Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής παρέστη προχθές, Τρίτη 30 Μαΐου, στην πρώτη επίσημη προβολή της ταινίας «Οι Φιλέλληνες» που παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πολεμικό Μουσείο, την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό και το Μουσείο Φιλελληνισμού. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος του Μουσείου Φιλελληνισμού κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας, ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου κ. Αναστάσιος Λιάσκος, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, του Μαυροβουνίου, της Μολδαβίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Φιλανδίας.
O Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Θα ήθελα να πάω αρκετά χρόνια πίσω, όταν το 1829 η Δ΄ Εθνοσυνέλευση της Πατρίδας αποφάσισε να συγκροτήσει το Ελληνικό Κράτος και να θεμελιώσει κάποιες βασικές μορφές ύπαρξής του.
Μία από τις αποφάσεις τότε στο Άργος, ήταν ότι θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα Μνημείο, το οποίο το οποίο θα αποτελεί τιμή σε όλους που θυσιάστηκαν για να ελευθερωθεί η Πατρίδα μας.
Διακόσια χρόνια μετά, δυστυχώς τέτοιο Μνημείο δεν έχουμε στην Ελλάδα. Τώρα λοιπόν μετά από προσπάθειες του Προέδρου του Συλλόγου Φιλελλήνων κ. Κωνσταντίνου Βελέντζα, του Πολεμικού Μουσείου και βεβαίως του Υπουργείου, κατασκευάζεται το Μνημείο αυτό και θα τοποθετηθεί έξω από το υπέροχο αυτό Μουσείο, έτσι ώστε να το βλέπουν όλοι οι Αθηναίοι και να αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς που μας βοήθησαν να είμαστε ελεύθεροι σήμερα. Επιπλέον δράσεις που γίνονται, είναι η ταινία για τους Φιλέλληνες, αλλά και ένα λεύκωμα με δύο χιλιάδες Φιλέλληνες οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα.
Πολύ σημαντικό να τιμάς ως χώρα ανθρώπους οι οποίοι βοήθησαν να είσαι ελεύθερος.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Το σχέδιο του μνημείου
Κατά τη διάρκεια της Δ’ Εθνοσυνελεύσεως στο Άργος, σύμφωνα με το Η’ ψήφισμα, αποφασίσθηκε η ανέγερση δύο μνημείων για τους Φιλέλληνες. Ένα για όσους σκοτώθηκαν στην Ελλάδα και ένα για όσους συμμετείχαν στον αγώνα. Η παραπάνω απόφαση έμεινε δυστυχώς ανεκτέλεστη έως το 2021.
Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) εκπληρώνει το χρέος ευγνωμοσύνης με την ανέγερση του Μνημείου.
Για τον σκοπό αυτό η ΕΕΦ υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με το Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα. Σύμφωνα με την σύμβαση αυτή, το Μνημείο θα στηθεί στον χώρο του Πολεμικού Μουσείου επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.
Η ΕΕΦ μελετά και έχει καταγράψει τα ονόματα των Φιλελλήνων που στήριξαν την Ελλάδα, αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες πηγές και την βιβλιογραφία. Στο Μνημείο Φιλελλήνων, θα χαραχθούν περίπου 1600 ονόματα. Για κάθε ένα από αυτά θα υπάρχει τεκμηρίωση η οποία να είναι προσβάσιμη στο κοινό μέσω του ιστοτόπου της ΕΕΦ. Επίσης οι βιογραφίες των Φιλελλήνων αυτών θα εκδοθούν από την ΕΕΦ.
Το Μνημείο των Φιλελλήνων θα είναι από καθαρό μάρμαρο. Στο κέντρο του θα αποδίδεται ανάγλυφα η γνωστή σανδαλιζόμενη Νίκη από το θωρακείο της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη, και θα αναγράφεται η φράση του Ομήρου «ΚΛΕΟΣ ΑΦΘΙΤΟΝ ΑΕΙ».