home design 800x400
home design 1170Χ320

Το Αλεποχώρι Λακωνίας έτσι όπως δεν το έχεις ξαναδεί

Ένας άγνωστος προορισμός της Λακωνίας για όσους αναζητούν ηρεμία και αυθεντικότητα.
Αλεποχώρι

Το Αλεποχώρι, χτισμένο στους πρόποδες του Ταϋγέτου, στην εύφορη κοιλάδα του Ευρώτα, είναι ένας άγνωστος προορισμός της Λακωνίας για όσους αναζητούν ηρεμία και αυθεντικότητα.

Το χωριό γοητεύει τους επισκέπτες με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, τα γραφικά σοκάκια του και την φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Ιστορία

Η ιστορία του Αλεποχωρίου χάνεται στα βάθη του χρόνου. Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν κατοίκηση στην περιοχή από την προϊστορική εποχή.

Κοντά στο χωριό, στο πρανές μιας μικρής αβαθούς κοιλάδας που εκτείνεται στη λεκάνη του Ευρώτα, έχει βρεθεί το σπήλαιο Α’  Κουβελέικη που εντάσσεται σε μια σειρά σπηλαίων και αποτελείται από δύο θαλάμους που διαχωρίστηκαν από κατολισθήσεις.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η εντατικοποίηση της χρήσης του σπηλαίου τοποθετείται στη Νεότερη Νεολιθική περίοδο. Εντοπίσθηκαν επάλληλα δάπεδα χρήσης διαμορφωμένα με ασβεστοκονίαμα, λάκκοι με ίχνη τέφρας και πηλού, λίθινες κατασκευές και εστίες με συγκεντρώσεις οστών ζώων και φυτών, περιοχές με υπολείμματα από την κατεργασία λίθινων εργαλείων, καθώς και χώρος με ανθρώπινες ταφές.

Αξιοθέατα

Οι περίπου 110 κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με  τη γεωργία και κυρίως με την ελαιοκαλλιέργεια.

Η πέτρινη πανέμορφη εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Το Αλεποχώρι μπορεί να αποτελέσει βάση για πεζοπορία στα μονοπάτια του Ταϋγέτου, με πανέμορφα τοπία και πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Η παραδοσιακή κουζίνα του Αλεποχωρίου είναι πλούσια και γευστική. Δοκιμάστε ντόπια κρέατα, τυριά, λαχανικά και χειροποίητα γλυκά.

Πετώντας στα στενά του χωριού

Δείτε παρακάτω μια διαφορετική ξενάγηση στο Αλεποχώρι Λακωνίας, μέσα από τη κάμερα ενός drone.

Βίντεο: Earth In Motion

Σχόλια

3 απαντήσεις

  1. Παντελής Γεωργοστάθης

    Καλησπέρα σας. Μια διόρθωση, είναι στους πρόποδες του Παρνωνα, όχι του Ταϋγέτου.
    Μπορείτε να πάρετε φωτογραφίες και από τη σελίδα του χωριού μας αν θέλετε.
    https://www.facebook.com/alepochorilakonias

    Ευχαριστώ.

  2. PANTELIS ZOTALIS

    Δυστυχώς εάν δεν γνωρίζει γνωρίσετε γεωγραφία μην γράφετε. Μάθε κύριε συντάκτη ότι δεν είναι στον Ταΰγετο αλλά στον Παρνωνα .

  3. Είναι στον Παρνωνα κύριε και φημίζεται για την πολεοδομία του γιατί όλα τα σπίτια έχουν θέα το ένα δεν κλείνει το αλλο

riviera banner

newsletter banner anagnostis