home design 800x400
home design 1170Χ320

Πουλάς: «Οι παραγωγοί πορτοκαλιών της Αργολίδας βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική δυσπραγία»

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πορτοκαλιών της Αργολίδας
Πορτοκάλια

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πορτοκαλιών της Αργολίδας έπειτα και από την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης των πορτοκαλιών προς χυμοποίηση, η τιμή της οποίας ήταν πολύ χαμηλή, από το τεράστιο κόστος παραγωγής αλλά και από τις αθρόες εισαγωγές πορτοκαλιών από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα την Αίγυπτο.

Η ερώτηση

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Αυγενάκη:

Η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης που πραγματοποιήθηκε την Μεγάλη Εβδομάδα επεφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις στους παραγωγούς πορτοκαλιού της Αργολίδας αλλά και όλης της χώρας καθώς είδαν στους λογαριασμούς τους πολύ λιγότερα χρήματα από όσα υπολόγιζαν.

Ειδικότερα, για το πορτοκάλι προς χυμοποίηση το ποσό που αναλογούσε το 2022 ήταν 58,8 ευρώ ανά στρέμμα ενώ για το 2023 κυμάνθηκε στα 21,84 ευρώ το στρέμμα σχεδόν δηλαδή στο 1/3 της περσινής τιμής. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτή η μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα πορτοκάλια οφείλεται στον διπλασιασμό των επιλέξιμων εκτάσεων καλλιέργειας από 8,358,94 το 2022 σε 16.357,87 το 2023, χωρίς όμως να εξηγείται ο λόγος της αύξησης των επιλέξιμων εκτάσεων.

Οι παραγωγοί πορτοκαλιών της Αργολίδας βρίσκονται σε απόγνωση και μεγάλη οικονομική δυσπραγία καθώς, εκτός από την μειωμένη συνδεδεμένη ενίσχυση που έλαβαν, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από το υψηλό κόστος παραγωγής, τη δυσκολία διάθεσης των προϊόντων τους και τις χαμηλές τιμές λόγω αθρόων εισαγωγών από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα την Αίγυπτο.

Όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών μεγάλες ποσότητες από τα αιγυπτιακά πορτοκάλια διοχετεύονται στην ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση της προσφοράς και κατά συνέπεια πίεση προς τα κάτω των τιμών των Ελλήνων παραγωγών με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά το εισόδημά τους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο αυξήθηκαν οι επιλέξιμες εκτάσεις για την συνδεδεμένη ενίσχυση πορτοκαλιού γεγονός που οδήγησε στη μείωση των ποσών που έλαβαν οι παραγωγοί;

2. Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να ενισχύσετε το εισόδημα των παραγωγών πορτοκαλιού της Αργολίδας το οποίο είναι δραματικά μειωμένο λόγω της χαμηλής τιμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης, του τεράστιου κόστους παραγωγής και των αθρόων εισαγωγών από την Αίγυπτο;”

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis