banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου: Τροπολογίες μετατρέπουν τα φιλοζωικά σωματεία σε επιχειρήσεις παροχής «Φιλοζωικών Υπηρεσιών»

Η Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τέσσερις νέες τροπολογίες
Αδέσποτα

Η Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τέσσερις νέες τροπολογίες που έρχονται να αλλάξουν το υπάρχον νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με την ομάδα, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες για τα αδέσποτα ζώα, καθώς οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισής τους.

Τι προβλέπουν οι νέες τροπολογίες

Με τις τροπολογίες, στο άρθρο 2 του νόμου προστίθενται οι λέξεις «και περιλαμβάνουν στους καταστατικούς σκοπούς τους την προαγωγή της φιλοζωίας και τη φροντίδα και περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι φιλοζωικά σωματεία που δεν έχουν αυτή τη διατύπωση στο καταστατικό τους, δεν θα μπορούν να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Συνεπώς, αποκλείονται από τις πενταμελείς επιτροπές των Δήμων, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των αδέσποτων.

Η Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου υποστηρίζει ότι αυτές οι τροπολογίες οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων. Όποια φιλοζωικά σωματεία τροποποιήσουν τα καταστατικά τους, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επιτροπές των Δήμων και να απορροφήσουν επιχορηγήσεις για τη σίτιση, στέγαση, στείρωση, περίθαλψη και προσωρινή φιλοξενία των αδέσποτων. Αυτό, σύμφωνα με την Ομάδα, μετατρέπει σταδιακά τα φιλοζωικά σωματεία σε «φιλοζωικές επιχειρήσεις», εξυπηρετώντας οικονομικά συμφέροντα αντί για το καλό των ζώων.

Η Ομάδα υποστηρίζει ότι οι πενταμελείς επιτροπές που διαχειρίζονται τα ζητήματα των αδέσποτων θα έπρεπε να αποτελούνται από επιστήμονες, όπως κτηνιάτρους και εκπαιδευτές ζώων. Αντίθετα, οι επιτροπές αυτές θα συνεχίσουν να περιλαμβάνουν φιλόζωους εθελοντές, των οποίων η αγάπη για τα ζώα, παρότι αξιέπαινη, μπορεί να επηρεάσει την αντικειμενικότητα στην εκτίμηση της επιθετικότητας ενός ζώου. Η Φιλοζωική Ομάδα τονίζει ότι η επιθετική συμπεριφορά ενός αδέσποτου ζώου θα πρέπει να κρίνεται με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση τη συναισθηματική εμπλοκή.

Επιπλέον, ένα σημαντικό σημείο αντίδρασης είναι η ακύρωση της υποχρεωτικής στείρωσης των κατοικίδιων ζώων συντροφιάς. Η στείρωση είχε προβλεφθεί από τον ισχύοντα νόμο 4830/2021 ως βασικό μέτρο για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων. Η Φιλοζωική Ομάδα επισημαίνει ότι η κατάργηση αυτού του μέτρου θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες για οικονομική εκμετάλλευση από «φιλοζωικές επιχειρήσεις» που θα απορροφούν επιχορηγήσεις χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια.

Οι τροπολογίες αυτές, σύμφωνα με τη Φιλοζωική Ομάδα, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τα αδέσποτα ζώα και θα πρέπει να αποσυρθούν άμεσα. Η Ομάδα προειδοποιεί ότι, αν εφαρμοστούν, ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων ζώων θα αυξηθεί δραματικά, ενώ ταυτόχρονα οι Δήμοι και οι ιδιώτες θα εκμεταλλευτούν τα ζώα για οικονομικά οφέλη. Ζητείται η επιστροφή σε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, που θα έχει ως προτεραιότητα την ευημερία τους και όχι το κέρδος.

Η Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου καλεί όλους τους πολίτες να αντιδράσουν και να στηρίξουν την απόσυρση αυτών των τροπολογιών, προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη για τα αδέσποτα ζώα της χώρας.

Η ανακοίνωση της Φιλοζωικής Ομάδας Ναυπλίου

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Φιλοζωικής Ομάδας Ναυπλίου αναφέρει τα εξής:

“Έχουμε έρθει πλέον αντιμέτωποι με 4 πολύ επικίνδυνες κα κατάπτυστες τροπολογίες στον υπάρχοντα νόμο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπου αναφορικά με τα, άστεγα ζώα συντροφιάς, όπου σύμφωνα με αυτές τις τροπολογίες προβλέπετε ότι:

Στο άρθρο 2 προστίθενται οι λέξεις «και περιλαμβάνουν στους καταστατικούς σκοπούς τους την προαγωγή της φιλοζωίας και τη φροντίδα και περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς»

Πράγμα φυσικά το οποίο σημαίνει, ότι αν το καταστατικό πολλών φιλοζωικών σωματείων ανά την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνει την παραπάνω φράση, τότε αυτά, δεν μπορούν, να γραφτούν στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και στο Υπομητρώο αυτού, με την ονομασία Υπομητρώο Φιλοζωικών  Σωματείων και Οργανώσεων, με αποτέλεσμα, να μην μπορούν να ενταχθούν στις 5μελείς επιτροπές των Δήμων, που είναι οι αρμόδιες για την διαχείριση αυτών των θεμάτων.

5Μελείς επιτροπές επιστημονικές και όχι αποτελούμενες από φιλόζωους εθελοντές

Για εμάς όλο αυτό που γίνεται δείχνει, ότι, όποια φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, αλλάξουν τελικά το καταστατικό τους, προς αυτήν την κατεύθυνση, θα μπορούν να συμμετάσχουν, σε όλες τις 5μελεις επιτροπές των Δήμων, και φυσικά να απορροφούν επιχορηγήσεις, για την σίτιση, την στέγαση και φιλοξενία, την ηλεκτρονική σήμανση, την στείρωση, περίθαλψη και την προσωρινή φιλοξενία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Η κυβέρνηση εδώ κάνει το επόμενο βήμα, για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης όλου του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, μετατρέποντας έτσι σταδιακά, τους φιλοζωικούς συλλόγους και τα διάφορα φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις σε «φιλοζωικές» επιχειρήσεις.

Οι 5μελεις επιτροπές των Δήμων τώρα, κατά την γνώμη μας θα έπρεπε να αποτελούνται από επιστήμονες, σχετικούς με το αντικείμενο αυτό, δηλαδή, κτηνιάτρους και εκπαιδευτές, ζώων συντροφιάς, ώστε η επιθετική συμπεριφορά ή μη ενός αδέσποτου ζώου, να κρίνεται επιστημονικά και όχι από την αγάπη των φιλόζωων εθελοντών για αυτά.

Γιατί δυστυχώς, η αγάπη των φιλόζωων εθελοντών για τα ζώα, είναι το πιο λάθος και επικίνδυνο κριτήριο για την επιθετικότητα ενός ζώου συντροφιάς, καθώς δεν αφήνει αυτούς τους ανθρώπους, να σκέφτονται καθαρά, και εν τελικά, πραγματικά να θολώνει έτσι την κρίση τους, για το αν ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι πραγματικά επιθετικό ή όχι.

Θα σχολιάσουμε επίσης το θέμα της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, γατούλες δηλαδή και σκυλάκια, ως ένα μέτρο το οποίο ενώ είχε ψηφιστεί με τον παρόντα σε ισχύ νόμο 4830/2021, το οποίο τώρα με την τροπολογία αυτή αναιρείται.

Στην ουσία όμως αυτήν την στιγμή το ένα από τα δύο μέτρα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πραγματική μείωση του αδέσποτου πληθυσμού της χώρας, αναιρείται με σκοπό προφανώς να αυξηθεί και άλλο και να δώσει περισσότερη δουλειά και χρήμα στις «φιλοζωικές» επιχειρήσεις, που προσπαθούν στην κυβέρνηση, μέσα από τα υπάρχοντα φιλοζωικά σωματεία να στηθούν, για να πάρουν μέσα από τις όποιες επιχορηγήσεις για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων ζεστό χρήμα!

Αυτές οι τροπολογίες πραγματικά και οι 4, αλλά εμείς σχολιάζουμε τώρα τις δύο πιο βασικές, είναι πραγματικό έγκλημα εις βάρος των αθώων αδέσποτων ψυχών, που κυκλοφορούν σε όλη την χώρα, και για αυτό θεωρούμε ότι μαζί με όλο το υπάρχον, αντιφιλοζωικό πια, νομοθετικό πλαίσιο, να αποσυρθούνε τώρα, πριν τα πράγματα γίνουν πολύ χειρότερα, από την επικείμενη αύξηση του ήδη υπάρχοντος υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε όλη την χώρα!”

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis