home design 800x400
home design 1170Χ320

Οι απόψεις της παράταξης “Ανάπλι Εμπρός” για το Λιμάνι Ναυπλίου

Σε απάντηση της πρόσκλησης του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για την υποβολή απόψεων, σχετικά με το ΠΕΑΛ Ναυπλίου, η παράταξη «Ανάπλι Εμπρός» παρουσιάζει τις απόψεις της
Λιμ.ανι Ναυπλίου

Σε απάντηση της πρόσκλησης του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για την υποβολή απόψεων, σχετικά με το ΠΕΑΛ Ναυπλίου, η παράταξη «Ανάπλι Εμπρός» παρουσιάζει τις απόψεις της, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαστάσεις της Ανατολικής προβλήτας που είναι 400 μέτρα και της Νότιας που είναι 300 μέτρα(εκτός ISPS).

Τι αναφέρει για την Νότια Προβλήτα

Για την νότια προβλήτα αναφέρει τα εξής:

α)Να προβλεφθεί χώρος στάθμευσης καθ’ όλο το μήκος της πλησίον της παραλιακής οδού, τουλάχιστον 100 θέσεων, αυστηρά για τους μόνιμους κατοίκους της Πόλης, και πρόβλεψη χωροθέτησης για στάθμευση ποδηλάτων, ηλεκτρικών ποδηλάτων και γενικά δίτροχων. 

β) Αφήνοντας χώρο για την εξυπηρέτηση των σκαφών του προβλεπόμενου αγκυροβολίου, ο υπόλοιπος μέχρι τον χώρο στάθμευσης να γίνει χώρος πράσινου.

 γ) Το προβλεπόμενο αγκυροβόλιο 80 θέσεων σκαφών μέχρι περίπου 12μ., το οποίο τώρα καταλαμβάνει τα 100 μέτρα από τα 300 του προβλήτα και βρίσκεται εκτός ISPS θα πρέπει να επεκταθεί τόσο, όσο το επιτρέπει η θαλάσσια λεκάνη, η απαιτούμενη για τους ελιγμούς και την ασφαλή πρόσδεση Κ/Ζ πλοίου μήκους τουλάχιστον 180μ.( κατά την εκτίμηση μας, αλλά και του μελετητή) ,στη Ανατολική προβλήτα. Με αυτή την επέκταση του αγκυροβολίου κατά 100- 150 περίπου μέτρα, θα αυξηθεί η ικανότητα του για την υποδοχή περίπου διπλάσιων, ίσως και περισσότερων σκαφών. Έτσι,  θα καλυφθεί η ανάγκη για ελλιμενισμό τέτοιων σκαφών στην πιθανή περίπτωση που δεν εγκριθεί η μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή της Μαρίνας.

δ) Εννοείται ότι θα αξιοποιηθεί το ΝΔ και Β. τμήμα του ΠΙ για την υποδοχή Θ/Γ. 

Τι προτείνει για την Ανατολική Προβλήτα

Για την Ανατολική Προβλήτα προτείνει:

α) Εδώ έχουμε 400 μέτρα, από τα οποία τα 350 ISPS( περίφρακτα). Τα 350 αυτά μέτρα, καλούνται να εξυπηρετήσουν Κ/Ζ πλοία, Φ/Γ και Δ/Ξ  διεθνών πλόων (πλοία δηλαδή υπόχρεα στην τήρηση του κανονισμού ISPS) τις λάντζες αποβίβασης επιβατών Κ/Ζ, και επιπροσθέτως και το υδροπλάνο. Γνώμη μας είναι ότι ο χώρος επαρκεί για ένα Κ/Ζ,  ένα Φ/Γ, και τις λάντζες αποβίβασης επιβατών των Κ/Ζ συν τον επιπλέον φυσικά χώρο που απαιτείται για το δέσιμο των κάβων τους. Λόγοι ασφάλειας, χώρου και μεγάλης κινητικότητας του λιμένος έχουμε την γνώμη ότι δεν προκρίνουν την χωροθέτηση υποδοχής και υδροπλάνου, στον προβλεπόμενο τώρα χώρο, στου ” Καραμαλή”. Ως εκ τούτου, προτείνουμε  την χωροθέτηση του αν είναι εφικτό στο λιμάνι της Νέας Κίου..

 β) Στα υπόλοιπα 50μ της Ανατολικής προβλήτας που μπορεί να είναι και λιγότερα λόγω μαρίνας ( εκτός περίφραξης), δεν χωράει να προσδέσει πλοίο που δεν είναι υπόχρεο στην τήρηση του κώδικα ISPS. Δηλαδή μικρά πλοία εσωτερικών πλοών αποκλείονται το διάστημα που φιλοξενούμε  είτε Κ/Ζ είτε Φ/Γ διεθνών πλοών. Ως εκ τούτου, πρέπει να μειωθεί ο χώρος ISPS , ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί ένα Φ/Γ έστω μεσαίου μεγέθους. Σημειώνεται, ότι εκτός του εξυπηρετούμενου σήμερα λιπασματάδικου, υπάρχει ενδιαφέρον και για την εξυπηρέτηση άλλων φορτίων.

Τι να γίνει σχετικά με το «ΠΙ» 

«Να μη γίνει χώρος στάθμευσης, ούτε για αναστροφή τουριστικών λεωφορείων, ούτε δίκυκλων που είναι τώρα, αλλά να αξιοποιηθεί αισθητικά με πράσινο που να ταιριάζει με της Νότιας προβλήτας. Να γίνει ένας χώρος αναψυχής.  Και στη μέση ένα “ κηπάριο” με το άγαλμα του ΚΑΝΑΡΗ του Παπαδόγγονα. Και τα 30.000 ευρώ που ζητάει το χυτήριο, να τα βάλει το οικονομικά εύρωστο Λιμενικό Ταμείο.

Χώρος εξυπηρέτησης των τουριστικών πούλμαν και των δίκυκλων, να προβλεφθεί στο πάρκινγκ του λιμανιού και ιδιαίτερα στους εγγύτερους στον κόμβο της Πειραιώς χώρους». 

Όσον αφορά τον χώρο στάθμευσης της Ανατολικής Προβλήτας

Όσον αφορά τον χώρο στάθμευσης της Ανατολικής Προβλήτας σημειώνει τα εξής:

«Να αυξηθούν κατά το δυνατόν περισσότερο οι θέσεις του χώρου στάθμευσης, και να ασφαλτοστρωθεί  ο γεμάτος γούβες χωμάτινος δρόμος παραπλεύρως των σιδηροτροχιών  του τραίνου, ώστε η είσοδος και έξοδος λεωφορείων και φορτηγών, να γίνεται από την παραλιακή και στο ύψος του Αγίου Αναστασίου. Έτσι, επιτυγχάνεται και αποσυμφόρηση του κόμβου της Πειραιώς. Να χωροθετηθεί χώρος ( φυλασσόμενος) για πάρκινγκ τροχόσπιτων, με εισιτήριο.

 Το Δ.Λ.Τ να δρομολογήσει από τώρα την προμήθεια δύο mini λεωφορείων για τη μεταφορά των επιβατών. Το πάρκινγκ θα πρέπει να είναι κλειστό και με χαμηλό τίμημα. Εάν το έργο δεν μπορεί να το κάνει το ΔΛΤ με αυτεπιστασία, η επιλογή του αναδόχου να γίνει με ανοιχτό Διεθνή διαγωνισμό, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Ε.Ε. Να Προβλεφθούν σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

 Τι αναφέρει για τις υποδομές 

α) Να χωροθετηθεί υποσταθμός ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να καταστεί δυνατόν, να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η ηλεκτροδότηση των pillars εξυπηρέτησης των Θ/Γ, με πρόβλεψη εξυπηρέτησης και του μελλοντικού αγκυροβολίου της Νότιας προβλήτας.

 β) Να χωροθετηθεί χώρος, ώστε να υλοποιηθεί η υποχρέωση βάσει Κανονισμών του ΙΜΟ( ΜΑRPOL-Port State Facilities), ΔΣ ΜARPOL 73/78, απόθεσης και παραλαβής αποβλήτων των πλοίων, των πετρελαιοειδών συμπεριλαμβανομένων, και να ανατεθεί σε εταιρεία με αντίστοιχη τεχνογνωσία, αν δεν έχει ήδη γίνει . 

γ) Να χωροθετηθούν χώροι για “ σκιάδες” για τους εν αναμονή επιβάτες των Κ/Ζ πλοίων, μέχρι να υλοποιηθούν κατάλληλες  κτηριακές εγκαταστάσεις.

 δ) Το εμβαδόν και το ύψος των ανωτέρω κτηριακών εγκαταστάσεων να είναι το ελάχιστο επιτρεπτό.

ε) Δεν συμφωνούμε στην χωροθέτηση κτηρίων Λιμεναρχείου, Οίκου Ναύτου και Τελωνείου (Το Τελωνείο πλέον υπολειτουργεί) εντός της χερσαίας ζώνης. Το μόνο κτήριο να είναι αυτό της εξυπηρέτησης των επισκεπτών κρουαζιέρας ενώ καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για παροχή ύδατος και wc στο λιμάνι. Επισημαίνεται, ότι παροχή ύδατος και τουαλετών δεν υπάρχουν, ούτε για τους εργαζόμενους λιμενικούς στο φυλάκιο ασφαλείας, ούτε για τους φύλακες ασφαλείας στο γραφείο ασφαλείας.

 ζ) Θεωρούμε απαραίτητη την πρόβλεψη για χωροθέτηση αλιευτικού καταφυγίου(για επαγγελματίες και ερασιτέχνες και τις λάντζες)

η) Αντικατάσταση των κατεστραμμένων προσκρουστήρων σε τμήμα της Ανατολικής προβλήτας.

θ) Στο υπό συζήτηση ΠΕΑΛ, δεν προβλέπεται ΛΕΑ( τουλάχιστον πέντε(5) μέτρων,). Ως γνωστόν η έλλειψη ΛΕΑ, δημιουργεί πρόβλημα έγκρισης του ΠΕΑΛ.

Το συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η παράταξη προτείνει:

«α) Αξιοποίηση του ΠΙ.

β) Επέκταση του προβλεπόμενου αγκυροβολίου στη Νότια προβλήτα. 

γ) Με τον συνολικό αριθμό θέσεων – περί τις 150, ίσως και παραπάνω-, του Νοτίου αγκυροβολίου, παρέλκει η προβληματική κατασκευή της μαρίνας, με τη σημαντική επιβάρυνση στο περιβάλλον, ακόμη και με εγκεκριμένη ΜΠΕ.

δ)Είμαστε τελείως αντίθετοι στη χωροθέτηση σταθμού υδροπλάνων, στου Καραμαλή. Αντιπροτείνουμε την Κίο, ή δίπλα στο νέο αλιευτικό καταφύγιο.

ε) Η μαρίνα, μειώνει σημαντικά το μήκος της Ανατολικής προβλήτας για ταυτόχρονη πλαγιοδέτηση Κ/Ζ , Φ/Γ, λιπασματάδικου και πλοίων με άλλα φορτία.

στ) Να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας για το λιπασματάδικο και όταν απουσιάζει να κατεβαίνει ο γερανός. Να υλοποιηθούν οι διαδικασίες για πιστοποίηση και έγκριση από το ΥΕΝΑΝΠ, του τερματικού σταθμού για το λιπασματάδικο. Υποχρέωση που βαρύνει την εταιρεία από το 2009 και ουδέποτε υλοποιήθηκε (ΑΔΑ 6ΛΔΟΟΡ03-ΗΙΨ Λ.Τ Ναυπλίου).

ζ) Να χωροθετηθεί οπωσδήποτε ΛΕΑ.

η) Καλό θα ήταν να δημιουργηθεί συμβουλευτική προς το ΔΛΤ  ομάδα εργασίας από έμπειρους ανθρώπους της Θάλασσας , τους οποίους διαθέτει η πόλη μας.

Τέλος, επιφυλασσόμεθα για την υποβολή νεώτερων παρατηρήσεων, αναλόγως της εξέλιξης διαμόρφωσης του οριστικού προς έγκριση από το ΥΕΝΑΝΠ ΠΕΑΛ».

Σχόλια

2 απαντήσεις

  1. Ν Α Ι ΠΑΡΚΙΝ 100 ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΑ . ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΚΛΗΣΕΙΣ.

  2. Η παλιά πόλη έχει πέντε έξι μόνιμους κατοίκους και διακόσιες θέσεις στάθμευσης μονίμων κατοίκων και επειδή δεν φτάνουν θα δώσουμε και εκατό ακόμα από το λιμάνι, οι επισκέπτες του σαββατοκύριακου να παίρνουν κάρτες μονίμων κατοίκων και οι Ναυπλιεις εκτός παλιάς πόλης και οι δεκάδες εργαζόμενοι στα καταστήματα της παλιάς πόλης ας κόψουν τον λαιμό τους.

riviera banner

newsletter banner anagnostis