Όπως αναφέρει ο Δήμος Ναυπλιέων, «οι αρμοδιότητες του Δήμου σύμφωνα με το νόμο (4830/2021) για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι η περισυλλογή, η σήμανση με το ειδικό Microchip, ο εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση, η θεραπεία σε περίπτωση που τα ζώο ασθενεί, η στείρωσή του και η επανένταξή του στο σημείο που περισυλλέχθηκε εφ όσον έχουν παρέλθει 3 μήνες και δεν έχει βρεθεί υιοθεσία-αναδοχή (τέτοια σημεία βρίσκονται και μέσα στην πόλη). Εξαιρούνται σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα και άλλα.
Τα άρρωστα ζώα ή αυτά που βρίσκονται σε ολιγοήμερη ανάρρωση μετά την στείρωση φιλοξενούνται σε ενδιαιτήματα και δέχονται την αναγκαία φροντίδα έως την επανένταξή τους. Η συνεχής φιλοξενία λόγω των αυξημένων περιστατικών περιορίζεται στα κουτάβια που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν μόνα τους τα οποία και δίνονται για υιοθεσία.
Όλες οι παραπάνω δράσεις γίνονται από το Δήμο Ναυπλιέων και τα στοιχεία είναι στη διάθεση του καθενός από το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης που ενημερώνει και τη βάση δεδομένων.
Η προσπάθεια μείωσης του αριθμού των αδέσποτων, είναι εξαιρετικά δύσκολη επειδή οι εγκαταλείψεις των ζώων δεν σταματούν. Δυστυχώς κάποιοι συμπολίτες μας επιδεικνύουν την ανεύθυνη συμπεριφορά της εγκατάλειψης των ζώων συντροφιάς που αποκτούν τα οποία και δεν στειρώνουν λόγω αμέλειας ή προκαταλήψεων.
Η προσπάθεια για τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων απαιτεί τη βοήθεια όλων έτσι ώστε να γίνεται στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων ο ιδιοκτήτης των οποίων είναι και νομικά υπεύθυνος για τη διατήρηση των κουταβιών αφού δεν στείρωσε το ζώο του, να τοποθετείται microchip σε όλα τα ζώα ώστε να εντοπίζεται άμεσα ο ιδιοκτήτης , να γίνονται έλεγχοι για την ύπαρξη microchip (Ελληνική Αστυνομία, Δασική Υπηρεσία, Λιμενικό Σώμα, Θηροφύλακες) και να συνειδητοποιήσουν όλοι την ευθύνη τους απέναντι στα ζώα συντροφιάς.
Ο Δήμος ενεργεί σύμφωνα με το νόμο άσχετα αν θεωρούμε ότι ο Νόμος αυτός επιδέχεται τεράστιες βελτιώσεις.
ΥΓ1: αναφέρετε τον ορισμό «σύγχρονη τουριστική ευρωπαϊκή πόλη» σε σχέση με τα αδέσποτα.
Να διευκρινίσουμε ότι στην Ευρώπη υπάρχει η επιλογή της ευθανασίας του ζώου σε περίπτωση που δεν υιοθετηθεί μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα!
Κάτι τέτοιο μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους.
ΥΓ2:δεν επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον τα ζώα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα.
ΥΓ3: Η χρηματοδότηση για την κατασκευή διαδημοτικού καταφυγίου με υποδομές περίθαλψης και θεραπείας αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα».