home design 800x400
home design 1170Χ320

Πρωτοπόρο το Ναύπλιο: Οι νέες προοπτικές που φέρνει η Μαρίνα

Ένα φιλόδοξο έργο που αλλάζει την όψη της πόλης – Πώς μπορεί να ενισχυθεί ο τουρισμός και η τοπική οικονομία
Μαρίνα Ναυπλίου μακέτα

Η μαρίνα του Ναυπλίου, μετά από μακρόχρονες καθυστερήσεις και προκλήσεις, επιτέλους διαφαίνεται να φέρνει μια νέα εποχή στην πόλη.

Το έργο, το οποίο είχε συναντήσει σημαντικά εμπόδια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο λόγω αρχιτεκτονικών διαφορών, τελικά έλαβε την πολυπόθητη έγκριση.

Ανασχεδιασμός και αποδοχή του νέου σχεδίου

Η αρχιτεκτονική μελέτη της μαρίνας έπρεπε να αναδιαμορφωθεί, ώστε να συνάδει με την αρχαιολογική νομοθεσία της Παλαιάς Πόλης του Ναυπλίου και τα εξέχοντα μνημεία της.

Το νέο σχέδιο προβλέπει 210 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μήκους 8 έως 12 μέτρων, προσφέροντας παράλληλα πλήθος υπηρεσιών στους ναυτιλλομένους και τους επισκέπτες.

Η πρώτη μαρίνα με ΣΔΙΤ

Η μαρίνα του Ναυπλίου αποτελεί το πρώτο έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για μαρίνα στην Ελλάδα, καθιστώντας το Ναύπλιο πρωτοπόρο σε αυτόν τον τομέα.

Οι νέες υποδομές θα εξυπηρετήσουν όχι μόνο τα σκάφη αλλά και τις εμπορικές δραστηριότητες στη χερσαία περιοχή της μαρίνας, ενισχύοντας τον τουρισμό και την οικονομία της πόλης.

Οικονομικά οφέλη και ανάπτυξη

Σύμφωνα με την Ένωση Μαρινών Ελλάδας, τα οικονομικά οφέλη από τη λειτουργία της μαρίνας είναι σημαντικά. Η μέση τουριστική δαπάνη των επισκεπτών σε μαρίνες είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή των επισκεπτών στα ξενοδοχεία.

Για κάθε 1 ευρώ που ξοδεύεται για τέλη ελλιμενισμού, επιπλέον 5 έως 10 ευρώ ξοδεύονται για γενικές προμήθειες, καύσιμα, επισκευές, συντήρηση, φορολογία, μισθοδοσία και έξοδα πρακτόρων.

Θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα

Επιπλέον, το ΦΠΑ και τα ενοίκια που αποδίδονται στο Δημόσιο ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 6 άμεσες και 100 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Αυτό ενισχύει περαιτέρω την τοπική οικονομία και προσφέρει νέες επαγγελματικές ευκαιρίες στους κατοίκους.

Η νέα μαρίνα του Ναυπλίου δεν είναι απλώς ένα έργο υποδομής. Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση που αναμένεται να μεταμορφώσει την πόλη, να ενισχύσει τον τουρισμό και να προσφέρει οικονομικά οφέλη τόσο στην τοπική κοινότητα όσο και στη χώρα γενικότερα.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis