banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320
portoheli 2024 banner 728x90

Ποιος φοβάται τον λαό; – Καραθώνα ώρα μηδέν

Γράφει ο Τόλης Κοϊνης

|

Χρόνος ανάγνωσης

5 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Ποιος φοβάται τον λαό; – Καραθώνα ώρα μηδέν

Συνεδρίασε, επιτέλους, το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου για την Καραθώνα. Τα πράγματα εξελίχθηκαν κωμικοτραγικά. Γιατί, ενώ είχε χρεωθεί ο Δήμαρχος, να έρθει σε επαφή και να ενημερώσει, συνέβησαν τα εξής:

– Δεν ενημέρωσαν οι της παρατάξεως Ορφανού, εάν ήρθαν και πότε σε επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ και ποιες είναι οι προθέσεις του Ταμείου για την εκποίηση.

– Δεν ζήτησαν από το ΤΑΙΠΕΔ να διευκρινίσει τί σημαίνει «θα μετατραπεί η Καραθώνα σε ΜΙΚΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ», χαρακτηρισμό με τον οποίο το Ταμείο διαφημίζει το ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ «κτήμα Καραθώνα»;

– Δεν ζήτησαν από το ΤΑΙΠΕΔ και κατά συνέπεια  δεν ενημέρωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο πώς επιλέχθηκε και οριοθετήθηκε η προς οικοδόμηση περιοχή χωρίς καμία διαβούλευση με τον Δήμο ή την τοπική κοινωνία.

Αντίθετα ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας το σώμα με:

– έκθεση των διαφόρων ιστορικών φάσεων της Καραθώνας, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα αρχεία δημοσίων εγγράφων.

– Δέχτηκαν ότι υπήρξε στο παρελθόν μελέτη ήπιας ανάπτυξης με τη συμμετοχή και του Δήμου, για την εφαρμογή της οποίας έχουν δαπανηθεί χρήματα του Ναυπλιακού λαού.

– Δέχτηκαν ότι η Καραθώναείναι το κύριο σημείο αναψυχής των δημοτών του Ναυπλίου και δεν πρέπει να το χάσουν αυτό οι Ναυπλιείς.

– Έθεσε σαν μοναδικό στόχο την ήπια αξιοποίηση, με νέα μελέτη. (Ποιος θα την πηλρώσει;)

– Πληροφορηθήκαμε, από επιστημονικό  σύμβουλο του Δημάρχου ότι το έργο είναι στη «φάση ωρίμανσης» και αναμένεται η συγκρότηση του «ΕΣΧΑΔΑ», δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ θα φτιάξει πολεοδομικό σχέδιο στην Καραθώναόπως του αρέσει, και αν ο Δήμος έχει αντιρρήσεις και προσφύγει στα δικαστήρια θα την χάσει. Με απλά λόγια στο επόμενο βήμα το ΤΑΙΠΕΔ θα κάνει ό,τι θέλει.

Ως γραφειοκρατική έκθεση πεπραγμένων δεν ήταν άσχημη. Τα περίεργα άρχισαν μετά. Χρειάστηκε πίεση για να αναγνωσθεί το ψήφισμα που έπρεπε να ψηφίσουν!!!!! Τελικά το ψήφισμα αναγνώσθηκε και δόθηκε δακτυλογραφημένο προς μελέτη – κάτι που ήταν υποχρέωση του Δημάρχου, να το είχε κάνει με την πρόσκληση της συνεδρίασης και όχι να το κρατάει για αγνώστους λόγους κρυφό.

Το κείμενο ήταν ανάλογο της εισήγησης.

– Δεν ξεκαθάριζε ΑΝ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΚΑΡΑΘΩΝΑ ή ΟΧΙ. Ρητά, δεν το έλεγε, και δεν δέχτηκαν να περιληφθεί.

– Η γραμμή άμυνας ήταν «Αφού θα ιδιωτικοποιηθεί, να μην τους πληρώσουμε και από πάνω» (ασφαλτοστρώνοντας δρόμους, δημιουργώντας δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, φωτισμού δρόμων)

– Έβαζε ως κύρια στόχο «να εκμεταλλευθούμε προς όφελος των δημοτών τα χρήματα που θα επενδυθούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ» ( Δλδ. Δεχόμαστε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεπουλήσει την Καραθώνα, αλλά εμείς –επειδή είμαστε «γάτοι»- θα τα πάρουμε τα λεφτά από τον επενδυτή και θα το εκμεταλλευτούμε προς όφελος της πόλεως… όπως έχουμε εκμεταλλευθεί τα χρήματα από τα σκουπίδια!!!!!! Νομίζω, πως είναι η «εξυπνάδα της χρονιάς» και δεν χρειάζεται καν σχολιασμό)

– Περιλήφθηκε στο τελικό κείμενο: Η δημιουργία μιας ευέλικτης επιτροπής από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «για να δει τις περαιτέρω ενέργειες». Αν και η πρόταση αυτή θυμίζει το δόγμα ΒαμβακούλαΦτιάνουμε μια επιτροπή για να μην λυθεί  το πρόβλημα. Γιατί δεν δεσμεύει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τί αρμοδιότητες θα έχει, αφού έτσι και αλλιώς θα είναι άτυπο όργανο.

– Δεν δέχθηκε η πλειοψηφία του ΔΣ να ορισθεί ημέρα ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης που πρότεινε η ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ. Σαν αντιπρόταση δήλωσαν ότι θα γίνει ηλεκτρονική διαβούλευση. ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ. Έχουν πρόσφατα γίνει δύο τέτοιες ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις μία για τη «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα» και  μία για την «Ολοκληρωμένη Χωρική Παρέμβαση».Ψάχτε στην ιστοσελίδα του Δήμου, να διαπιστώσετε και οι ίδιοι ότι κανένας δεν τις «τίμησε». Άρα θέλουν απλώς να τρενάρουν τον χρόνο και να μην γίνει δημόσια ανοικτή ενημέρωση του λαού.

Τελικά η ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ δια του εκπροσώπου της ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ψήφισε αρνητικά έχοντας  ΩΣ ΚΌΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ:

Α) Την μη ξεκάθαρη θέση εναντίον της εκποίησης της περιοχής και

Β) Την παραπομπή στις καλένδες της δημόσιας ενημέρωσης των συμπολιτών.

Αρνητικά στο ψήφισμα τέθηκε και η παράταξη του πρώην Δημάρχου, γιατί κατά την γνώμη της το κείμενο αυτό ήταν μια «έκθεση ιδεών» και όχι ψήφισμα.

Δεν το ψήφισαν δύο από την πλειοψηφία: Ο ένας δηλώνοντας «παρών» και ο άλλος βγαίνοντας «ξαφνικά» από την αίθουσα, αναιτιολόγητα.

Έτσι η Καραθώνα είναι στο σημείο μηδέν. Ο εκτιμητής που όρισε το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει διαδικασία να εξετάσει αν κάποια διεκδικούμενα τμήματα πρέπει να αποζημιωθούν ώστε να είναι έτοιμοι για το μεγάλο ντηλ. (Ενδιαφέρονται με μεγάλη ταχύτητα να είναι νόμιμα τα συμβόλαια). Είναι ασαφές αν το σχέδιο πόλης (ΕΣΧΑΔΑ) θα γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ ή από τον επενδυτή. Οι του κ. Ορφανού ονειρεύονται ότι θα το φτιάξουν αυτοί!!! Για να υποχρεώσουν τον επενδυτή…

ΥΓ1. Στη διάρκεια των ομιλιών  ακούστηκε από πολλούς της πλειοψηφίας ότι «είναι νόμιμη η μεταβίβαση στον ΕΟΤ»… Το να δεχόμαστε με περισσή ευκολία, παρακάμπτοντας και αγνοώντας ότι αυτό είναι ένα από τα πιο αμαρτωλά έργα της Χούντας δεν είναι ορθό… Βέβαια, οι περισσότεροι που είπαν αυτή την εξυπνάδα, δεν είχαν γεννηθεί εκείνη την εποχή… Ίσως χρειαστεί να θυμηθούμε και άλλα.

ΥΓ2. Οι συνήθως ευαίσθητοι για τον Πολιτισμό αγνόησαν παντελώς την εισήγηση του αρχαιολόγου κ. Χ. Πιττερού, ο οποίος μίλησε εντελώς συγκεκριμένα για τα ευρήματα της αρχαιολογίας στην Καραθώνα, τη σημασία τους και τα προβλήματα που βάζει στην αξιοποίηση.

ΥΓ3. Στο ψήφισμα της παράταξης Ορφανού  – δλδ. αυτό που ψηφίστηκε – γράφει ότι θα αγωνιστούμε για την ελεύθερη πρόσβαση στην Καραθώνα«για τους κατοίκους του Ναυπλίου»(ούτε καν του Δήμου Ναυπλιέων… Δλδ. ο Ορφανός με τον επενδυτή μαζί θα απαγορεύσει στους Αργείτες να έρχονται για μπάνιο στην Καραθώνα!!!! (Ελπίζω, να ήθελαν κάτι άλλο να γράψουν… αλλά επειδή είναι πολύ έξυπνοι τους ξέφυγε.)

Τόλης Κοϊνης.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis