banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Άυξηση 100% στα τέλη ύδρευσης για το Δήμο Γορτυνίας

Το δημοτικό συμβούλιο της Γορτυνίας αποφάσισε να αυξήσει τα τέλη ύδρευσης – Ένταση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου
βαλβίδα νερό ύδρευση

Το δημοτικό συμβούλιο της Γορτυνίας αποφάσισε να αυξήσει κατά 100% το πάγιο ύδρευσης για τις οικίες και κατά 223% για τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις.

Μια απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Στ. Κούλης προσπάθησαν με κάθε τρόπο να “δικαιολογήσουν” την αύξηση στο πάγιο ύδρευσης λέγοντας ότι είναι αναγκαία λόγω της αδυναμίας – εδώ και πολλά χρόνια – να μετρήσουν την πραγματική κατανάλωση.

Πολίτες και αντιπολίτευση ξεσηκώθηκαν λέγοντας ότι νυν διοίκηση αλλά και προηγούμενες διοικήσεις του Γορτυνίας,  θα έπρεπε κανονικά να ζητήσουν δημόσια ένα μεγάλο “συγγνώμη” γι’ αυτή την κατάσταση αλλά και για το γεγονός ότι ο δήμος Γορτυνίας αδυνατεί να μετρήσει τα ρολόγια, ενώ την ίδια ώρα τα προβλήματα έλλειψης αλλά και ποιότητας του νερού πληθαίνουν στα χωριά.

Ένταση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας, ο Δήμαρχος, Στάθης Κούλης, παρουσίασε την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, η οποία συνοδευόταν από πίνακα ανταποδοτικότητας. Η πρόταση προέβλεπε σημαντική αύξηση των τελών ύδρευσης, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα, τα οποία έχουν αυξηθεί λόγω υψηλότερων δαπανών για ενέργεια, καύσιμα και συντήρηση.

Το ετήσιο πάγιο ύδρευσης μέχρι τώρα ήταν στα 25 ευρώ για τις οικίες και για 30 για τα καταστήματα. Η Οικονομική Υπηρεσία πρότεινε σημαντική αύξηση του παγίου ύδρευσης και τα έσοδα να αυξηθούν κατά 750.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Ο Δήμαρχος Ευστάθιος Κούλης υπογράμμισε ότι η αναπροσαρμογή είναι αναγκαία, καθώς τα έσοδα από το πάγιο τέλος δεν επαρκούν πλέον για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Μέγας, εξέφρασε την αντίθεσή του, χαρακτηρίζοντας άδικη την οριζόντια αύξηση.

Αφού ακολούθησαν σχόλια, εισηγήσεις και προτάσεις, ο Δήμαρχος, Κούλης, ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση αφορά αποκλειστικά το πάγιο τέλος και όχι την κατανάλωση νερού, για την οποία θα υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις.

Η πρόταση για την αναπροσαρμογή του παγίου τέλους ύδρευσης εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία, με την αντιπολίτευση να καταψηφίζει.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Γορτυνίας για το θέμα, η οποία μεταξύ άλλων, αναφέρει:

“Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Γορτυνίας να αυξήσει κατά 100% το πάγιο ύδρευσης για τις οικίες και κατά 223% για τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι οι δήμοι έχουν μετατραπεί, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των τοπικών τους αρχών, σε έναν ακόμη φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Η εκτίμησή μας είναι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, γιατί αφενός συνεχίζεται αμείωτη η πολιτική υποχρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αφετέρου εντείνεται η λογική της ανταποδοτικότητας, η οποία καλεί τους δημότες να πληρώσουν περισσότερους τοπικούς φόρους εάν θέλουν να έχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis