home design 800x400
home design 1170Χ320

Καταπέλτης για Πυροσβεστική και Λιμενικό το πόρισμα για τη φωτιά στην Ύδρα

Ευθύνες σε στελέχη του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής επιρρίπτει το πόρισμα των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ.
Φωτιά Ύδρα

Ευθύνες σε στελέχη του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής επιρρίπτει το πόρισμα των Εσωτερικών Υποθέσεων που ερευνά τις συνθήκες και τον τρόπο έρευνας της φωτιάς στην Ύδρα, που φαίνεται ότι ξεκίνησε από ρίψη βεγγαλικών σε θαλαμηγό με επιβάτες Καζακστανούς ολιγάρχες.

Ειδικότερα, από το εν λόγω πόρισμα προκύπτουν τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και παράβασης καθήκοντος για τον Αρχιπύραρχο, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως, στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαλατά δεν ασχολήθηκε ποτέ με την υπόθεση, παρότι το περιστατικό συνέβη σε χώρο ευθύνης της.

Επίσης, το Λιμεναρχείο Ύδρας, παρότι ενημερώθηκε από σκάφος παραπλέον της θαλαμηγού «Περσεφόνη 1», ότι επιβάτες ή πλήρωμα εμπλέκονται στη φωτιά που ξέσπασε, το σκάφος του λιμενικού που έφθασε εκεί δεν ακινητοποίησε ποτέ τη θαλαμηγό.

Στο εν λόγω πόρισμα αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι ο Αρχιπύραρχος του Πυροσβεστικού Σώματος που ανέλαβε την προανάκριση, προέβη σε μια προφορική εξέταση των «υψηλών» μισθωτών του σκάφους από το Καζακστάν, όταν αυτό κατέπλευσε στη Βουλιαγμένη, την επόμενη ημέρα από το συμβάν στις 22 Ιουνίου. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός άφησε ελεύθερους τους επιβάτες, χωρίς να έχει αποδεικτικά απαλλαγής τους από το περιστατικό της έναρξης της φωτιάς, παρότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι είχαν ενεργό ρόλο. Αρκέστηκε δε στο να ενημερώσει τον αρμόδιο Εισαγγελέα στις 13:00 της 22ας Ιουνίου και αφού είχε αφήσει ελεύθερους τους μεγιστάνες από το Καζακστάν, οι οποίοι και έφυγαν άμεσα από την Ελλάδα με ιδιωτική πτήση.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, η Εισαγγελία ζητούσε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων να αναδείξουν γιατί δεν ενημερώθηκε η Εισαγγελία στον χρόνο που έπρεπε για το περιστατικό, γιατί αφέθηκε το πλοίο να φύγει από την Ύδρα και γιατί αφέθηκαν να φύγουν οι μισθωτές από το Καζακστάν απλώς και μόνο με μια προφορική εξέταση. Στα συγκεκριμένα ερωτήματα, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων απάντησαν με την συλλογή εγγράφων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως για το ποιοι ήταν υπεύθυνοι, ποιους ενημέρωσαν, πότε ενημέρωσαν, ποιος επελήφθη και ποιος ενήργησε.

Τελικά, οι μόνοι που την… πλήρωσαν ήταν οι 13 Έλληνες, οι οποίοι και συνελήφθησαν για την υπόθεση. Μάλιστα, μετά τις απολογίες τους, ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι 11 αφέθηκαν ελεύθερα με εγγυοδοσία και περιοριστικούς όρους.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis