home design 800x400
home design 1170Χ320

Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων – Έκθεση φωτογραφιών Robert McCabe στο Μουσείο Ακρόπολης

6-6-Γαλλίδα επισκέπτρια στην παραλία Μαγγανάριτης Ίουμαζί με ένα κοπάδι

Το Υπουργείο Τουρισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το Μουσείο Ακρόπολης, παρουσιάζουν από τις 28 Μαΐου 2024 έως και τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 την έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe με τίτλο «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων» στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης. Πρόκειται για μια μοναδική αναδρομή στην ‘ελληνική περίοδο’ του McCabe, με περίπου 100 φωτογραφίες, που στοχεύουν στο να αναδειχθεί η αυθεντικότητα, ο πολιτισμός, η ιστορία, η ομορφιά και οι άνθρωποι στην καθημερινότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας μέσα από τη ματιά του Αμερικανού καλλιτέχνη.

1-Ο καπετάνιος Γιάννης «Τρικούλης» Καφιέρης (αριστερά) και ο Μανόλης «Καστοριάς», ημιονηλάτης από το Κοντοχώρι, ξεκουράζονται στο καφενείο στον Γιαλό, λιμάνι των Φηρών
Ο καπετάνιος Γιάννης «Τρικούλης» Καφιέρης (αριστερά) και ο Μανόλης «Καστοριάς», ημιονηλάτης από το Κοντοχώρι, ξεκουράζονται στο καφενείο στον Γιαλό, λιμάνι των Φηρών. Το «Αιγαίον» καθελκύστηκε το 1911 (το ίδιο έτος με τον «Τιτανικό»). Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως κρουαζιερόπλοιο, αργότερα ως επιβατηγό πλοίο. Captain Yiannis “Trikoulis” Kafieris (left) and Manolis “Kastoria”, a muleteer from Kontohori, relax at the coffee shop in Yialos, the port of Fira, Santorini. The “Aigaion” was launched in 1911 (the same year as the “Titanic”) and operated initially as a cruise ship and later as a liner.
2-1) Εργάτες παίρνουν νερό με κουβά από την αρχαία δεξαμενή δίπλα στον Παρθενώνα
Εργάτες παίρνουν νερό με κουβά από την αρχαία δεξαμενή δίπλα στον Παρθενώνα. Workers on the Acropolis draw water from an ancient cistern next to the Parthenon.
3-Ο Άλαν Γουέις ανάμεσα στην Οικία των Ασπίδων και στην Οικία του Λαδέμπορου
Ο Άλαν Γουέις παρακολουθεί έναν από τους έμπειρους εργάτες, τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, καθώς ανοίγει τάφρο στην πλαγιά δυτικά του σύγχρονου δρόμου, ανάμεσα στην Οικία των Ασπίδων και στην Οικία του Λαδέμπορου. Alan Wace monitoring one of Mycenae’s skilled pickmen, Dimitris Papadopoulos, opening a new trench on the slope west of the modern road, across from the House of Shields and the House of the Oil Merchant.
4-Πάτμος. Ναυπηγείο της Νετίας
Πάτμος. Ναυπηγείο της Νετίας. Patmos. The shipyards of Netia.
5-5-Ιδιοκτήτρια μανάβικου στη Μύκονο
Η ιδιοκτήτρια του μανάβικου στη Μύκονο διαπραγματεύεται με αγρότη που έχει φέρει με τον γάιδαρο τη σοδειά του στην αγορά. A shopkeeper in Mykonos negotiates with a farmer who has brought his harvest to market with his donkey.
6-6-Γαλλίδα επισκέπτρια στην παραλία Μαγγανάριτης Ίουμαζί με ένα κοπάδι
Γαλλίδα επισκέπτρια στην εκπληκτική παραλία Μαγγανάριτης Ίουμαζί με ένα κοπάδι. A French visitor at the magnificent Manganari beach on Ios shares the beach with local flocks.
7-Πάτμος. Στο μονοπάτι από τη Βαγιά στον Γερανό
Πάτμος. Στο μονοπάτι από τη Βαγιά στον Γερανό, πάνω από το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, με ανοιξιάτικα λουλούδια.
Patmos. On the old path from Vagia to Geranos, above the chapel of ZoodochosPege, with spring flowers.
8-Μαθητές σε σχολείο στολισμένο με σημαίες στη Σέριφο
Μαθητές ποζάρουν για φωτογραφία σε σχολείο στολισμένο με σημαίες στη Σέριφο.
At a flag-bedecked school on Serifos, students pose for a portrait.
9-Ο Αγαμέμνων Ντάσης και η κόρη του Παναγούλα στις Μυκήνες
Ο Αγαμέμνων Ντάσης και η κόρη του Παναγούλα στο ξενοδοχείο Belle Hélène στις Μυκήνες, κάτω από τον στίχο της ομηρικής Οδύσσειας.
Agamemnon Dassis and his daughter Panagoula at the Belle Hélène Hotel in Mycenae under a welcome greeting from Homer’s Odyssey.
10-Αργά το απόγευμα στους Ωρεούς
Αργά το απόγευμα στους Ωρεούς, στο βόρειο άκρο της Εύβοιας.
Late afternoon at Oreoi at the northern tip of Euboea.

Η Υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρει για την έκθεση: «Με την αισθητική ποιότητα και τον ρεαλισμό τους, οι φωτογραφίες του Robert McCabe προσφέρουν μια ξεχωριστή, πολύτιμη και σπάνια ματιά στη μεταπολεμική Ελλάδα. Καταγράφουν και αποθανατίζουν τον χαρακτήρα, το βλέμμα, τις προσδοκίες ενός λαού που αναδύεται από το σκοτάδι των συγκρούσεων. Αναδεικνύουν τους ανθρώπους, την καθημερινότητά τους, τον πολιτισμό, την ιστορία, την ομορφιά της χώρας μας».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «οι φωτογραφίες του Robert McCabe είναι η σύλληψη και η αποτύπωση της ουσίας, μαυρόασπρη ή έγχρωμη, ενός ερωτευμένου νεαρού που περαστικός για ταξίδια μακρινά ζωής και γνώσης αιχμαλωτίστηκε στη μαγεία της ‘Καλυψούς’, μιας χώρας που ονομάζεται Ελλάδα και που με τη σειρά του αιχμαλώτιζε κομμάτια από την ψυχή της, αρχαία και σύγχρονα».

Η είσοδος στην έκθεση «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων» είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ελεύθερης εισόδου από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά) που θα διατίθεται σύντομα στο Πωλητήριο του Μουσείου.

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis