home design 800x400
home design 1170Χ320

Μια παραλία της Αττικής σε ένα τοπίο που θυμίζει Κυκλάδες

Είναι ένας στενός κόλπος, του Πάνορμου, που βοηθάει στα να μην υπάρχουν δυνατοί κυματισμοί, με αμμουδιά.
poutanzeza

Βρισκόμαστε στην Παραλία Πουνταζέζα του νομού Αττικής. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Λαύριο, σε ένα τοπίο που θυμίζει Κυκλάδες.

Είναι ένας στενός κόλπος, του Πάνορμου, που βοηθάει στα να μην υπάρχουν δυνατοί κυματισμοί, με αμμουδιά.

Επίσης η παραλία είναι οργανωμένη αλλά παράλληλα υπάρχουν και πολλά αρμυρίκια για αυτούς που τους αρκεί και η ψάθα τους.

Βίντεο: G. Traveller

Αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Η περιοχή αυτή έχει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Στην περιοχή υπήρχε ο αρχαίος οικισμός που ταυτίζεται στην πραγματικότητα με τον «Πορθμόν των Σαλαμινίων». Η συγκεκριμένη τοποθεσία αναφέρεται ήδη σε επιγραφές του 363 π.Χ. που βρίσκονταν στην Αρχαία Αγορά Αθηνών. Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, λοιπόν, αυτός ο οικισμός το πιθανότερο ήταν ότι εκτεινόταν στην ευρύτερη περιοχή του λόφου του οικισμού Πούντα Ζέζα, καταλήγοντας ομαλά προς τη θάλασσα.

Οι ανασκαφές, λοιπόν, έδειξαν κάτι πολύ εντυπωσιακό. Ένα σημαντικό μέρος βρίσκεται πλέον κάτω από τη θάλασσα. Είναι στην ευρύτερη τοποθεσία που βρίσκεται και η παραλία Πούντα Ζέζα. Το παραθαλάσσιο τμήμα του οικισμού στην πραγματικότητα καλύπτεται πλέον από την θάλασσα λόγω της ανόδου της στάθμης της.

Στη βόρεια και ανατολική πλευρά του θαλάσσιου τμήματος έχουν εντοπιστεί επίσης τοίχοι από διάφορα κτίσματα ακόμη ύψους 40 εκατοστών. Σε περίπου 25 μέτρα μακριά από την ακτή και σε ένα βάθος σχεδόν δύο μέτρων έχουν εντοπιστεί και απομεινάρια ενός κτιρίου που εικάζεται ότι ήταν δημόσιας χρήσης.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis