banner home design 800x400
banner home design 1170 x 320
portoheli 2024 banner 728x90

Τα μέτρα που ζητάει ο ΣΕΚ για την αντιμετώπιση της Πανώλης

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας εκφράζει για μία ακόμη φορά την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της πανώλης των αιγοπροβάτων
Εμφάνιση Καταρροϊκού Πυρετού στην Αργολίδα

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας εκφράζει για μία ακόμη φορά την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της πανώλης των αιγοπροβάτων που απειλεί την ελληνική αιγοπροβατοτροφία και απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της.

Μέχρι στιγμής, οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει επικεντρώνονται στην ανίχνευση των κρουσμάτων της ασθένειας στη χώρα μας, που πρέπει βέβαια να εντατικοποιηθούν περαιτέρω και απουσιάζουν άλλες ενέργειες απαραίτητες που θα θωρακίσουν τη χώρα και θα προστατεύσουν τον κλάδο μας από παρόμοια μελλοντικά περιστατικά και θα αποκαταστήσουν άμεσα τους πληγέντες κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους.

Απαιτούμε δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται ή απεβίωσαν λόγω της πανώλης.

Η τιμή αποζημίωσης ανά ζώο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 150 ευρώ για τα αρνιά. Επιπλέον φαίνεται ότι το σύστημα ιχνηλασιμότητας της πορείας των ζώντων ζώων και των προϊόντων ζωικής προέλευσης που εφαρμόζεται σήμερα παρουσιάζει πολλά κενά που δημιουργούν κινδύνους για διάδοση ασθενειών, όπως συνέβη με την πανώλη των αιγοπροβάτων και παραπλάνηση των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας προτείνει άμεσα την υλοποίηση των παρακάτω μέτρων:

  • Να συγκληθεί, με ευθύνη του ΥπΑΑΤ, σύσκεψη εργασίας με τις Εθνικές Οργανώσεις των κτηνοτρόφων, Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ και Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων – ΠΕΚ και με τις Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Κρέατος και του τομέα της Κτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ) και Φέτας (ΕΔΟΦ) , όπως ήδη έπραξε ο ομόλογος Υπουργός της Ρουμανίας.
  • Να εξεταστεί η εμβολιακή κάλυψη των αιγοπροβάτων με ευθύνη της πολιτείας και σε συνεργασία με τις Περιφέρειες. Με τη σωστή υποστήριξη και διαθεσιμότητα, τα εμβόλια κατά της πανώλης των αιγοπροβάτων είναι σημαντικά εργαλεία για τον έλεγχο και την εξάλειψη της νόσου. Παραδείγματα επιτυχημένων προγραμμάτων εμβολιασμού υπάρχουν στην Τουρκία και την Ινδία, όπου οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί, στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής για την εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030, οδήγησαν στη βελτίωση της υγείας και της παραγωγικότητας των ζώων.
  • Να εξεταστεί η εφαρμογή νέας τεχνολογίας για τον έλεγχο και την ιχνηλασιμότητα της χώρας προέλευσης και εμπορικής πορείας των ζώντων ζώων και των προϊόντων ζωικής προέλευσης έως τον τελικό αποδέκτη. Μία από τις πιο υποσχόμενες νέες τεχνολογίες είναι η αλυσίδα μπλοκ (blockchain). Η συζήτηση για την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, προκειμένου η χώρα να μην μείνει πίσω στην υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία διεθνώς.
  • Εν όψει των εορτών του 15/Αύγουστου, που υπάρχει αυξημένη κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος και αρνιών, η απόφαση που έχετε πάρει να μην μετακινούνται τα ζώα, ούτε να σφάζονται σε όλη την επικράτεια, θεωρούμε ότι πλήττει την εγχώρια αγορά, τους κτηνοτρόφους, τα σφαγεία και τους κρεοπώλες και τα μόνα αρνιά που θα υπάρχουν στην αγορά θα είναι αυτά που έρχονται σφαγμένα, κυρίως από τη Ρουμανία, τα οποία δεν γνωρίζουμε εάν είναι ελεγμένα από πανώλη καθώς στη Ρουμανία έχουν βρεθεί πολλά παραπάνω κρούσματα από ότι στην Ελλάδα, έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μεταφοράς της ασθένειας και χάνεται η όποια ιχνηλασιμότητα έχει γίνει έως στιγμής.

Ζητείται στις περιφέρειες ή νομούς, που μετά τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα, να αρθεί η απαγόρευση σφαγής, τουλάχιστον των αρνιών.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis