banner home design 800x400
banner home design 1170 x 320
portoheli 2024 banner 728x90

Νέα Κίος: Ταινία και συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία

ΚΙΑΝΑ 2024: Προβολή της ταινίας “EL BOLA” και συζήτηση με θέμα “Όταν τα παιδιά μας δείχνουν ότι χρειάζονται… ΒΟΗΘΕΙΑ”
el bola

Την Τετάρτη 7 Αυγούστου, στην αυλή του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου, στις 8.30 το βράδυ θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία “EL BOLA” που έχει βασικό θέμα την ενδοοικογενειακή βία.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονίστρια την ψυχολόγο Αγγελική Μπαβέλλα, επιστημονική υπεύθυνη της «Ελπίδας Ζωής» με θέμα: «Όταν τα παιδιά μας δείχνουν ότι χρειάζονται… ΒΟΗΘΕΙΑ».

kiana

Λίγα λόγια από την “Ελπίδα Ζωής”

Βία είναι κάθε συμπεριφορά που ως σκοπό έχει να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει, να πληγώσει και να απομονώσει ένα άτομο. Είναι κάθε μορφή εξουσίας που επιβάλλεται με σκοπό να διατηρήσει την κυριαρχία και τον έλεγχο, τόσο της σχέσης όσο και της συμπεριφοράς του θύματος.

Είναι μια συμπεριφορά που πληγώνει, όχι μόνο σωματικά και επηρεάζει την ζωή των θυμάτων συνολικά και μακροπρόθεσμα. Κυρίως όταν αυτή θεωρείται μέσο διαπαιδαγώγησης και λαμβάνει χώρα μέσα στο σπίτι, όπου κανονικά θα έπρεπε να είναι ένα πλαίσιο ασφάλειας και προστασίας.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι κάτι περισσότερο από ξυλοδαρμός, παραμέληση, προσβολή. Είναι ο έλεγχος της ζωής με κάθε δυνατό τρόπο.

Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας προέρχονται από όλα τα κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και θρησκευτικά πλαίσια, έχουν διάφορες ηλικίες, φύλο και σεξουαλικό προσανατολισμό, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ΔΕΝ υπάρχει «τυπικό θύμα». Η ενδοοικογενειακή βία θεωρείται συχνά ως κάτι που «συμβαίνει σε άλλους».
Δεν θα έπρεπε όμως να συμβαίνει.

Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας δεν περιορίζεται σε ένα καλό νομικό πλαίσιο. Μεγάλη σημασία έχει η ευαισθητοποίηση όλων μας, ως μέλη της κοινότητας, στο να αντιλαμβανόμαστε πότε ένα θύμα, κυρίως όταν είναι παιδί, μέσα από την συμπεριφορά του, μας ζητάει βοήθεια και να είμαστε έτοιμοι να την προσφέρουμε.

Με αυτές τις σκέψεις ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου σε μια συζήτηση, με αφορμή την προβολή της ταινίας “EL BOLA” του Achero Mañas. Για να αναρωτηθούμε για τον ρόλο μας, την θέση μας και το τι μπορούμε να κάνουμε όταν αντιλαμβανόμαστε ότι ένα παιδί μας ζητάει βοήθεια.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis