Τα συν και τα πλην του Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο, αναφέρει στη συνομιλία του με τον δημοσιογράφο Άκη Γκάτζιο, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Θαλάσσιου Τουρισμού Μιχάλης Σκουλικίδης, στο Podcast που ηχογραφήθηκε την ώρα που ολοκληρωνόταν η φετινή έκθεση σκαφών.
Ακούστε το Podcast
Στο Podcast που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε όλη τη συνομιλία του Άκη Γκάτζιου με τον Μιχάλη Σκουλικίδη:
Ο κος Σκουλικίδης ξεκαθαρίζει απομακρύνοντας κάθε φημολογία περί του αντιθέτου ότι οι ενδείξεις είναι ότι κατά 99% θα συνεχιστεί στο Ναύπλιο το Mediterranean Yacht Show. Παρόλα αυτά δεν κρύβει ότι κάποιοι άλλοι προορισμοί θέλουν να πάει εκεί η έκθεση και στρώνουν κόκκινο χαλί, για να πετύχουν αυτό τον στόχο.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Θαλάσσιου Τουρισμού εξάλλου αναπτύσσει στον Άκη Γκάτζιο την εμπειρία του όλα αυτά τα χρόνια στο Ναύπλιο και αναφέρεται διεξοδικά στα συν και στα πλην.
Ακόμα λέει ότι το Mediterranean Yacht Show δεν εισπράττει την μεγάλη και πολύ καλή εικόνα του Ναυπλίου, αφού η δημοφιλία του είναι για τους Έλληνες. Αντιθέτως ισχυρίζεται ότι το Ναύπλιο δεν είχε καμία φήμη σε όσο αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό. Το 2013 είχε 250 προσεγγίσεις θαλαμηγών και μετά την έκθεση πέρσι είχε 2.500 προσεγγίσεις θαλαμηγών. Έχει μπει στον χάρτη των διεθνών εξειδικευμένων περιοδικών, από αυτή την έκθεση. Αυτή τη στιγμή έχουμε 500 ξένους στο Ναύπλιο, οι οποίοι ξένοι μπρόκερς, θα πάνε και θα ενημερώσουν όλους τους συναδέρφους τους στις διάφορες χώρες του κόσμου που έχουν τα γραφεία τους και αυτοί θα ενημερώσουν μετά τους πελάτες τους. Άρα η διαφήμιση που κάνουμε σε αυτό τον τομέα στο Ναύπλιο είναι μοναδική.
Τα συν και τα πλην του MEDYS στο Ναύπλιο
Αποσπάσματα από την συνομιλία του δημοσιογράφου Άκη Γκάτζιου με τον πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Θαλάσσιου Τουρισμού Μιχάλη Σκουλικίδη, με θέμα το Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο:
«Η διοργάνωση ήταν αντίστοιχη με τις προηγούμενες χρονιές, είχαμε τον ίδιο αριθμό σκαφών, είχαμε πιο πολλά περίπτερα εκθετών και είχαμε επίσης και πιο πολλούς επισκέπτες, μικρό ποσοστό περισσοτέρων εκθετών, αλλά είχαμε λίγο περισσότερους. Επίσης έχετε υπόψιν σας ότι είναι μια πτωτική χρονιά για το γιώτινγκ, διεθνώς και στην Ελλάδα, οπότε το γεγονός ότι έχουμε τους ίδιους ή λίγο περισσότερους είναι πολύ θετικό, όπως καταλαβαίνετε».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συνεργασία που υπάρχει με τον δήμο Ναυπλιέων στη φετινή διοργάνωση, λέει: «Είναι, όπως καταλαβαίνετε ένα καινούργιο δημοτικό συμβούλιο, καινούργιος δήμαρχος, καινούργιος περιφερειάρχης, καινούργιοι αντιπεριφερειάρχες. Κάθε αρχή και δύσκολη. Το λένε τα γνωμικά του λαού μας. Πιστεύω ότι έχουν βρεθεί τα πατήματά μας και κυλάει το σύστημα, όπως θα έπρεπε να κυλάει».
ΕΡ. Γίνεται παράλληλα μια προβολή της πόλης από εσάς και της ίδιας της διοργάνωσης από τη φήμη του Ναυπλίου. Αυτό πώς το σχολιάζετε;
ΑΠ. Το Ναύπλιο δεν είχε καμία φήμη σε όσο αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό. Το 2013 είχε 250 προσεγγίσεις θαλαμηγών και μετά την έκθεση πέρσι είχε 2.500 προσεγγίσεις θαλαμηγών. Έχει μπει στον χάρτη των διεθνών εξειδικευμένων περιοδικών, από αυτή την έκθεση. Αυτή τη στιγμή έχουμε 500 ξένους στο Ναύπλιο, οι οποίοι ξένοι μπρόκερς, θα πάνε και θα ενημερώσουν όλους τους συναδέρφους τους στις διάφορες χώρες του κόσμου που έχουν τα γραφεία τους και αυτοί θα ενημερώσουν μετά τους πελάτες τους. Άρα η διαφήμιση που κάνουμε σε αυτό τον τομέα στο Ναύπλιο είναι μοναδική.
Το Ναύπλιο δεν μας έχει βοηθήσει σε κάτι εμάς. Μας δίνει το λιμάνι του σαφέστατα και εκεί τελειώνει. Δεν χρησιμοποιούμε κάτι άλλο από το Ναύπλιο. Και το Παλαμήδι που κάνουμε μια εκδήλωση.
Εμείς δεν απευθυνόμαστε σε Έλληνες. Οι ξένοι δεν ξέρουν το Ναύπλιο. Οι ξένοι που φέρνουμε εμείς είναι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με τον θαλάσσιο τουρισμό. Στην Ελλάδα ξέρουν τα νησιά μας. Ξέρουν τη Μύκονο, την Σαντορίνη. Δεν ξέρουν την ηπειρωτική Ελλάδα. Εκτός από την Αττική αμφισβητώ ότι ήξεραν κάτι άλλο από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ξέρουν πολύ καλά τα νησιά μας. Δηλαδή το κοινό που φέρνουμε εμείς, το οποίο είναι B2B δεν έχει καμία σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτοί έρχονται για δουλειά εδώ και αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δουν τα σκάφη.
Έχουμε προσπαθήσει στο παρελθόν να τους δείξουμε τα αρχαία της περιοχής, τα οποία είναι πολύ όμορφα. Το Παλαμήδι, η Ακροναυπλία, η Τίρυνθα, η Επίδαυρος, το φρούριο της Λάρισας απέναντι. Σας πληροφορώ ότι σε εννιά χρόνια, μόνο δύο άτομα έχουν πάει να τα δουν. Τους διαθέτουμε τα αυτοκίνητα δωρεάν, οδηγούς στα αυτοκίνητα και δεν πάει κανένας. Δεν προλαβαίνουν. Δεν τους ενδιαφέρει. Για δουλειά έρχονται οι άνθρωποι. Δεν έρχονται για τουρισμό.
Και οι άνθρωποι που νοικιάζουν αυτά τα σκάφη δεν είναι οι κλασσικοί τουρίστες που θα πάνε από εδώ και από εκεί. Πράγματι, θα πάνε σε ορισμένα, αλλά είναι περιορισμένα. Δηλαδή πάνε στο Ναό του Ποσειδώνα, στη Δήλο, στους Δελφούς, στην Ολυμπία και μερικοί στην Επίδαυρο και μετά το χάος. Αυτοί έρχονται να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές, δεν έρχονται να κάνουν τουρισμό.
Έρχονται να κάνουν δηλαδή θαλάσσια σπορ που έχει μέσα το σκάφος, να επισκεφθούν κάποιες συστάδες νησιών, που έχουν μια δική τους κουλτούρα.
Άρα δεν εισπράττουμε την μεγάλη και πολύ καλή εικόνα του Ναυπλίου και δημοφιλία που είναι για τους Έλληνες. Εμένα το Ναύπλιο μου αρέσει πάρα πολύ, αλλά εγώ είμαι Έλληνας, δεν είμαι Αμερικανός.
Στο Ναύπλιο το Mediterranean Yacht Show 2025
Ο κος Σκουλικίδης ρωτήθηκε ευθέως από τον Άκη Γκάτζιο, αν υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση για την επόμενη διοργάνωση: «Επειδή έχει πολλά logistics, θα έλεγα ότι μάλλον θα συνεχίσουμε στο Ναύπλιο. Ότι κάποιο προορισμοί θέλουν να πάμε εκεί και μας στρώνουν κόκκινο χαλί, αυτό είναι αλήθεια. Οι ενδείξεις είναι ότι 99% θα συνεχίσει τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα στο Ναύπλιο».
Ελλείψεις στο λιμάνι Ναυπλίου
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Θαλάσσιου Τουρισμού αναφέρεται ακόμα στο Podcast με τον Άκη Γκάτζιο, στις ελλείψεις που υπάρχουν στο λιμάνι του Ναυπλίου: «Θα θέλαμε pillars που να έχουν νερό και ηλεκτρικό και εκεί που μπαίνει το κόκκινο χαλί να είναι ένα επίπεδο γιατί κάθε χρόνο πέφτουν δυο τρεις. Έχουν πέσει κάποιοι άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια. Θα έπρεπε το κρηπίδωμα κοινώς να είναι επίπεδο. Τα pillars προσπαθούμε να τα κάνουμε εδώ και δέκα χρόνια. Έχουν μπει κάποια τα οποία δεν έχουν νερό ή δεν έχουν ηλεκτρικό. Τα ακριανά σκάφη δεν έχουν καν νερό. Χρειάζονται αρκετά πράγματα να γίνουν, τα οποία θα είναι καλό και θα μένουν στο Ναύπλιο. Τα συζητάμε από το 2014. Πέρασαν 10 χρόνια και είμαστε σχεδόν στα ίδια επίπεδα.
Αναφορικά με το αν σχεδιαζόμενη Μαρίνα θα διευκολύνει τις μελλοντικές εκθέσεις απαντά: «Εξαρτάται, σε τί σκάφη θα απευθύνεται. Αν απευθύνεται σε σκάφη 8 – 12 μέτρα δεν μας διευκολύνει καθόλου. Αν απευθύνεται σε μεγαλύτερα σκάφη, μας διευκολύνει σαφώς. Σίγουρα θετικό είναι, αλλά εξαρτάται από το μήκος των σκαφών που θα εξυπηρετεί η Μαρίνα. Αν απευθύνεται σε σκάφη από 25 – 30 μέτρα και πάνω σαφώς μας εξυπηρετεί.