banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320
portoheli 2024 banner 728x90

Από τους Αγίους Θεοδώρους τροφοδοτούνται ΗΠΑ και Ισραήλ

Η «Motor Oil» μόνο τους τελευταίους 12 μήνες έχει συνάψει συμβόλαια ύψους 429 εκατ. δολαρίων με το αμερικανικό Πεντάγωνο
motor oil

Συνεχώς επιβεβαιώνεται ο ρόλος του λιμένα των Αγίων Θεοδώρων και των διυλιστηρίων της περιοχής στον ανεφοδιασμό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της ισραηλινής πολεμικής μηχανής στη σφαγή που διαπράττει σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Όσον αφορά την πιο πρόσφατη εξέλιξη, ναυλομεσίτες έχουν βγει στην αγορά και ψάχνουν, κατ’ εντολή του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, τάνκερ ειδικών προδιαγραφών ικανό να μεταφέρει τουλάχιστον 235.000 βαρέλια καυσίμου τύπου JA1 (για αεροσκάφη). Το πλοίο σχεδιάζεται να φορτώσει από τους Αγίους Θεοδώρους και τα διυλιστήρια της ευρύτερης περιοχής, ενώ κατόπιν προορισμός ορίζεται το λιμάνι της Lavera στη νότια Γαλλία.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη», τόσο στους Αγίους Θεοδώρους όσο και στη Lavera προσεγγίζουν δεξαμενόπλοια (π.χ. τα «Overseas Sun Coast» και «Overseas Santorini») της αμερικανικής ναυτιλιακής «Overseas Shipholding Group» (OSG) Ship Management, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανεφοδιασμού με καύσιμα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, βάσει συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, τα δεξαμενόπλοια της εταιρείας είναι ενταγμένα στο κυβερνητικό πρόγραμμα ασφάλειας δεξαμενόπλοιων (ΤSP) των ΗΠΑ, που ναυλώνει πλοία με αμερικανική σημαία για τις ανάγκες του στρατού, ώστε να είναι διαθέσιμα σε περίπτωση πολέμου ή «εθνικής έκτακτης ανάγκης».

Ενδεικτικό των δρομολογίων τους αυτό που έκανε πρόσφατα το «Overseas Sun Coast»: Στις 3/7 αναχώρησε από το λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων για τη Ρότα της Ισπανίας, όπου βρίσκεται ναύσταθμος των Αμερικανών, ενώ στις 16/7 επέστρεψε Ελλάδα και έδεσε στη Σούδα. Την επομένη κατευθύνθηκε και πάλι στους Αγίους Θεοδώρους, για να επαναλάβει το ταξίδι για τη Ρότα και ύστερα να βρεθεί στο προαναφερόμενο λιμάνι της Lavera. Από εκεί αναχώρησε στις 7/8 για να φτάσει κατόπιν ξανά στους Αγίους Θεοδώρους.

Σημειωτέον, στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται το Oil Terminal της «Motor Oil Hellas», η οποία εμφανίζεται επίσης ως σταθερή προμηθεύτρια καυσίμων για την Υπηρεσία Εφοδιασμού Αμυνας του αμερικανικού Πενταγώνου. Σύμφωνα με τα κρατικά στοιχεία των ΗΠΑ, η «Motor Oil» μόνο τους τελευταίους 12 μήνες έχει συνάψει συμβόλαια ύψους 429 εκατ. δολαρίων με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ενώ από το 2008 έως σήμερα η συνολική αξία των συμβολαίων με τον αμερικανικό στρατό ξεπερνά τα 5,5 δισ. δολάρια.

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

abc
riviera banner
newsletter banner anagnostis