Σε έξαρση βρίσκεται ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, με τις υγειονομικές αρχές να αναφέρουν συνολικά 21 νέα κρούσματα και 2 θανάτους κατά την εβδομάδα 7-14 Αυγούστου 2024. Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων εγχώριων κρουσμάτων για το 2024 στα 76, από τα οποία 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ενώ εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στον Δήμο Άργους Μυκηνών.
Οι αρχές επισημαίνουν ότι όλα τα καταγεγραμμένα περιστατικά αφορούν εγχώρια μετάδοση, δηλαδή μολύνσεις που έχουν συμβεί εντός των συνόρων της Ελλάδας. Παράλληλα, αναφέρθηκαν έξι εισαγόμενα κρούσματα, με δύο από αυτά να καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα, τα οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνονται στις αναλύσεις του ΕΟΔΥ.
Ιατρικά Στοιχεία και Νοσηλείες
Από τους 76 ασθενείς, οι 57 εμφάνισαν σοβαρές εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), με πιο συχνές καταστάσεις την εγκεφαλίτιδα, την άσηπτη μηνιγγίτιδα, και τη μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Ενδεικτικό της σοβαρότητας είναι ότι ένας από τους ασθενείς ήταν μόλις 4 ετών, ενώ ο γηραιότερος ασθενής ήταν 92 ετών.
Η πλειοψηφία των ασθενών χρειάστηκε νοσηλεία, με 69 από αυτούς να νοσηλεύονται, και 15 να παραμένουν υπό ιατρική φροντίδα. Από αυτούς, οι 7 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Δυστυχώς, 10 ασθενείς που είχαν ηλικία άνω των 60 ετών, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.
Γεωγραφική Κατανομή και Πρόληψη
Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στη Θεσσαλία, ακολουθούμενα από την Κεντρική Μακεδονία. Η κατάσταση απαιτεί αυξημένη προσοχή και προληπτικά μέτρα, καθώς ο ιός συνεχίζει να αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.
Οι υγειονομικές αρχές συνεχίζουν να συνιστούν προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών και η αποφυγή εκτεταμένης έκθεσης σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες αιχμής των κουνουπιών.
Η μάχη με τον ιό του Δυτικού Νείλου συνεχίζεται, με τις υγειονομικές αρχές να παραμένουν σε επιφυλακή, ενθαρρύνοντας το κοινό να τηρεί αυστηρά τα προληπτικά μέτρα.