home design 800x400
home design 1170Χ320

5ο Δημοτικό Σχολείο Άργους «Δαναός»: Τράβα μπρος…

Γράφει ο Γιώργος Κόνδης
5o dimotiko argous kondis (1)

Τράβα μπρος και μη σε μέλλει
Θάρρος η ζωή μας θέλει
Κι είναι πάντοτε ωραία
Η ελπίδα για παρέα

Η μελωδία από τις μαθητικές φωνές στο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, ακουγόταν ανάλαφρη, χαρούμενη, με το πάθος των παιδιών που θα αποχωριστούν σε λίγο τις αίθουσες του σχολείου τους για τις μεγάλες διακοπές. Θέλει θάρρος η ζωή και κυρίως αγάπη από όλους και για όλους! Όχι στη βία με οποιοδήποτε τρόπο και σε οποιαδήποτε ένταση κι αν αυτή εμφανίζεται. Αυτό είναι το μήνυμα που οι εκπαιδευτικοί του σχολείου πέρασαν στις συνειδήσεις των παιδιών ολόκληρη τη χρονιά. Για τον ίδιο λόγο εντάχθηκε στις προετοιμασίες για τις εορταστικές εκδηλώσεις του τέλους της σχολικής χρονιάς, ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα που ανέλαβαν φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους Αντωνίας Βασιλάκου.

5o dimotiko argous kondis (1)

Το «σάντουιτς» ήταν το θέμα γύρω από το οποίο οργανώθηκε η μικρή παράσταση και με το οποίο οι φοιτήτριες του ΤΘΣ θέλησαν να μιλήσουν στους μαθητές του σχολείου για τα θέματα βίας και κακής συμπεριφοράς μέσα και έξω από το σχολείο. Ένα παιδί που δεν έχει τη δύναμη να αντισταθεί στη βίαιη συμπεριφορά ενός συμμαθητή του που του αρπάζει το σάντουιτς για να το φάει και στη συνέχεια, με το φόβο που έχει σπείρει αρπάζει και τη σοκολάτα του ίδιου παιδιού. Μέχρις ότου μια μαθήτρια πείθει το θύμα να αντιστέκεται σε τέτοιες συμπεριφορές, να μιλάει στον κύκλο του και μάλιστα, κατορθώνουν να αλλάξουν τη βίαιη συμπεριφορά του τρίτου και να τον κάνουν να καταλάβει πως δεν κερδίζει κάτι με τη βία… το αντίθετο!

5o dimotiko argous kondis (2)

Τα παιδιά ξέσπασαν σε θερμό χειροκρότημα στο τέλος της μικρής παράστασης και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες για τη συνέχεια ενός θεατροπαιδαγωγικού παιχνιδιού. Οι μαθητές όλων των τάξεων φάνηκαν πολύ καλά ενημερωμένοι για τα θέματα της ενδοσχολικής βίας, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής της καθώς η Διευθύντρια κ. Ελένη Σουλιώτη και ο Σύλλογος Διδασκόντων είναι ευαισθητοποιημένοι στα θέματα αυτά και υλοποιούν με τους μαθητές τους πολλές σχετικές ενημερώσεις και προγράμματα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέδειξε όμως και ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο: το άνοιγμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης και η αποδοχή του από αυτές, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία διάδρασης στον εκπαιδευτικό χώρο με πολλαπλά οφέλη. Γεγονός που κρίθηκε θετικά από τους εκπαιδευτικούς.

5o dimotiko argous kondis (3)

Το τραγούδι και η χαρούμενη ατμόσφαιρα συνεχίστηκαν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Άργους «Δαναός» καθώς αμέσως μετά τα θεατροπαιδαγωγικά παιχνίδια, οι πρόβες χορού γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου με χαρούμενη κίνηση και διάθεση. Πως μπορεί σε τόσο όμορφο κλίμα να χωρέσει ενδοσχολική βία; Μερικά παιδιά της έκτης συγκινημένα που θα έφευγαν από το σχολείο τους για κάποιο άλλο, αγκαλιάζονταν μεταξύ τους και με τα μικρότερα. Για εμάς που παρακολουθούσαμε επίσης συγκινημένοι ήταν μια εικόνα που δεν είχαμε ξεχάσει από τις δικές μας «μικρές» σχολικές χρονιές και, ταυτόχρονα, ένδειξη πως ο σχολικός χώρος είναι χώρος αγάπης, δημιουργίας και ελπίδας πάντα για το καλύτερο.

5o dimotiko argous kondis (2)

Πιες τραγούδησε και γέλα
Κάνε κάθε είδους τρέλα
Τράβα μπρος και μη σε νοιάζει
Τράβα μπρος και χαμογέλα

(Γ. Κόνδης)

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis