home design 800x400
home design 1170Χ320

Melitzazz 2024 Νόστος: Περιήγηση, απόλαυση και χαρά στο Λεωνίδιο

Μια πολύχρωμη, πολυεθνική συνεύρεση πολιτισμών, στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς – Το Πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων
fb melitzazz 2024 fin 1

Η ανησυχία και η αναζήτηση των Τσακώνων, το άγνωστο και η ελπίδα, οι νέες πατρίδες, η περιπλάνηση, η επιβίωση και ο πλουτισμός, ο νόστος, η επιστροφή στην γενέτειρα, το αποτύπωμα στην κοινωνική ζωή και πολιτιστική κληρονομιά του γενέθλιου τόπου είναι τα πολιτισμικά συστατικά του φετινού Melitzazz 2024 «Νόστος».

Κλείνοντας φέτος τα 12 χρόνια του, το αγαπημένο Melitzazz Λεωνιδίου ταξιδεύει και πάλι στο εξωτερικό, αναζητώντας και ανασύροντας μνήμες από την περιπλάνηση των Τσακώνων στον κόσμο. Εμπνευσμένοι και ανήσυχοι άνθρωποι που δημιούργησαν παροικίες, οικογένειες που μεγάλωσαν και αναπτύχθηκαν στην Αίγυπτο και την Κωνσταντινούπολη κατά τα οθωμανικά χρόνια, τη Προποντίδα, τη Βάρνα της Βουλγαρίας, το Βουκουρέστι, τη Βραΐλα και άλλες πόλεις της Ρουμανίας στη συνέχεια, σε Παραδουνάβιες περιοχές, στην Οδησσό, στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη μακρινή Αμερική (Tarpon Springs-Florida, Σικάγο), την Αυστραλία αλλά και τον κοντινό Πειραιά. Πολλοί μετανάστες διέπρεψαν ως έμποροι, εργοστασιάρχες, αξιωματικοί, πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες. ***

Όπως πάντα, στο Melitzazz φέτος συνομιλεί το παλιό με το νέο: η ιστορία, η παράδοση, η αρχιτεκτονική, η τσακώνικη διάλεκτος, η υφαντική, ο τσακώνικος χορός και η γεύση, με τις σύγχρονες δράσεις – οκτώ συναυλίες με παλιές και νέες μουσικές, τρία εργαστήρια, δύο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μία ιστορική έκθεση, τέσσερις μόνιμες εκθέσεις, τρεις εκδηλώσεις λόγου και στρογγυλά τραπέζια, δύο κινηματογραφικές ταινίες, διάφορες γευστικές δοκιμές και εμπειρίες, γεύση και περιήγηση. Όλα διάσπαρτα απλωμένα στα σοκάκια και τις πλατείες, τα 200 ετών πυργόσπιτα και τα αρχοντικά του Λεωνιδίου, αυτά που έχτισε ο πλούτος και η επιτυχία των Τσακώνων που ξενιτεύτηκαν, φέρνοντας μαζί και συνήθειες του εξωτερικού που έγιναν τσακώνικες (υφαντική, καφές, βανίλια, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες κ.ά.).

Αναζητώντας μουσικές από τα μέρη που έζησαν Τσάκωνες, θα έχουμε μαζί μας τον Δημήτρη Μυστακίδη με το «Amerika» και ρεμπέτικα που κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν ζωντανά μόνο στην Αμερική, τους Μωζάικ (Μουσικοί του Κουτιού της ΕΡΤ) σε καλοδουλεμένες ενορχηστρώσεις μουσικών της Μεσογείου και του κόσμου, το Quintet του Μανώλη Χριστοδούλου με μουσικές παραδόσεις Ελλάδας, Βαλκανίων και ευρύτερης Ανατ. Μεσογείου, τους Grey River & the Smokey Mountain με μουσικές “Americana” με αμερικανικά, ιρλανδικά και ευρωπαϊκά λαϊκά στοιχεία και είδη, τους Αντιμάμαλο band με παραδοσιακές μουσικές της Πόλης και της Σμύρνης, τους προσκεκλημένους Ρουμάνους μουσικούς και χορευτές της Scoala Populara de Arte – Târgu Jiu σε μια ιδιαίτερη σύμπραξη με τους «Κυρατζήδες» και το Χορευτικό Συγκρότημα Λεωνιδίου με παραδοσιακά των δύο χωρών, τους Blues Fathers & The Swingers με μια διαδρομή στα αμερικανικά blues-swing, jazz-blues, rock, την Χορωδία Ν. Κυνουρίας, ενώ ο DJ Rezo θα εξασφαλίσει το χορευτικό ξενύχτι μας…

Θα απολαύσουμε την έκθεση σύγχρονης τέχνης “A Matter of Return” σε επιμέλεια της Νάνσυ Χαριτωνίδου και έργα των καλλιτεχνών Κατερίνα Αθανασοπούλου, Κώστα Μπασάνου, Βασίλη Ψαρρά, Νάνσυ Χαριτωνίδου (Πύργος Τσικαλιώτη), την έκθεση σύγχρονης τέχνης “War & Peace” με πίνακες του Γερμανού καλλιτέχνη Lake (Panjika climbing shop), την ιστορική έκθεση τεκμηρίων “Νόστιμον ἦμαρ” με παρουσίαση υλικού και οικογενειών Τσακώνων της μετανάστευσης, σε επιμέλεια Γιάννη Παπαγιαννόπουλου και ΟΠΙ Τσακωνιάς (Παλαιό γυμνάσιο), το εργαστήριο κινουμένων σχεδίων – animation Animating Tsakonia από το ANIMASYROS International Animation Festival (Παλαιό γυμνάσιο), δύο εκδηλώσεις – round tables για την προφορική ιστορία, τα αρχεία και τα τεκμήρια της τσακώνικης κληρονομιάς (Φάμπρικα πολιτισμού), μία τιμητική εκδήλωση για τον Λεωνιδιώτη ποιητή Γιώργο Σαραντάρη (Παλαιό γυμνάσιο), την παιδική ταινία  “Κατάκ, η γενναία φάλαινα” και τις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη (Αρχοντικό Τσούχλου) τις μόνιμες εκθέσεις του Λεωνιδίου και πολλές άλλες δραστηριότητες, σε ένα πενθήμερο περιήγησης, απόλαυσης και χαράς!

*** Γιώργος Σαραντάρης (ποιητής, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος, από την Πόλη στην Ιταλία και μετά στην Ελλάδα), Κώστας Ουράνης (ποιητής, πεζογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, από την Πόλη στην Αθήνα), Γιάννης Κόκκορης (ιδρυτής της βιομηχανίας σπογγαλιείας στο Tarpon Springs της Florida), Κωνσταντίνος Τσικαλιώτης (έμπορος στην Κωνσταντινούπολη και μέλος της Φιλικής Εταιρείας), Κώ(ν)στας Χατζηπαναγιώτης-Πολίτης (έμπορος και εφοπλιστής με επιχειρήσεις στην Κωνσταντινούπολη, Μασσαλία, Ρωσία και Λιβόρνο), Αναγνώστης Τροχάνης (έμπορος και εφοπλιστής στην Ρουμανία, μυημένος στην Φιλική Εταιρεία), Γεώργιος Τροχάνης (αρχαιολόγος, διευθυντής στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ρουμανίας), Τσούχλος και Λεκκός (σημαντικοί έμποροι στην Βραΐλα Ρουμανίας και ιδιοκτήτες σλεπίων-ποταμόπλοιων στον Δούναβη), Μιχαήλ Τσουκάτος (οινοπνευματοποιός και έμπορος στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου) και πολλοί άλλοι, από την οθωμανική ακόμα περίοδο ως και σήμερα.

Email: [email protected] | Τηλ.: 27570.22807

Σχεδιασμός & καλλιτεχνική διεύθυνση: Σωτήρης Μπόλης

Διεύθυνση παραγωγής: Αναπτυξιακός Οργανισμός Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.

mj 2024 poster final 1 organisation

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΛΙΤΖΑZZ, 2011-2024

Το Φεστιβάλ Μελιτζάzz Λεωνιδίου είναι μια πολύχρωμη, πολυεθνική συνεύρεση πολιτισμών, στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Από το 2011 στα σοκάκια και τις πλατείες, στα 200 ετών αρχοντικά και τα πυργόσπιτα του Λεωνιδίου Αρκαδίας όμορφα πράγματα συμβαίνουν. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες, επιστήμονες και chef συνεισφέρουν στη γιορτή με μουσική, χορό, πολιτισμό, γνώσεις και γεύσεις. Διάσπαρτες εκδηλώσεις απλώνονται στα σοκάκια, τις πλατείες και τα πυργόσπιτα του παραδοσιακού γραφικού οικισμού του Λεωνιδίου, συναυλιακές σκηνές δρόμου στήνονται σε όλη την πόλη του Λεωνιδίου, οι δρόμοι μετατρέπονται σε open air bar και το street food αποκτά άλλη διάσταση, όπου μουσικές και χοροί μπλέκονται με μυρωδιές και γεύσεις από την τοπική αλλά και τη διεθνή γαστρονομία.

Το Λεωνίδιο και η Τσακωνιά γιορτάζουν, προβάλλοντας τις σπάνιες ιδιότητές τους, την τσακώνικη γλώσσα με τα θεμέλιά της στη δωρική διάλεκτο, τον τσακώνικο χορό με τις ρίζες του στους μύθους του Απόλλωνα και του Θησέα, την ιδιαίτερη τοπική υφαντική τέχνη, την αρχιτεκτονική, την τοπική παράδοση και φιλοξενία αλλά και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.

Αφορμή και οδηγός η περίφημη Π.Ο.Π. τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου.

Κάθε χρόνο μία διαφορετική θεματική, κάθε χρόνο νέο ενδιαφέρον. Συναυλίες με jazz, παραδοσιακά, βαλκανικά, ρεμπέτικο, oriental, flamenco, σέρβικα χάλκινα, gypsy swing, κυπριακά, ταραντέλα, οπερέτα, latin, samba, tango, salsa, capoeira, maculele, fusion, rock, funky, blues, χορωδίες και φιλαρμονικές, dj set. Αλλά και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, φωτογραφίας, αφίσας, κεραμικής και ζωγραφικής, κινηματογραφικές προβολές και πρεμιέρες, θεατρικά, χορευτικές ομάδες και σύλλογοι, ημερίδες και ενημερωτικές εκδηλώσεις, εργαστήρια και μαθήματα χορού, ζωγραφικής, τσακώνικης γλώσσας και τσακώνικης υφαντικής, παιδικές δραστηριότητες και παιχνίδια, προφορική ιστορία, περιήγηση και ξεναγήσεις, γνωριμίες με διάφορους πολιτισμούς της Μεσογείου και του κόσμου, αρχιτεκτονική και άνοιγμα παραδοσιακών κτηρίων, τοπικές γεύσεις, γαστρονομικές απολαύσεις και κεράσματα με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα και τις λιχουδιές της περιοχής.

Το φεστιβάλ Μελιτζάzz έχει διακριθεί:

  • με το ευρωπαϊκό σήμα “EFFE Label 2024-2025, Remarkable Arts Festival” με ένταξη στο δίκτυο των εκλεκτών ευρωπαϊκών φεστιβάλ από το 2015,
  • με το σήμα του “Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018”,
  • με διάφορα βραβεία και πολλές παρουσιάσεις σε συνέδρια ως case study,
  • ως αντικείμενο μελέτης μεταπτυχιακών και επιστημονικών εργασιών.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

MELITZAZZ 2024

 Τετάρτη 3 Ιουλίου 
   
    21:00Συναυλία Χορωδία Ν. Κυνουρίας @ Φάμπρικα πολιτισμούΑφιέρωμα σε τραγούδια του κινηματογράφου και της ξενιτιάς, από την πολυμελή Χορωδία Ενηλίκων Νότιας Κυνουρίας.
   
 Πέμπτη 4 Ιουλίου 
   
    11:00Εργαστήριο Προφορική ιστορία @ Βιβλιοθήκη ΛεωνιδίουΕκπαίδευση της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας – ΟΠΙ Τσακωνιάς. Συντονιστής: Βασίλης Δαλκαβούκης, καθηγητής Τμ. Ιστορίας και Εθνολογίας Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, συντονιστής της Θ.Ε. Προφορικής Ιστορίας στο ΠΜΣ «Δημόσια ιστορία» του ΕΑΠ. Το εργαστήριο απευθύνεται μόνο στα μέλη της ΟΠΙ. Δήλωση συμμετοχής στο www.melitzazz.gr
        20:00Εκδήλωση Τσακώνικη κληρονομιά. Γραπτή και προφορική ιστορία @ Φάμπρικα πολιτισμούΟμιλίες και παρουσιάσεις για την πολιτιστική κληρονομιά της Τσακωνιάς. Συμμετέχει ο Χάρης Αθανασιάδης, καθηγητής Δημόσιας ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του ΠΜΣ «Δημόσια ιστορία» του ΕΑΠ. Στρογγυλό τραπέζι προφορικής ιστορίας με τον καθηγητή Βασίλη Δαλκαβούκη και Τσάκωνες αφηγητές. Συμμετέχει και υποστηρίζει το Αρχείο Τσακωνιάς.
      21:15Συναυλία Μανώλης Χριστοδούλου quintet @ Πλατεία ΜερικάκηΟι μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της ευρύτερης Ανατ. Μεσογείου και οι σαφείς επιρροές του σχήματος από την δυτική μουσική και αρμονία προσφέρουν ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα, με γνωστά τραγούδια και νέες ορχηστρικές συνθέσεις.
      21:30Cine-Melitzazz “Κατάκ, η γενναία φάλαινα” @ Αρχοντικό ΤσούχλουΠαιδική ταινία (2023, 82’). Τρυφερή, συγκινητική αλλά και αστεία υποθαλάσσια περιπέτεια ενηλικίωσης. Ενώ όλοι οι συνομήλικοί του έχουν γίνει άσπρες φάλαινες Μπελούγκα, όπως πρέπει για την ηλικία τους, ο Κατάκ είναι ακόμα μικρός και γκρι. Για να αποδείξει πως έχει μεγαλώσει κι εκείνος ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι στον Μεγάλο Βορρά, όπου αποκτά απροσδόκητους φίλους σε απίθανα μέρη του ωκεανού και καταλαβαίνει πως η διαφορετικότητά του είναι που τον κάνει μοναδικό. Ενίοτε, το να είσαι ο εαυτός σου είναι η πιο θαρραλέα εκδοχή σου.
    22:30Συναυλία Αντιμάμαλο @ Πλατεία 28ης ΟκτωβρίουΟι Antimamalo band προσεγγίζουν με το δικό τους τρόπο το ύφος των ορχηστρών της Σμύρνης και της Πόλης, το κλασικό ρεμπέτικο τραγούδι, την ελληνική παραδοσιακή μουσική, ενώ δημιουργούν και νέες συνθέσεις.
   
 Παρασκευή 5 Ιουλίου 
   
      21:00Παιδικά εργαστήρια “Σσσσς, τη μέρα κοιμάμαι!” @ Κέντρο Πληροφόρησης για τη χλωρίδα του ΠάρνωναΔραστηριότητες για παιδιά Δημοτικού και υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας για τις σχέσεις των νυχτερίδων και των σπηλαιόβιων ασπόνδυλων οργανισμών της χαράδρας του Δαφνώνα με το περιβάλλον τους. Διοργάνωση: Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου (ΟΦΥΠΕΚΑ).
    20:00Έκθεση σύγχρονης τέχνης A Matter of Return @ Πύργος ΤσικαλιώτηΞεναγηθείτε στον Πύργο Τσικαλιώτη και στην έκθεση σύγχρονης τέχνης από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Έργα με την μορφή video εγκαταστάσεων, ψηφιακής τέχνης και τοποειδικών παρεμβάσεων, πάνω στην ιδέα του ταξιδιού, της ανάμνησης, της επιστροφής, συνυφαίνοντας το προσωπικό με το συλλογικό.
          21:00Συναυλία Καροτσιέρη τράβα Scoala Populara de Arte (Ρουμανία) και Κυρατζήδες (Ελλάδα) @ Πλατεία ΜητρόποληςΜια ιδιαίτερη παράλληλη μουσική συνάντηση όπου το Scoala Populara de Arte, η Σχολή Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης στο Târgu Jiu της Ρουμανίας, παρουσιάζει εντυπωσιακούς παραδοσιακούς χορούς και μουσικές της Ρουμανίας, ενώ το Χορευτικό Συγκρότημα Λεωνιδίου παρουσιάζει χορούς και τραγούδια της Τσακωνιάς και της Ελλάδας, υπό τις παραδοσιακές μουσικές του συγκροτήματος Κυρατζήδες.
    22:30Συναυλία Μωζάικ – Mossaic @ Πλατεία 25ης ΜαρτίουΗ μπάντα της εκπομπής “Μουσικό Κουτί” της ΕΡΤ1 παρουσιάζει ένα “μωσαϊκό” μουσικών, συνδυάζοντας indie και pop, balkan και παραδοσιακά, λαϊκά και έντεχνα, Duran Duran και Ξυλούρη, 50Cent και ρεμπέτικο, μέσα από καλοδουλεμένες ενορχηστρώσεις.
   
 Σάββατο 6 Ιουλίου 
   
      09:30Εκδήλωση – εργαστήρια Δρόμοι του τυριού στην Ανατ. Πελοπόννησο @ Φάμπρικα πολιτισμούΕνημερωτική εκδήλωση και εργαστήρια για τους τομείς εστίασης και τουρισμού, στο πλαίσιο του έργου διακρατικής συνεργασίας LEADER/CLLD “Say cheese. Balkan cheese!” α) «Ένταξη των τυριών και των γαλακτοκομικών προϊόντων στην εστίαση, την γαστρονομία και τον τουρισμό της περιοχής». β) «Οι δρόμοι του τυριού της Πελοποννήσου: Συνδυάζοντας την παράδοση, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία με το τουριστικό προϊόν».
      11:00Εργαστήριο animation Animating Tsakonia – μέρος Α’. @ Παλαιό ΓυμνάσιοΈνα πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαστήριο κινουμένων σχεδίων – animation από το ANIMASYROS International Animation Festival και εξερευνά μία σύγχρονη πολυμεσική/ ψηφιακή προσέγγιση της σχέσης animation και τσακώνικης κληρονομιάς! Εκπαιδευτής: Αγησίλαος Ρόμπολας. Για ηλικίες 15-60+ ετών. Κράτηση θέσης: www.melitzazz.gr
    20:00Παιδικό παιχνίδι Στρίγκλες @ Φάμπρικα πολιτισμού«Με πανί, σχοινί, κορδέλα, κούκλα φτιάχνω… Έλα!». Βιωματικό κουκλοθεατρικό παιχνίδι και κατασκευή κούκλας, στην πλατεία της Φάμπρικας Πολιτισμού Piazza Martano.
        20:00Εκδήλωση Είμαστε καμωμένοι από ουρανό – Γιώργος Σαραντάρης @ Παλαιό ΓυμνάσιοΣυζήτηση για την προσωπικότητα και το έργο του ποιητή και διανοούμενου Γιώργου Σαραντάρη. Συμμετέχουν οι Γιώργος Παπαθανασόπουλος (δημοσιογράφος, συγγραφέας), Βασίλης Ρούβαλης (εκδότης, συγγραφέας). Διαβάζει και ερμηνεύει μελοποιημένα ποιήματα του Σαραντάρη ο συνθέτης και ερμηνευτής Φίλιππος Πλακιάς. Συντονίζει η δημοσιογράφος Κυριακή Μπεϊόγλου.
      21:15Συναυλία Δημήτρης Μυστακίδης: “Amerika @ Πλατεία ΗρώωνΟ Δημήτρης Μυστακίδης διασκευάζει και επανεκτελεί με τον δικό του τρόπο ρεμπέτικα τραγούδια που κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν ζωντανά μόνο στην Αμερική, με την ιδιαίτερη τεχνική της «τσιμπητής» κιθάρας και τα παιξίματα των Γιώργου Κατσαρού, Κώστα Δούσα και Κώστα Μπέζου.
      22:30Συναυλία Blues Fathers & The Swingers @ Παραποτάμιος δρόμοςΤο συγκρότημα διατρέχει τα αμερικανικά blues σε όλο τους το φάσμα, από ακουστικά blues των αρχών του 20ού αιώνα, swing των δεκαετιών ’30 και ’40, jazz-blues της Νέας Υόρκης και βρετανικά blues των ’60s, μέχρι την πιο rock εκδοχή τους.
    24:00Melitzazz-after DJ Rezo @ Κεντρικός δρόμοςΟ DJ & παραγωγός Rezo, resident DJ των Dybbuk και Bolivar, έχει βρεθεί στα decks με ονόματα- θρύλους της House μουσικής σκηνής: Dennis Ferrer, Guy Gerber, Damian Lazarus, Oxia. Με ρυθμικές και χορευτικές μουσικές θα μετατρέψει τον κεντρικό δρόμο του Λεωνιδίου σε ένα μεγάλο υπαίθριο bar.
   
 Κυριακή 7 Ιουλίου  
   
      11:00Εργαστήριο animation Animating Tsakonia – μέρος B’ @ Παλαιό ΓυμνάσιοΤο 2ο μέρος του πρωτότυπου εκπαιδευτικού εργαστηρίου κινουμένων σχεδίων – animation που επιμελείται το ANIMASYROS International Animation Festival.
        20:00Εκδήλωση Τσακώνικη κληρονομιά. Διάσωση αρχείων και συλλογών @ Φάμπρικα πολιτισμούΣυζήτηση για τη διαφύλαξη αρχείων και ιδιωτικών συλλογών και την αξία τους για την ιστορική έρευνα. Συμμετέχουν εκπρόσωποι οικογενειών από την Τσακωνιά που διαθέτουν αρχειακά τεκμήρια. Συντονίζει ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος, Ιστορικός-Αρχειονόμος, ΕΕΠ Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Συμμετέχει και υποστηρίζει το Αρχείο Τσακωνιάς.
    21:30Cine-Melitzazz Νύφες @ Αρχοντικό ΤσούχλουΒραβευμένη ταινία (2004, 128’) του Παντελή Βούλγαρη, «υπερπαραγωγή» για τα ελληνικά δεδομένα). 700 γυναίκες, Ελληνίδες, Τουρκάλες, Ρωσίδες, ταξιδεύουν από την Πόλη προς τη Νέα Υόρκη για να συναντήσουν τους άντρες που πρόκειται να παντρευτούν. Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη. Επιμέλεια παραγωγής: Μάρτιν Σκορτσέζε. Μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης.
      21:30Συναυλία Grey River & the Smokey Mountain @ Πλατεία ΟυράνηΜια folk μπάντα με στυλ που, όπως προδίδει και το όνομά τους, περιγράφεται ως Americana, συνδυάζοντας διάφορα αμερικανικά, ιρλανδικά και ευρωπαϊκά λαϊκά στοιχεία και είδη, όπως bluegrass, folk, country και blues.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Όλες τις ημέρες: Τετάρτη 3 – Κυριακή 7 Ιουλίου | Ώρες λειτουργίας: 19:30 – 23:00
  
Έκθεση σύγχρονης τέχνης @ Πύργος ΤσικαλιώτηΑ Matter of Return Η έκθεση επαναπροσεγγίζει κριτικά την έννοια του νόστου, μέσα από έργα σύγχρονης τέχνης με τη μορφή video εγκαταστάσεων, ψηφιακής τέχνης και τοποειδικών παρεμβάσεων, που στοχάζονται πάνω στην ιδέα του ταξιδιού, της ανάμνησης, της επιστροφής, συνυφαίνοντας το προσωπικό με το συλλογικό. Επιμέλεια: Νάνσυ Χαριτωνίδου. Καλλιτέχνες: Κατερίνα Αθανασοπούλου, Κώστας Μπασάνος, Βασίλης Ψαρράς, Νάνσυ Χαριτωνίδου.
Ιστορική έκθεση τεκμηρίων @ Παλαιό Γυμνάσιο“Νόστιμον ἦμαρ” Η συλλογική μνήμη των Τσακώνων και των ταξιδιών τους στον κόσμο παρουσιάζεται μέσα από ψηφιοποιημένα αρχεία και τεκμήρια (Αρχείο Τσακωνιάς και ιδιωτικές συλλογές) καθώς και βιντεοσκοπημένη προβολή προφορικών ιστοριών και αφηγήσεων και ένα ειδικό αφιέρωμα στον Γιώργο Σαραντάρη. Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιαννόπουλος και ΟΠΙ Τσακωνιάς.
Έκθεση σύγχρονης τέχνης @ Panjika climbing shopWar & Peace” Ο Γερμανός καλλιτέχνης Lake παρουσιάζει μία έκθεση έργων ζωγραφικής σε καμβά. Την έκθεση επιμελείται και υλοποιεί ο καλλιτέχνης.
Μόνιμη έκθεση @ Φάμπρικα ΠολιτισμούΤσακώνικη παράδοση Ξεναγήσεις στην μόνιμη έκθεση της Φάμπρικας για την Τσακώνικη ιστορία και παράδοση.
Μόνιμη έκθεση @ Πύργος ΤσικαλιώτηΑρχιτεκτονική της Τσακωνιάς Ξεναγήσεις στην μόνιμη έκθεση αρχιτεκτονικής της Τσακωνιάς στον Πύργο Τσικαλιώτη.
Μόνιμη έκθεση @ Αρχοντικό ΤσούχλουΤσακώνικη υφαντική Έκθεση χαλιών τσακώνικης υφαντικής. Επίδειξη δημιουργίας χαλιών από τοπικές υφάντρες.
Έκθεση @ Κέντρο Πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα“Σσσσς, τη μέρα κοιμάμαι!” Έκθεση φωτογραφίας για τις νυχτερίδες και τους σπηλαιόβιους οργανισμούς της χαράδρας Δαφνώνα. Ξεναγήσεις στην μόνιμη έκθεση για την χλωρίδα του Πάρνωνα.
Γωνιά προϊόντων @ Χώρος περιπτέρωνΠαραδοσιακά προϊόντα Έκθεση και περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα της Τσακωνιάς και άλλα: βιβλία, κοσμήματα, χειροτεχνίες κ.λπ.
Τοίχος αναρρίχησης @ Φάμπρικα πολιτισμούΈνας τοίχος αναρρίχησης για τους μικρούς μας φίλους, με φόντο τον κοκκινόβραχο και το αναρριχητικό πάρκο Λεωνιδίου. Υποστήριξη: ομάδα αναρριχητών του Συλλόγου Σπηλαιολόγων Ορειβατών Κυνουρίας (Σ.Ο.Κ.)
Κεράσματα @ Χώρος υποδοχήςΤσακώνικες και ρουμανικές γεύσεις Γευστικά κεράσματα τσακώνικης μελιτζάνας αλλά και εδέσματα που ετοιμάζει ο προσκεκλημένος Ρουμάνος chef Adrian-Lucian Sipoteanu.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis