χωρίς να διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα.

|

Χρόνος ανάγνωσης

1 λεπτό

|

0 Σχόλια στο Δύσκολη χρονιά για το αχλάδι στη Δήμαινα
Αχλάδια

Μια ακόμα δύσκολη χρονιά βίωσαν οι καλλιεργητές αχλαδιού στην περιοχή της Δήμαινας, στον Δήμο Επιδαύρου, καθώς για μια ακόμη φορά οι τιμές των προϊόντων τους σημείωσαν κάθετη πτώση. Η παραγωγή των αχλαδιών στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σημείο, με ολοένα και περισσότερους παραγωγούς να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια, καθώς τα περιθώρια κέρδους μειώνονται δραματικά.

Όπως δήλωσε ο τοπικός παραγωγός, Νίκος Ελευθερίου στο ypaithros.gr, η φετινή χρονιά ξεκίνησε με θετικές προσδοκίες για καλή παραγωγή. Παρ’ όλα αυτά, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες προκάλεσαν μικροκαρπία, μειώνοντας σημαντικά την ποιότητα του προϊόντος. Η πτώση των τιμών ήταν εξίσου δραματική. Τα βιολογικά αχλάδια κυμάνθηκαν από 60 έως 70 λεπτά το κιλό, ενώ τα συμβατικά έπεσαν στα 40 λεπτά. «Πέρυσι, τα βιολογικά αχλάδια έφταναν μέχρι και το 1,20 ευρώ το κιλό», σημειώνει ο κ. Ελευθερίου, υπογραμμίζοντας την πτώση που παρατηρείται στην αγορά.

Η εγκατάλειψη των χωραφιών όπου καλλιεργούνταν αχλάδια αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, χωρίς να φαίνεται κάποια εναλλακτική δραστηριότητα που να μπορεί να καλύψει το κενό. Ο κ. Ελευθερίου αναγνωρίζει πως η εγκατάλειψη είναι αναπόφευκτη, καθώς οι παραγωγοί δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες. «Όταν δεν αμείβεσαι από την εργασία σου, είναι φυσιολογικό να στρέφεσαι αλλού», επισημαίνει.

Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί πλέον την πρώτη προτεραιότητα για τους περισσότερους παραγωγούς της περιοχής, καθώς αποφέρει πιο σταθερά κέρδη. «Το αχλάδι μπορεί να αποφέρει περισσότερα κέρδη υπό ορισμένες συνθήκες, αλλά η αβεβαιότητα στην αγορά και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες τιμές έχουν οδηγήσει πολλούς στην απόφαση να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια», δηλώνει ο κ. Ελευθερίου, προσθέτοντας πως «οι παλιές καλές εποχές για το αχλάδι έχουν τελειώσει».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis