home design 800x400
home design 1170Χ320

Σε απόγνωση οι παραγωγοί πορτοκαλιού

Ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού έχει φθάσει να πωλείται έως και 6,70 € το ½ λίτρο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Σε απόγνωση οι παραγωγοί πορτοκαλιού
Πορτοκάλια

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πορτοκαλιού της χώρας. Σχετική ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς Ζειμπέκ Χουσείν, η οποία αφορά όμως και παραγωγούς της Αργολίδας.

Όπως ανέφερε στην ερώτηση του προς τους κ.κ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ανάπτυξης:

“Απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών πορτοκαλιού της χώρας. Από τη μία έχουν να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές τιμές πώλησης των πορτοκαλιών λόγω αθρόων εισαγωγών από τρίτες χώρες, κυρίως Αίγυπτο, και από την άλλη την τεράστια και μη αναμενόμενη μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης που λαμβάνουν για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση.

Η συνδεδεμένη επιδότηση των πορτοκαλιών προς χυμοποίηση είναι για το 2023 21,84 ευρώ (€) το στρέμμα, ενώ για το 2022 ήταν 51,8 € το στρέμμα, καθώς το συνολικό ποσό μειώθηκε για το 2023 σε 3.573.460 € από 5.357.000 € το 2022, ενώ ταυτόχρονα οι επιλέξιμες εκτάσεις αυξήθηκαν σε 163.587 στρέμματα το 2023 από 83.589 στρ. το 2022 (150.895 στρ. δηλωθείσες εκτάσεις)

Παράλληλα, τη στιγμή που η τιμή παραγωγού του πορτοκαλιού έχει κατρακυλήσει στα 0,17 € ανά κιλό, ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει φθάσει να πωλείται έως και 6,70 € το ½ λίτρο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Επειδή το πορτοκάλι είναι βασικό προϊόν σε πολλές περιοχές της χώρας και στηρίζει την τοπική τους οικονομία.

Επειδή οι μειωμένες τιμές παραγωγού απειλούν την οικονομική βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.

Επειδή οι παραγωγοί πορτοκαλιού όπως και οι υπόλοιποι παραγωγοί είναι αντιμέτωποι με το αυξημένο κόστος παραγωγής (αγροεφόδια, ενέργεια).

Επειδή η αυξημένη τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής δεν δικαιολογείται παρά μόνο από τον «πληθωρισμό απληστίας».

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1. Που αποδίδει η κυβέρνηση τον διπλασιασμό επιλέξιμων εκτάσεων πορτοκαλιών προς χυμοποίηση κατά το τρέχον έτος σε σχέση με το προηγούμενο;

2. Έγιναν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα πορτοκάλια προς χυμοποίηση;

3. Ποια η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα δηλωθεισών και εγκεκριμένων εκτάσεων για συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια προς χυμοποίηση για τα έτη 2022 και 2023;

4. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών; Θα χορηγήσει de minimis αποζημίωση στους παραγωγούς πορτοκαλιού;

5. Που αποδίδει η κυβέρνηση την τεράστια διαφορά τιμών παραγωγού-καταναλωτή όσον αφορά τον χυμό πορτοκαλιού και ποια ουσιαστικά μέτρα προτίθεται να λάβει για την καταπολέμηση της;”.

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis