Εάν στην παγκόσμια ιστορία της Κοινωνίας των Πολιτών, οι κοινές προσπάθειες και οι δράσεις αλληλεγγύης, συνεννόησης και ενσυναίσθησης, χρειάζονται παραδείγματα επιβεβαίωσης και ανάδειξης, τότε η σχέση μεταξύ της Πύλης Πολιτισμού του Ναυπλίου και της Συλλογικότητας του Μονπελιέ (Collectif Montpelliérain) αποτελεί ένα από τα καλύτερα.
Πρόκειται για μια οκτάχρονη ήδη σχέση ανάμεσα σε δυο ιστορικές πόλεις που από τη μια αποτελούν σημαντικούς πόλους πολιτισμού και από την άλλη χαρακτηρίζονται για τις δυναμικές συλλογικότητες κοινωνικού προβληματισμού, αλληλεγγύης και παρεμβάσεων. Με την ευκαιρία των οκτώ χρόνων συνεργασίας, η Πύλη Πολιτισμού θα παρουσιάσει τις διαφορετικές πλευρές αυτής της πλούσιας σε εμπειρίες σχέσης.
Το 2015, όταν η Ελλάδα βρισκόταν ακόμη μέσα στη δίνη της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η Πύλη Πολιτισμού κινητοποιούσε ήδη τους πολίτες στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου σε δράσεις αλληλεγγύης και βοήθειας προς τους αδύναμους συμπολίτες. Η Πύλη Πολιτισμού δεν εξαντλούσε τις δράσεις της μόνο στη συλλογή και διανομή βοηθημάτων (τροφίμων, ρούχων, κλπ), αλλά και σε εκδηλώσεις πολιτισμού σε διάφορα επίπεδα (εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου, περίπτερα Χριστουγέννων, κλπ), με σκοπό την πολύπλευρη ανάκληση των κοινωνικών αντανακλαστικών αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.
Στην προσπάθειά της αυτή, η Πύλη Πολιτισμού συναντήθηκε με μια σημαντική συλλογικότητα Γάλλων πολιτών από την όμορφη μεσογειακή πόλη του Μονπελιέ (Montpellier). H συνάντηση έμοιαζε ευκαιριακή την στιγμή της κρίσης, αλλά ο χρόνος έδειξε το ακριβώς αντίθετο: δημιουργήθηκε μια στέρεη σχέση φιλίας και αλληλεγγύης που απέδωσε πολλαπλά οφέλη στις σχέσεις μεταξύ των μελών των δυο συλλογικοτήτων, αλλά και των πολιτών των δυο πόλεων. Χρειάζεται να τονίσουμε πως οι Γάλλοι φίλοι μας στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν με κάθε τρόπο τις δράσεις της Πύλης Πολιτισμού και σ’ αυτό θα αφιερώσουμε νέες παρουσιάσεις.
Η γαλλική Συλλογικότητα έχει ήδη στο ενεργητικό της σειρά δράσεων μέσω των οποίων στηρίζει διάφορες ελληνικές κοινωνικές δομές. Εκτός από την Πύλη Πολιτισμού, μια από τις σημαντικότερες δράσεις αλληλεγγύης είναι η στήριξη του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της «ΒΙΟ.ΜΕ Συνεργατική» στη Θεσσαλονίκη. Τα καθαριστικά που παράγονται από την ΒΙΟ.ΜΕ. πωλούνται στη Γαλλία με τη φροντίδα της γαλλικής Συλλογικότητας, προσφέροντας μια σημαντική οικονομική βοήθεια στην εξαιρετική για τα ελληνικά δεδομένα εμπειρία αυτοδιαχείρισης εργοστασιακού χώρου και παραγωγής.
Παράλληλα, οι Γάλλοι φίλοι μας οργάνωσαν σημαντικές δράσεις αλληλεγγύης από την Καλαμάτα μέχρι τη Μακεδονία, περνώντας από τα νησιά όπως η Κω! Οι πολύμορφες προσφορές περιλάμβαναν φαρμακευτικό υλικό (Καλαμάτα), οικονομική βοήθεια και αγορές από γυναικείες οργανώσεις (Θεσσαλονίκη), οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των αναγκών των μεταναστών που έφταναν στα ελληνικά νησιά (Κως) και, φυσικά, συνεχής στήριξη των δράσεων της Πύλης Πολισμού (Ναύπλιο).
Η αλληλεγγύη στον Ελληνικό λαό από τους Γάλλους φίλους μας, δεν αποτέλεσε μια απλή έκφραση φιλανθρωπίας. Αντίθετα αποτελεί μια συνειδητή πράξη αλληλεγγύης που εντάσσεται σε ένα γενικότερο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο αναζητήσεων και φιλοσοφίας ζωής. Τόσο στα κείμενα της γαλλικής Συλλογικότητας, όσο και στις δημόσιες συζητήσεις, εκφράζεται έντονα ένας κοινός ευρωπαϊκός προβληματισμός σχετικά με τις νεο-φιλελεύθερες πολιτικές που πλήττουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και οδηγούν σε φτωχοποίηση τους ευρωπαϊκούς λαούς, ιδιαίτερα των κοινωνιών του νότου. Επομένως, οι σχέσεις μας εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κοινών αναζητήσεων, στόχων και δράσεων όχι μόνο για την στήριξη των πολιτών αλλά και για τη συμβολή στην καταπολέμηση των αιτίων της κοινωνικής και οικονομικής περιθωριοποίησης.
Πέρα όμως από αυτές τις συγκεκριμένες δράσεις, εκείνο που μοιράζεται η Πύλη Πολιτισμού με τους Γάλλους φίλους είναι η πίστη στη δύναμη του πολιτισμού και γι’ αυτό αγωνιζόνται ώστε τα πολιτισμικά αγαθά να γίνονται κτήμα όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων.