Μια από τις πιο καλοδιατηρημένες «πυραμίδες» της Ελλάδας είναι η αινιγματική Πυραμίδα του Ελληνικού στην ευρύτερη περιοχή του Άργους. Σύμφωνα με τον Παυσανία, χτίστηκε για να ταφούν οι νεκροί από την μάχη του Προίτου και του Ακρισίου. Οι δύο άντρες ήταν απόγονοι του βασιλιά του Άργους, Δαναού και ήρθαν αντιμέτωποι για τη βασιλεία σε μία μάχη δίχως νικητή. Τότε χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι ασπίδες. Για να τιμήσουν τους νεκρούς τους, κατασκευάστηκε κοινό μνημείο που ήταν διακοσμημένο με αργολικές ασπίδες. Η χρήση του μνημείου ως τάφου δεν είναι διασταυρωμένη, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο Παυσανίας αναφέρεται σε αυτή ή στη γειτονική πυραμίδα του Λυγουριού.
Το κτίσμα είναι κατασκευασμένο από τεράστιες πέτρες από ασβεστόλιθο. Έχει στέρεη βάση και πάνω της συνεχίζουν τέσσερις άνισες πλευρές. Η δυτική πλευρά της είναι 14,70 μέτρα, η βόρεια 12,58, η ανατολική 8,62 και η νότια 8,61.
Στρατηγικής σημασίας σημείο
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Πυραμίδα του Ελληνικού είναι χτισμένη σε σημείο στρατηγικής σημασίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι από το σημείο διερχόταν ο κύριος οδικός άξονας της νοτιοδυτικής Αργολίδας, από το Άργος για την Τεγέα, διαμέσου Κεγχρεών και Υσίων. Ο άξονας αυτός διακλαδίζεται λίγο πιο πέρα σε τρεις οδούς, όλες αμαξήλατες, όπως μαρτυρούν οι αρματοτροχιές τους. Η θέση του κτίσματος (που ενδεχομένως και να μην ήταν κανονική πυραμίδα, αλλά ορθογώνιος πύργος επάνω σε στιβαρή πυραμιδοειδή βάση, με απόλυτα ελεγχόμενη πρόσβαση στο εσωτερικό του) δεν ήταν τυχαία, αφού από εκείνο το σημείο ελέγχονται ιδιαίτερα σημαίνουσες διαβάσεις, κάτι που μαρτυρά ότι ίσως στην πρώτη χρήση του (τέλη 4ου π.Χ. αιώνα) να αποτελούσε φυλάκιο για αμυντικούς σκοπούς.
Στην ανατολική πλευρά που κοιτάζει προς τη θάλασσα βρίσκεται η πύλη του κτίσματος. Αποτελείται από δύο μεγάλες πέτρες που ενώνονται σε τοξοειδές σχήμα. Οι αρχαιολογικές έρευνες που έγιναν έφεραν στο φως ένα λουτρό, ένα πηγάδι και μία δεξαμενή.
Πότε χτίστηκε;
Υπολογίζεται κατά προσέγγιση, ότι χτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ. όπως προαναφέρθηκε.
Ωστόσο, έρευνα του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αναφέρει ότι η πυραμίδα είναι χτισμένη το 2.720 π.Χ. Έαν ισχύει η χρονολόγηση του Εδιμβούργου, τότε πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες (αν όχι η αρχαιότερη) στον κόσμο.
Η Πυραμίδα του Ελληνικού σήμερα
Σήμερα, μεγάλο μέρος του κτίσματος που βρίσκεται στο Ελληνικό του Δήμου Άργους – Μυκηνών, διατηρείται σε καλή κατάσταση ενώ η κορυφή του έχει καταστραφεί.
Στο παρακάτω drone βίντεο καταγράφονται κάποιες άγνωστες πτυχές του μνημείου από ψηλά.