Η έλλειψη εργατών γης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτέλεσε ένα από τα αντικείμενα στη συνάντηση που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Παραγωγής Στάθης Αναστασόπουλος, σήμερα Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στο διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Νηλέας” Γιώργο Κόκκινο.
Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της φιλοξενίας των εν λόγω εργατών, καθώς και της προοπτική του πρωτογενούς τομέα, γενικότερα.
Τι ισχύει για τη μετάκληση εργατών γης
Ειδικότερα, ο Στ. Αναστασόπουλος, αναφερόμενος στους εργάτες γης, ενημέρωσε σχετικά με την πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την οποία παρατάθηκε η ημερομηνία μετάκλησης εργατών για απασχόληση στον αγροτικό τομέα, έως 31 Μαρτίου 2023, η οποία αρχικά έληγε στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Οι υπόλοιπες διαδικασίες, συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, παραμένουν ως ίσχυαν, δηλαδή οι εργοδότες μπορούν να αιτηθούν μετάκληση για χρονικό διάστημα 3 μηνών με δυνατότητα παράτασης για άλλους 3 μήνες. Η ίδια διαδικασία καλύπτει και τους παρατύπως διαμένοντες εργάτες τρίτων χωρών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες μπορούν να καταθέσουν τα αιτήματά τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://portal.immigration.gov.gr/aitiseis-metaklisis-ergodoton.
Το θέμα με τη στέγαση εργατών γης
Αναφορικά με το θέμα της φιλοξενίας εργατών γης, ο αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη τον πρόεδρο του συνεταιρισμού για την πρωτοβουλία του να προτείνει στο αρμόδιο υπουργείο την δημιουργία χώρων φιλοξενίας τους, κάτι που -όπως τόνισε ο Στ. Αναστασόπουλος- υποστήριξε από την αρχή και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Πρόσθεσε δε ότι πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς γνωστοποίησε ότι θα προβλεφθεί σχετική επιδότηση για την δημιουργία οικίσκων στέγασης εργατών γης, μέσω της επικείμενης πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης, προσθέτοντας ότι για το θέμα αυτό θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και παραγωγών “έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι η ασφαλής και αξιοπρεπής διαβίωση των εργατών”.
Το μέλλον του πρωτογενούς τομέα
Τέλος, ως προς την προοπτική του πρωτογενούς τομέα γενικότερα, επισημάνθηκε στην διάρκεια της συνάντησης η καθοριστική παράμετρος της κλιματικής αλλαγής, από κοινού με την αύξηση του καλλιεργητικού κόστους καθώς και την έλλειψη εργατικών χεριών.
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού εξέφρασε την εκτίμηση ότι “αποτελεί αναγκαιότητα η τροποποίηση του υφιστάμενου μοντέλου καλλιέργειας με προσανατολισμό σε ένα πολυσυλλεκτικό μοντέλο, που διασφαλίζει ισόρροπη απασχόληση κατά την διάρκεια του έτους, με παράλληλη ενίσχυση του διατροφικού τομέα στην κατεύθυνση της επάρκειας προϊόντων”.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την άποψη ότι η θέση του προέδρου κινείται προς θετική κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι “με κατάλληλες πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα, μέσω διαβούλευσης των εμπλεκομένων φορέων, μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα κοινό μοντέλο ανάπτυξης του γεωργικού τομέα, προσαρμοσμένο στις σημερινές και μελλοντικές συνθήκες”.