home design 800x400

home design 1170Χ320

Ενήλικες μαθητές από το Ναύπλιο θαύμασαν την Ύδρα

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου πραγματοποίησε μια πολύ όμορφη εκπαιδευτική επίσκεψη στο γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού
sde nafpliou ydra (1)

Την Κυριακή 26-5 το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου πραγματοποίησε μια πολύ όμορφη εκπαιδευτική επίσκεψη στο γραφικό νησί της Ύδρας. Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περιπατητική ξενάγηση η τοπική ξεναγός Μαρία Βούλγαρη οδήγησε τους επισκέπτες στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, τους μίλησε για την ιστορία και για τον ρόλο που έπαιξε η Ύδρα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, αλλά και για την πολιτισμική εξέλιξη και τη σύγχρονη ζωή του νησιού.

Στον παραλιακό δρόμο θαύμασαν τους Προμαχώνες με τα κανόνια δεξιά και αριστερά στην είσοδο του λιμανιού, καθώς και το άγαλμα του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη που δεσπόζει πάνω από τον αριστερό προμαχώνα, στη βάση του οποίου είναι θαμμένα τα οστά του.

Είδαν, επίσης, το Λιμεναρχείο και την αίθουσα τέχνης «Mελίνα Mερκούρη». Δίπλα στο Λιμεναρχείο συνάντησαν το μαρμάρινο κτίριο όπου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας και έπειτα το σπίτι της οικογένειας Τσαμαδού, όπου στεγάζεται η φημισμένη Σχολή Εμποροπλοιάρχων.

Θαύμασαν, επίσης, το παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών το οποίο φιλοξενείται στο Αρχοντικό του Τομπάζη.

Στο κέντρο του λιμανιού, επισκέφθηκαν ένα πολύτιμο κόσμημα μεταβυζαντινής τέχνης, την Παναγία τη Φανερωμένη, τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τα δύο περίτεχνα μαρμάρινα καμπαναριά, ο οποίος χτίστηκε το 1648 και ανακατασκευάστηκε το 1774. Στο εσωτερικό του ναού, εντυπωσίασε το μαρμάρινο τέμπλο από λευκό παριανό μάρμαρο με πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση και εικόνες μεγάλης αξίας. Εντυπωσιακοί είναι επίσης οι τέσσερις πολυέλαιοι που ανάμεσά τους βρίσκεται ο θρυλικός εξάφωτος, ο οποίος πιθανότατα προέρχεται από τις Βερσαλλίες και κοσμείται με τις κεφαλές των Λουδοβίκων της Γαλλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ κηρύχθηκε η έναρξη της επανάστασης στο νησί και εδώ ευλόγησε τα όπλα των αγωνιστών ο μητροπολίτης Γρηγόριος.

Έπειτα, ανηφορίζοντας στα γραφικά δρομάκια της πόλης, επισκέφθηκαν την Πλατεία των Καλλιτεχνών και το Φαρμακείο Ραφαλιά, το οποίο λειτουργεί συνεχώς από το 1890 έως σήμερα!

Κατόπιν, κατευθύνθηκαν προς το Αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη, χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακής Υδραίικης αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται σε μια προνομιακή θέση με μοναδική θέα σε όλη την πόλη! Στο σπίτι αυτό έγιναν σημαντικές διαβουλεύσεις για θέματα του 1821 και φιλοξενήθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής. Οι ξεναγοί του μουσείου μίλησαν για το αρχοντικό και την ιστορία του, αλλά και για την προσωπικότητα του Λάζαρου Κουντουριώτη και μας οδήγησαν στα εντυπωσιακά δωμάτια, με θαυμαστά έπιπλα εποχής, οικογενειακά πορτραίτα και φωτογραφίες, χαρακτικά του αγώνα της Ανεξαρτησίας και άλλα ιστορικά κειμήλια. Στον επάνω όροφο θαύμασαν αντιπροσωπευτικά έργα της νεοελληνικής τέχνης του 18ου και 19ου αι., όπως νησιώτικες φορεσιές, κοσμήματα, κεντήματα και υφαντά, κεραμικά κλπ. Είδαν, επίσης, μια μόνιμη έκθεση ζωγραφικής, με έργα του Περικλή και Κωνσταντίνου Βυζαντίου. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να δούν μια προσωρινή έκθεση με φιγούρες καραγκιόζη εμπνευσμένες από τον αγώνα του 1821 του καλλιτέχνη Θανάση Τζοΐτη.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Οικία & Ατελιέ του σύγχρονου ζωγράφου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση: μια τυπική υδραίικη κατοικία του 19ου-20ου αιώνα, με τα παλιά έπιπλα και σκεύη, καθώς και τα προσωπικά είδη των διαφόρων γενιών της οικογένειας που έζησαν εδώ. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο παλιό μπακάλικο-ταβέρνα της οικογένειας στο ισόγειο, καθώς και στο ατελιέ του ζωγράφου στον όροφο, με ανέπαφα τα έργα και τα σύνεργα της δουλειάς του.

Συμπερασματικά, κατά την επίσκεψή του ΣΔΕ Ναυπλίου στην ‘Υδρα γνώρισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα μοναδικής ομορφιάς νησί, με πλούσια ιστορία και αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική παράδοση, που θα μας μείνει αξέχαστο.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

efxes fragkioudakis 2024 2025
poulas banner 2024
doris banner efxes2024
epimelitirio argolidas efxes xmas2024
deyan banner efxes2024 2025
newsletter banner anagnostis