Στο κέντρο του Μεσσηνιακού κόλπου, 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας την Καλαμάτα βρίσκεται η Μεθυσμένη Πολιτεία του Σωτήρη Πατατζή, η Μεσσήνη ή Νησί όπως την αποκαλούν πολλοί.
Είναι χτισμένη στη δεξιά όχθη του ποταμού Παμίσου, στο κάτω μέρος της Μεσσηνιακής πεδιάδας.
Πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη
Η ομηρική «Μακαρία», οι «Λίμναι» του Παυσανία, το φραγκικό «Νησί», το αγαπημένο μέρος της πριγκίπισσας Ισαβέλας ή πριγκηπέσσας Ιζαμπώ, το μέρος στο οποίο δόθηκε η τελευταία παράσταση της εξέγερσης των Ορλωφικών στην Πελοπόννησο, η Μεσσήνη του Μεσοπολέμου που ενέπνευσε τον Σωτήρη Πατατζή να γράψει το μυθιστόρημα του Μεθυσμένη Πολιτεία, σήμερα είναι μία σύγχρονη μεγάλη πόλη με άριστες τουριστικές υποδομές η οποία προσφέρει στον επισκέπτη της άφθονες λύσεις στον τουριστικό τομέα.
Η πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη που διαθέτει η Μεσσήνη με την αρχαία πόλη της, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει την αρχαία πρωτεύουσα της Μεσσηνίας και να ζήσει τη σύγχρονη πόλη της Μεσσήνης.
Τα αξιοθέατα και ο …γαλάζιος παράδεισος
Σημείο αναφοράς της σύγχρονης πόλης αποτελεί το καταπράσινο κεντρικό πάρκο της με τα σιντριβάνια και το γραφικό ρολόι.
Η Μεσσήνη μεταξύ άλλων αποτελεί την πατρίδα του πρώτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση του συγγραφέα Μιχάλη Στασινόπουλου ενώ εδώ γεννήθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιάννης Αλευράς. Αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη στο οποίο εκτός από τη μόνιμη έκθεση του καλλιτέχνη λειτουργεί και σχολή χαρακτικής.
Μόλις 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης στη θέση Μπούκα ανοίγεται ένας γαλάζιος παράδεισος. Η βραβευμένη με Γαλάζια σημαία παραλία προσφέρει στους λουόμενους άφθονες υπηρεσίες.
Η Αρχαία πόλη
Η αρχαία Μεσσήνη είναι μια από τις σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας, σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση. Η ιδιαιτερότητα της να μην έχει καταστραφεί ή καλυφθεί από άλλους οικισμούς δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει μία τόσο σημαντική πόλη στο περιβάλλον που άκμασε. Οι επιβλητικές οχυρώσεις, τα ιερά και τα δημόσια οικοδομήματα περιμένουν τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει και να περπατήσει πάνω σε αρχαία μονοπάτια.
Σίγουρα θα παρατηρήσετε την Αρκαδική πύλη η οποία σώζεται αρκετά καλά και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης από την εποχή των πρώτων περιηγητών που την απεικόνισαν. Το κυκλικό της σχήμα με τις δύο εισόδους, μια διπλή εσωτερική και μια εξωτερική, σε συνδυασμό με το μνημειακό χαρακτήρα της προκαλεί δέος σε όλους τους επισκέπτες. Μην αμελήσετε να επισκεφθείτε το Στάδιο και το Γυμνάσιο τα οποία αποτελούν τα πλέον εντυπωσιακά από άποψη διατήρησης οικοδομικά συγκροτήματα.
«Μεθυσμένη Πολιτεία» του Πατάτζη
Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Πελοποννήσου καταφθάνει άξαφνα ένας περιπλανώμενος θίασος που αποτελείται από ανθρώπους λίγο ή πολύ αποτυχημένους. Ανάμεσά τους είναι και μια νέα, πολύ ωραία, που γρήγορα αναστατώνει όλους τους ανθρώπους της μικρής εκείνης πολιτείας, φουντώνει τα πάθη, ξυπνάει χίλιες δύο απωθημένες επιθυμίες, ζωντανεύει τα όνειρα και, γενικά, δίνει σε όλους την ευκαιρία να γνωρίσουν καλά τον εαυτό τους ή το διπλανό τους και να συνειδητοποιήσουν τη φθορά τους, τη μοναξιά τους και τη λαχτάρα τους για μια ζωή καλύτερη, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν και τη βεβαιότητα ότι ο κόσμος έχει σωριαστεί σ’ ερείπια γύρω τους, ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια αναστήλωσης, ότι «χαμαί πέσαι δαίδαλος αυλά…».
Όλα αυτά, δοσμένα άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με πικρό σαρκασμό και άλλοτε με διάθεση ποιητική κι ονειρική, κάνουν πραγματικά τη «Μεθυσμένη Πολιτεία» ένα από τα ωραιότερα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ για την καθημερινή ζωή μιας μικρής πολιτείας.
Ο Σωτήρης Πατάτζης έγραψε για τη ζωή στην Μεσσήνη με την πλούσια ιστορία της, κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Η «Μεθυσμένη Πολιτεία» μεταφέρθηκε το 1980 στη μικρή οθόνη της ΕΡΤ, σε σκηνοθεσία Άρη Λυχναρά, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.
Το τραγούδι των τίτλων ερμήνευσε η Άννα Βίσση, ενώ η σειρά έπαιξε σε επανάληψη από το κρατικό κανάλι περισσότερες από οκτώ φορές.
Σκηνές από τη σειρά της ΕΡΤ:
Η Μεσσήνη περιμένει τον επισκέπτη να ανακαλύψει τις ομορφιές της, το σύγχρονο χαρακτήρα της, τη μεσογειακή της άποψη και την ανάγλυφη ιστορία της…