Τα δύο συνεχόμενα δημοσιεύματα του έντυπου Αναγνώστη Πελοποννήσου, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Τζαμί που σήμερα λειτουργεί ως Χριστιανικός Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Κωνσταντίνο, κίνησαν το ενδιαφέρον την μουσουλμανικής κοινότητας της περιοχής μας η οποία λειτουργείται σήμερα σε ένα ενοικιασμένο δωμάτιο στην πόλη του Άργους. Ενδιαφέρον είχε εγερθεί και παλιότερα για το Τριανόν στο Ναύπλιο και για τον Άγιο Κωνσταντίνο στο Άργος, από την Μουφτεία της Ξάνθης χωρίς ωστόσο να γίνει καμία παραχώρηση. Αυτή την φορά το ενδιαφέρον των Μουσουλμάνων της περιοχής εκφράζεται μέσω του Αιγύπτιου Μουφτή του Άργους. Αυτό έκανε τα πράγματα ποιο εύκολα για τις αρχές ώστε να προχωρήσουν στην παραχώρηση του Οθωμανικού Τεμένους και την ανέγερση Χριστιανικού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης.
Το αίτημα κατατέθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι, προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που εκτελεί αυτή την στιγμή τις τελευταίες μελέτης διάσωσης του Μνημείου, στο Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και στην Μητρόπολη Αργολίδας που είναι και υπεύθυνη για την έγκριση αδειών λειτουργίας ακόμα και των αιρέσεων και όχι μόνο των αναγνωρισμένων θρησκειών όπως ο Μωαμεθανισμός.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται πως η ιδέα κερδίζει έδαφος, αφού δεν μπορούμε μόνο εμείς να διεκδικούμε την επαναλειτουργία των εκκλησιών μας σε μουσουλμανικές χώρες, έτσι και αυτοί δικαιούνται την επαναλειτουργία του τεμένους τους. Οι αντιδράσεις από πλευράς δήμου Άργους, μετά την υποχώρηση προς τους Εβραίους ήταν ελάχιστες, από μη ολοκλήρωση μελετών- τις οποίες τελικά ολοκλήρωσε η Περιφέρεια, όπως προείπαμε – μέχρι αντιρρήσεις για τις προσευχές του Χότζα από τον Μιναρέ. Για το τελευταίο φαίνεται να υπάρχει λύση. Αφ` ενός μεν να ξαναχτιστεί ο Μιναρές αλλά πολύ χαμηλότερα απ’ ότι ήταν και αφ’ εταίρου, τα καλέσματα να συνεχίσουν να γίνονται τηλεφωνικά όπως γίνονται μέσω εφαρμογής μέχρι σήμερα στο Άργος.
Όσο αφορά το Μουσουλμανικό στοιχείο στην περιοχή μας, αυτό δεν αποτελείται από γηγενείς Μουσουλμάνους, όπως στην Κομοτηνή πχ, αλλά από εργαζόμενους στην περιοχή με μόνιμη έδρα κατοίκησης, αλλά και από περιστασιακούς εργάτες. Μάλιστα εκφράζεται και η βεβαιότητα πως πέρα από Τέμενος προσκυνήματος, το Τζαμί θα αποτελέσει πόλο έλξης αφού θα αναπτυχθούν τριγύρω του επιχειρήσεις για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον των Μουσουλμάνων για το τέμενος, όπου επειδή απαγορεύεται προς το παρόν η είσοδος λόγω εργασιών και κινδύνου κατάρρευσης, προσεύχονται ανάβοντας ρεσό στο απομεινάρι του Μιναρέ, όπως καταγράψαμε στην φωτογραφία.
Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις το σωζόμενο Τζαμί του Άργους πρέπει να χτίστηκε τέλη του 15ου, αρχές 16 αιώνα και αποτελεί ένα από τα πρώτα Τζαμιά της Οθωμανικής περιόδου, με εμφανή τον προσανατολισμό του προς την Μέκκα.
Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στον έντυπο αναγνώστη που κυκλοφορεί.
Ενδιαφέρον έχουν οι Κουμπέδες με ίχνη γραπτού διακόσμου.
Η είσοδος στο Τέμενος διατηρεί ακόμα και σήμερα τα Μουσουλμανικά της στοιχεία, ενώ πέρα από μερικά σκαλοπάτια που παρέμεινα από τον Μιναρέ, στην θέση του ορθώνεται χριστιανικό κωδωνοστάσιο.
Όλα αυτά βεβαίως θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πραγματικότητα, αν είχαμε εξαλείψει το μίσος για κάθε αλλότριο από μέσα μας και θα έπαυε να είναι μια απλή υπενθύμιση του εθίμου. Πρωταπριλιά! Χρόνια πολλά