banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Επείγουσα η ανάγκη στήριξης των ελαιοπαραγωγών της Αργολίδας

Ο παρατεταμένος καύσωνα, η ανομβρία και η λειψυδρία έχουν μειώσει δραματικά την ελαιοπαραγωγή στην περιοχή.
Ακόμα στο περίμενε οι ελαιοπαραγωγοί της Ερμιονίδας

Επείγουσα κρίνεται η ανάγκη στήριξης των ελαιοπαραγωγών της Αργολίδας, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τον παρατεταμένο καύσωνα, την ανομβρία και τη λειψυδρία, τα οποία έχουν μειώσει δραματικά την ελαιοπαραγωγή στην περιοχή.

Η περιοχή της Αργολίδας, όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, πλήττεται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή και τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Ο παρατεταμένος καύσωνας και η έλλειψη βροχοπτώσεων έχουν προκαλέσει περιορισμένη ελαιοπαραγωγή για άλλη μια χρονιά, με τους ελαιοπαραγωγούς να αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες.

Τα ξερικά ελαιόδεντρα, που αποτελούν τη βάση της ελαιοπαραγωγής στην περιοχή, βρίσκονται σε κατάσταση σοβαρής φθοράς, με συνέπεια να αδυνατούν όχι μόνο να παράγουν φέτος, αλλά και να απειλείται η ίδια η επιβίωση του φυτικού κεφαλαίου για την επόμενη χρονιά. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι πολλοί παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να παράγουν ούτε τις ποσότητες ελαιολάδου που απαιτούνται για την οικογενειακή τους χρήση.

Σχετική ερώτηση υπέβαλε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα, ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Ανδριανός. Στην ερώτησή του, ο κ. Ανδριανός ζητάει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να διευκρινίσει τις άμεσες δράσεις που προγραμματίζονται για την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων ελαιοπαραγωγών στην Αργολίδα. Ειδικότερα, απαιτείται να ληφθούν μέτρα αποζημίωσης και οικονομικής ενίσχυσης για να βοηθηθούν οι παραγωγοί να ξεπεράσουν τις συνέπειες των ακραίων καιρικών συνθηκών και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση της πολιτείας είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση της καλλιέργειας και την υποστήριξη των αγροτών, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για πολλές οικογένειες που εξαρτώνται από την ελαιοπαραγωγή.

Ανάγκη άμεσης στήριξης των ελαιοπαραγωγών στην Αργολίδα – Η ερώτηση

Αναλυτικά, στο κείμενο της ερώτησης, ο κ. Ανδριανός μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής:

«Στην Αργολίδα, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, της ανομβρίας και της λειψυδρίας η ελαιοπαραγωγή και φέτος είναι εξαιρετικά περιορισμένη, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τον οικονομικό προγραμματισμό των αγροτών που ήδη στην πλειονότητά τους αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής και των υπόλοιπων προκλήσεων του πρωτογενούς τομέα. Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα εκδηλώνεται επί συνεχόμενα έτη με αποτέλεσμα ιδίως τα ξερικά ελαιόδεντρα να έχουν περιέλθει σε τέτοια κατάσταση ώστε όχι μόνο να μην μπορούν να παραγάγουν ούτε την επόμενη χρονιά, αλλά και να κινδυνεύει πλέον και το ίδιο το φυτικό κεφάλαιο.

Ενδεικτικό μάλιστα του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι πολλοί παραγωγοί δεν θα καταφέρουν φέτος να παραγάγουν ούτε καν τις ποσότητες του ελαιολάδου που χρειάζονται για την οικογενειακή τους χρήση.

Καθίσταται συνεπώς επιτακτική η άμεση και ουσιαστική στήριξη των ελαιοπαραγωγών που υφίστανται εκτεταμένες ζημιές λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών καθώς τίθεται ζήτημα οικονομικής επιβίωσης του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Με ποιες άμεσες δράσεις θα στηριχθούν ουσιαστικά οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί στην Αργολίδα».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
riviera banner
newsletter banner anagnostis