home design 800x400
home design 1170Χ320
Συνέντευξη με τον ιδιοκτήτη και διευθύνοντα σύμβουλο της SRE Θεόδωρο Σκούρα

Η 1η ελληνική μεσιτική εταιρεία που εκπροσωπεί τις ακτογραμμές της περιφέρειας Πελοποννήσου, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο εξοχικών κατοικιών έγινε η Skouras Real Estate ανοίγοντας γραφεία εκτός από το Ναύπλιο, σε Καλαμάτα, Πορτοχέλι και Κόρινθο.

Ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θεόδωρος Σκούρας, μιλά στον Άκη Γκάτζιο για το τόλμημα της μεγάλης αυτής επέκτασης της βραβευμένης εταιρείας, για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει, ακολουθώντας αμερικανικά πρότυπα και την διεθνή εξωστρέφεια με πολλές σχέσεις συνεργασίας σε χώρες του εξωτερικού.

Ο κος Σκούρας αναφέρεται στο ιστορικό της εταιρείας, στην αναγνώρισή της ακόμα και από τους Times, στις προτιμήσεις των αγοραστών και στα κριτήρια που θέτουν ως προς τις προτιμήσεις τους, στο μέλλον των τιμών των ακινήτων, αλλά και στο σύνολο των ποιοτικών υπηρεσιών που προσφέρει η Skouras Real Estate.

Θεόδωρος Σκούρας
Ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της SRE Θεόδωρος Σκούρας

Η συνέντευξη

ΕΡ. Η Skouras Real Estate χρησιμοποιεί έντονα ως «σύνθημά» της τη φράση “ήθος, πάθος και αφοσίωση για το real estate”. Θεωρείτε ότι λείπουν αυτά τα χαρακτηριστικά από τον ανταγωνισμό;

ΑΠ. Σε καμία περίπτωση δεν λείπει το ήθος, το πάθος και το «μεράκι» από τον ανταγωνισμό, απλώς θεωρούμε πως αυτές οι πολύ σημαντικές έννοιες μας χαρακτηρίζουν και τις τονίζουμε όταν μιλάμε για τη δουλειά μας. Ένα ακόμη «μόττο» της εταιρεία μας είναι το «We don’t just sell houses», με το οποίο θέλουμε να δείξουμε στους μελλοντικούς πελάτες μας ότι δεν τους βλέπουμε μόνο σαν αριθμούς αλλά σαν ανθρώπους με ανάγκες και όνειρα, τα οποία θέλουμε να πιστεύουμε πως βοηθάμε έστω και λίγο να πραγματοποιηθούν.

ΕΡ. Πότε και πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με πωλήσεις ακινήτων;

ΑΠ. Το 2007, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου, ξεκίνησα να αντιλαμβάνομαι ότι δε θέλω να ασχοληθώ με το αντικείμενο μου, την πληροφορική, και κατόπιν προτροπής του πατέρα μου στην ήδη πετυχημένη του πορεία  στον κτηματομεσιτικό χώρο το αξιολόγησα θετικά. Επομένως, μετά από 2 έτη παρακολούθησης μαθημάτων, έχοντας λάβει τις απαραίτητες γνώσεις για τον κτηματομεσιτικό και εκτιμητικό χώρο, ξεκίνησα δυναμικά την υλοποίηση της Skouras Real Estate.

ΕΡ. Θυμάστε την πρώτη σας πράξη;

ΑΠ. Πράγματι, εάν θυμάμαι σωστά το 2009 μετά από 6 μήνες σκληρής δοκιμασίας μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες, ήρθε η 1η μεσολάβηση μου για ένα διαμέρισμα 2 υ/δ στην περιοχή της Αγία Κυριακή στο Ναύπλιο.

ΕΡ. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν κυλήσει πολλά χρόνια και το ένα γραφείο έφερε το άλλο με αποτέλεσμα να επεκτείνεστε συνεχώς. Σε ποια μέρη μπορεί ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος πελάτης σας να σας βρει σήμερα;

ΑΠ. Η SRE πλέον διαθέτει 4 γραφεία σε Ναύπλιο, Καλαμάτα, Πορτοχέλι και Κόρινθο. Η επιλογή των συγκεκριμένων πόλεων έγινε με γνώμονα το κύριο πλάνο της εταιρείας μας που είναι η υποστήριξη των παραθαλάσσιων περιοχών όλης της περιφέρειας της Πελοποννήσου. Με την δημιουργία αυτών των γραφείων γίνεται η 1η ελληνική μεσιτική εταιρεία που εκπροσωπεί τις ακτογραμμές της περιφέρειας Πελοποννήσου, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο εξοχικών κατοικιών.

ΕΡ. Μήπως έχει κάποιο ρίσκο αυτή η εξάπλωση;

ΑΠ. Φυσικά και έχει ρίσκο, δεν υπάρχει επιχειρείν χωρίς ρίσκο. Υπάρχει όμως ρεαλιστική ανάλυση της αγοράς, μεθοδικός σχεδιασμός του πλάνου ενεργειών και επιλογή των κατάλληλων συνεργατών που συμμερίζονται τις αξίες και την κουλτούρα της εταιρείας μας. Αυτή είναι η συνταγή επιτυχίας που ακολουθούμε τα τελευταία 15 χρόνια.

ΕΡ. Απευθύνεστε περισσότερο σε ξένους ή σε Έλληνες επενδυτές;

ΑΠ. Απευθυνόμαστε σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου στο νομό Αργολίδας, Κορινθίας, Μεσσηνίας και στα παράλια της Αρκαδίας και Λακωνίας. Αναφορικά με τους υποψήφιους αγοραστές, έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών σε πολλές χώρες του εξωτερικού και έχουμε  διακριθεί το 2019 για την προσέλευση αγοραστών από χώρες του εξωτερικού, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν απευθυνόμαστε και σε Έλληνες αγοραστές. Απλώς, εκ των πραγμάτων, οι πρώτοι είναι ποσοτικά περισσότεροι, επομένως και το μάρκετινγκ της εταιρείας μας επικεντρώνεται στην προσέλκυση αυτής της ομάδας αγοραστών.

ΕΡ. Σκέπτεστε να ανοίξετε και γραφεία στο εξωτερικό;

ΑΠ. Όχι, δεν σκεπτόμαστε κάτι τέτοιο. Η ταυτότητα της εταιρείας μας είναι η Πελοπόννησος.

ΕΡ. Σε τί εστιάζει περισσότερο ένας ξένος αγοραστής; Σε παραλίες ή σε βουνά;

ΑΠ. Κατά κύριο λόγο ένας ξένος αγοραστής αναζητά αυτό που δεν βρίσκει στη χώρα του, δηλαδή την μπλε θάλασσα και τον γαλάζιο ουρανό. Συνεπώς, τα ακίνητα βρίσκονται έως και 10 χλμ από το νερό παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

ΕΡ. Τα παλαιά κτίσματα και ιδιαίτερα τα διατηρητέα έχουν την ίδια ζήτηση με τις νέες οικοδομές;

ΑΠ. Τα νεόδμητα είχαν πάντα περισσότερο ενδιαφέρον από τα παλιά κτίσματα, διότι για έναν ξένο αγοραστή είναι δύσκολο να παρακολουθεί τις καθημερινές εργασίες αναπαλαίωσης, ωστόσο το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των ακίνητων, όλο και περισσότεροι αγοραστές αναζητούν παλιά ακίνητα, έτσι ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα από τη συνολική επένδυση.

ΕΡ. Πιστεύετε θα ανέβουν κι άλλο οι τιμές;

ΑΠ. Όσο η προσφορά ακινήτων παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αν υποθέσουμε ότι η ζήτηση παραμένει σταθερή, αυτό θα μας οδηγήσει στην αύξηση των τιμών. Αν δε στην εξίσωση βάλουμε και το σταθερά αυξανόμενο κόστος κατασκευής, τότε θεωρώ πως η περαιτέρω αύξηση των τιμών είναι πολύ πιθανή.

ΕΡ. Θα οδηγηθούμε σε μία νέα φούσκα στην αγορά ακινήτων;

ΑΠ. Δυστυχώς, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε τέτοια φαινόμενα, εάν δεν παρθούν άμεσα περαιτέρω νέα μέτρα από την πολιτεία για την αποσυμφόρηση της στεγαστικής κρίσης. Ήδη υπάρχει μεγάλη απόκλιση στους οικονομικούς δείκτες μεταξύ εισοδήματος και τιμών κατοικιών και ακόμα μεγαλύτερη παρουσιάζεται μεταξύ εισοδήματος και των τιμών ενοικίασης κατοικίων.

ΕΡ. Είναι καλύτερο να αγοράσει κάποιος ή να νοικιάσει αυτή την περίοδο;

ΑΠ. Προσωπική μου άποψη είναι πως εάν διατίθεται άμεσα το κεφάλαιο, χωρίς δανειακή χρηματοδότηση, είναι σαφώς προτιμότερο να επενδυθεί στην απόκτηση ενός ακινήτου,  εξαιτίας αφενός των πολύ υψηλών ενοικίων και αφετέρου εξαιτίας του πληθωρισμού που σιγά σιγά «ροκανίζει» το διαθέσιμο κεφάλαιο.

Skouras Real Estate logo greece peloponnese 3

ΕΡ. Η SRE σε τι ξεχωρίζει;

ΑΠ. Η SRE παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ακολουθώντας τα αμερικανικά πρότυπα εφαρμογής του real estate, με έμφαση στην μεθοδική εκτίμηση ακινήτων, το υψηλό επίπεδο marketing και την διεθνή εξωστρέφεια με πολλές σχέσεις συνεργασίας σε χώρες του εξωτερικού, αλλά και υποστήριξη στη μητρική γλώσσα των πελατών μας.

Η εταιρεία μας δεν επαναπαύεται, προσπαθεί διαρκώς να εξελίσσεται σε όλους τους τομείς και κυρίως προσπαθεί να δημιουργήσει μία νέα βάση στη σχέση μεταξύ πελάτη και μεσίτη. Μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτό όμως που μας διακρίνει και αποτελεί κινητήρια δύναμη της εταιρείας μας είναι η αγάπη για το επάγγελμά μας και κυρίως για τον τόπο μας.

ΕΡ. Η εταιρεία σας έχει αναφερθεί κατά καιρούς σε διακεκριμένα διεθνή μέσα όπως οι Times. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η αναγνώριση;

ΑΠ. Όταν μία διεθνούς φήμης εφημερίδα, όπως οι Times, επικοινωνεί με την εταιρεία μας για την εκτίμησης της πορεία της αγοράς ακινήτων στην Πελοπόννησο, δεν μπορείς παρά να νιώσεις περηφάνεια. Είναι, σαφώς, μία σημαντική αναγνώριση της σκληρής δουλειάς μας, εφόσον μας καθιστά σημείο αναφοράς στο χώρο του real estate στην περιοχή μας. Πρόκειται για μία σημαντική αναγνώριση, η οποία σε συνδυασμό με την αναγνώριση που λαμβάνουμε καθημερινά από τους πελάτες μας, μας δίνει την ώθηση να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και να προφέρουμε διαρκώς καλύτερες υπηρεσίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

riviera banner

newsletter banner anagnostis